αγγλικο σεττερ

Published on 28 Ιουλίου, 2014 | by Kynoclub

0

ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΣΕΤΤΕΡ: Υπέρτατη Ομορφιά και Πάθος!

Κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Πίνακες: Andrea Mazzoli

Όμορφο, παθιασμένο με το καθήκον και αθεράπευτα συναισθηματικό το Αγγλικό Σέττερ θεωρείται ο πιο δημοφιλής σκύλος φέρμας στην Ελλάδα και την Ιταλία και έρχεται πρώτος σε εγγραφές κάθε χρόνο στα γενεαλογικά βιβλία των δύο χωρών. Εκφραστικά μάτια γεμάτα αγάπη για κάθε τι που υπάρχει γύρω του μοιάζουν με άσβεστη φλόγα χαράς και εξυπνάδας. Μεγαλοπρεπής εμφάνιση με χρώματα “νοσηρά” σαν εκείνα του φθινοπώρου βρίσκει την απόλυτη ταύτισή της αυτήν ακριβώς την μαγική εποχή.

Το Αγγλικό Σέττερ δεν αρκείτε στην υπερβολική ομορφιά και κομψότητά του, πάνω από όλα είναι ένας σκύλος δράσης, ο αναντικατάστατος σύντροφος του κυνηγού. Είναι το Αγγλικό Σέττερ το αποτέλεσμα της δουλειάς του Έντουαρτ Λάβερακ που αφιέρωσε την ζωή του στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα για να δώσει στις επόμενες γενιές ανθρώπων αυτό το σούπερ-κυνηγόσκυλο που προήλθε μέσα από επιλογές κυνηγετικών σκύλων που πλησίαζαν το θήραμα με σερνάμενο βάδισμα και κουλουριάζονταν στην γη κατά την διάρκεια της φέρμας με τρεμάμενα ρουθούνια για να ρουφήξουν τις ευωδίες της λείας.

Και σήμερα όμως αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες από τότε το Αγγλικό Σέττερ αποδεικνύει τις σούπερ-κυνηγετικές του ικανότητες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και όταν λέμε κάθε γωνιά εννοούμε και τα τσιμεντένια μέγαρα (πολυκατοικίες) όπου λίγα τετραγωνικά του αρκούν. Λίγα τετραγωνικά μέσα στο σπίτι βέβαια και όχι στην ταράτσα όπου φυσικά είναι δυστυχισμένος.

setter1Σε ποιούς ταιριάζει

Ταιριάζει απόλυτα στην οκνηρή ζωή του διαμερίσματος και της πολυκατοικίας αρκεί να του διαθέτετε μια ώρα την ημέρα να εκτονωθεί και να καλπάσει όπως αυτός ξέρει. Και αυτή την μία ώρα μην τον πάτε βόλτα με το λουρί να δει τις βιτρίνες είναι βέβαιο πως δεν τον ενδιαφέρουν. Αν επιλέξετε να ζήσετε με ένα Αγγλικό Σέττερ πρέπει πρώτον να είστε κυνηγός και μάλιστα κυνηγός για σέττερ. Και ο κυνηγός που επιλέγει αυτό τον σκύλο είναι συνεχώς “δραπέτης”. Ένας δραπέτης που ζει με αχαλίνωτες φαντασιώσεις. Απέραντες εκτάσεις, πετρώδη εδάφη, απρόσιτα μέρη, πυκνά δάση, βαλτότοποι, ψηλά βουνά είναι το ίδιο λατρεμένα από το Σέττερ και τον άνθρωπο δραπέτη. Για αυτούς τους παθιασμένους δραπέτες το Αγγλικό Σέττερ είναι αυθεντικό δώρο του Θεού. Μια διαρκής “πείνα” για την ελευθερία του καλπασμού στην εξοχή για αχαλίνωτους αγώνες μεθυστικών αναζητήσεων είναι ζωτική ανάγκη γι΄ αυτόν και δεν πρέπει να του την στερείτε. Η ενασχόληση μαζί του και όχι μόνο στο κυνήγι είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει το “ζευγάρι” να αποδώσει τα μέγιστα. Πολύ κοινωνικός σκύλος το Αγγλικό Σέττερ θέλει να ζει μαζί με όλη την οικογένεια και ξέρει να δίνει την αγάπη του σε όλα τα μέλη της οικογένειας αλλά να απαιτεί και ανταπόδοση από αυτά. Και ξέρει πως να την κερδίζει. Η ψυχική επαφή μαζί του είναι η βάση για την σωστή εκπαίδευση και υπακοή του. Επενδύστε σ΄ αυτήν την ψυχική επαφή και θα δείτε πως η συμπεριφορά του θα υπογραμμίζει συνεχώς την αφοσίωσή του και την έμφυτη υπακοή του. Υπακοή όμως που ποτέ δεν πρέπει να είναι δουλική συμπεριφορά στην θέληση του “αρχηγού”.

setter2Το Αγγλικό Σέττερ υπακούει μόνο αν έχει αποκτήσει μια πολύ καλή σχέση με τον άνθρωπο-κυνηγό και αν πιστεύει σέ αυτόν. Έχει πάντα διάθεση για “διάλογο” με τα πρόσωπα που αγαπά, αλλά είναι αδύναμος να σας κρατήσει “μούτρα” ακόμα και αν είναι θύμα κατάφορης αδικίας. Γι΄ αυτό πριν το μαλώσετε σκεφθείτε μήπως κάνετε μια μεγάλη αδικία…

Δείτε Facebook :

Andrea Mazzoli Ιστότοπος • http://www.andreamazzoli.it


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας