εξορμησεις

Published on 9 Αυγούστου, 2014 | by Kynoclub

0

Για ζαρκάδια στην Παρνασσίδα!

Κείμενο-Φωτο: Ν.Φωτακόπουλος

Μόνο αγριόχοιρους και ζαρκάδια δεν είχα κυνηγήσει σε ρεζέρβα, μέχρι που ήρθε η ώρα και η μέρα να γίνει και αυτό στην «Παρνασσίδα» που φέτος… μισάνοιξε μετά το περσινό λουκέτο.

Και λέμε μισάνοιξε, διότι επιτρέπεται το κυνήγι μόνο τριχωτών θηραμάτων και μόνο για τις μέρες Παρασκευή και Σάββατο για το διάστημα από 11 Οκτωβρίου 2013 έως 20 Ιανουαρίου 2014. Τις υπόλοιπες ημέρες απαγορεύεται ακόμα και τις Κυριακές!

zarkadi2

Ενα ζαρκάδι είναι ένα σπουδαίο τρόπαιο. Απαγορευμένο και προστατευόμενο είδος ανά την επικράτεια και επιτρεπόμενο στις κρατικές ρεζέρβες.

Αιτία είναι η έλλειψη κονδυλίων για πρόσληψη εποχιακού προσωπικού και η αδυναμία καταβολής «κυριακάτικων» στους μόνιμους δασικούς υπαλλήλους. Εκεί λοιπόν βρίσκεται και η αιτία που δεν επιτρέπει και τη θήρα των πτερωτών θηραμάτων…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση του Δασαρχείου Αμφισσας προς την «κεντρική» διοίκηση ήταν να παραμείνει και φέτος κλειστή η ρεζέρβα λόγω αδυναμίας λειτουργίας της από το υπάρχον προσωπικό ή να αποδοθεί στο ελεύθερο κυνήγι.

Τελικά, ύστερα από πιέσεις τοπικών φορέων και του Κυνηγετικού Συλλόγου της Γραβιάς του οποίου η περιοχή βρίσκεται μέσα στη ρεζέρβα, η κεντρική διοίκηση βρήκε τη μεσοβέζικη λύση και αποφάσισε το μερικό άνοιγμα για τις ημέρες που προαναφέρθηκαν και μόνο για τριχωτά θηράματα.

Να ‘μαι λοιπόν στην έναρξη της Παρνασσίδας προσκολλημένος στους ντόπιους κυνηγούς της Καλοσκοπής για κυνήγι Αγριόχοιρου και Ζαρκαδιού. Εννέα – δέκα νοματαίοι ήταν η παρέα, και οι περισσότεροι από αυτούς γεννημένοι και μεγαλωμένοι στο ορεινό ιστορικό χωριό. Η περιοχή που στήθηκαν τα καρτέρια ήταν πολύ κοντά στον οικισμό και στα εγκαταλειμμένα χωράφια που πια έχουν λογκώσει και έχουν γίνει σχεδόν αδιαπέραστα.

Η παγάνα δεν απέδωσε και ιδιαίτερα αποτελέσματα και η τελική κάρπωση ήταν ένα μεστωμένο θηλυκό ζαρκάδι που έπεσε από τη δεύτερη τουφεκιά του νεαρού Κώστα Τσαμπά. Από γουρούνια τίποτα. Το καπρί του οποίου τα ίχνη βλέπαμε μέσα στην περιοχή που ψάχναμε δεν «σηκώθηκε» από τα σκυλιά ούτε πέρασε και σε κάποια από τα καρτέρια της παρέας.

kaloskopiKαλό μερτικό…

Η δεύτερη μέρα ήταν παντελώς άκαρπη, μια και κάποια ζαρκάδια και ένας ακόμα μονιάς, αντί να περάσουν από τα καρτέρια… ως όφειλαν, γύρισαν τα μπρος – πίσω και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση παρασέρνοντας και τα σκυλιά της παρέας που εξαφανίστηκαν για μερικές ώρες. Ετσι, το διήμερο κυνήγι μας έληξε άδοξα αφήνοντας όμως ένα καλό μερτικό στον κάθε… μέτοχο της παρέας, από εκλεκτό κρέας ζαρκαδιού.

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι το ζαρκάδι επιτρέπεται εντός των ορίων της κρατικής ελεγχόμενης περιοχής, ενώ ένα μέτρο έξω από αυτή και στον ελεύθερο κυνηγότοπο, όπου υπάρχει μεγάλη αφθονία, απαγορεύεται διά ροπάλου. Τελικά, ο κοινός νους πολλές φορές αδυνατεί να κατανοήσει τη λογική αυτών που καθορίζουν τα του κυνηγίου.

Οπως μας έλεγαν οι ντόπιοι, τα ζαρκάδια εντός και εκτός ελεγχόμενης είναι πάμπολλα και ασφαλώς πολύ περισσότερα από τους αγριόχοιρους, που για κάποιο λόγο τα 2-3 τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά. Κάποιοι αποδίδουν αυτή τη μείωση στην εμφάνιση αρκετών λύκων στην περιοχή, ενώ κάποιοι άλλοι στην έλλειψη τροφής που σπρώχνει τα θηλυκά με τα μικρά τους σε χαμηλότερες περιοχές.

parnasidaΣαν παράδειγμα έφερναν την παρουσία ενός κοπαδιού πενήντα αγριόχοιρων (!) αποτελούμενο από γουρούνες με τα μικρά τους στην κοντινή πεδινή περιοχή της Δαμάστας. Μια ακόμα παρατήρηση που αξίζει να μεταφέρουμε είναι για τη…χωροκράτεια των μονιάδων.

Οπως ανέφερε έμπειρος ντόπιος γουρουνοκυνηγός, ο μοναχικός αρσενικός αγριόχοιρος δεν επιτρέπει σε ανταγωνιστές να μπουν στην περιοχή του. Και για αυτό συνήθως οι κυνηγοί που κυνηγούν σε συγκεκριμένα μέρη γνωρίζουν τους μονιάδες και την επικράτειά τους. Μπορεί να παλεύουν μέρες για να το στριμώξουν. Οταν όμως το καταβάλουν, κάποιο άλλο καπρί θα κάνει την εμφάνισή του για να επιβάλει τη δική του κυριαρχία στον συγκεκριμένο γουρουνότοπο…

Αν θελήσετε να κυνηγήστε τριχωτά στην Παρνασσίδα, θα πρέπει να ανήκετε σε κάποια ομάδα. Ακόμα και για το κυνήγι του λαγού θα πρέπει να συμπληρωθεί κάποια ομάδα των πέντε ατόμων, ενώ είναι μάλλον απίθανο κάποιος να ενδιαφερθεί για το κυνήγι της αλεπούς ή του κουναβιού.

zarkadiΤα ίχνη είναι αυτά που δίνουν ελπίδες και κατευθύνουν την παγάνα…

Tα προβλήματα…

Αν εξαιρέσουμε τα αμφιλεγόμενης κυνηγετικής αξίας εκτρεφόμενα θηράματα, το κυνήγι των άγριων ειδών σε μια ρεζέρβα μπορεί να είναι πραγματικά απολαυστικό. Και αυτό συμβαίνει διότι τα θηράματα μπορεί να είναι άφθονα, ενώ παράλληλα δεν παρατηρούνται οι γνωστές συνθήκες συνωστισμού των «ελεύθερων» κυνηγότοπων.

Η ρεζέρβα της Παρνασσίδας λοιπόν με έκταση μεγαλύτερη από 200.000 στρέμματα που καταλαμβάνει ένα τεράστιο κομμάτι της ορεινής Φωκίδος που θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός κυνηγετικός προορισμός σε έναν από τους πλέον αραιοκατοικημένους και οικονομικά προβληματικούς ορεινούς όγκους της χώρας μας.

θαυμάσιο κυνηγότοπο, ενώ παράλληλα στερεί από μια μειονεκτική περιοχή μια σημαντική πηγή ζωής και εσόδων και μάλιστα τους… μίζερους χειμωνιάτικους μήνες, όταν τα βουνά ερημώνουν. Το σύνολο των επαγγελματιών της ορεινής Φωκίδος κάνουν έκκληση για πλήρη λειτουργία της ελεγχόμενης περιοχής της Παρνασσίδας ή την απόδοση του συνόλου της έκτασής της στο ελεύθερο κυνήγι.

Πρόβλημα όμως έχουν και οι κυνηγοί που διαμένουν μέσα στην ελεγχόμενη και δεν μπορούν να κυνηγήσουν στο χωριό τους! Πρέπει να… ξενιτευτούν για να κυνηγήσουν, διαφορετικά είναι υποχρεωμένοι είτε να πληρώνουν σε κάθε τους κυνηγετική έξοδο ή να κυνηγούν συγκεκριμένες ημέρες και συγκεκριμένα θηράματα…

kinigoiΠρωινή συγκέντρωση στο καφενείο της Στρώμης. Η εμμονή των γουρουνοκυνηγών για τα ρούχα παραλλαγής είναι πραγματικά ανεξήγητη και αυτοκαταστροφική ειδικά όταν φέτος έχουμε ήδη πέντε νεκρούς και μερικούς τραυματίες.

Πώς θα κυνηγήσετε

Για να κυνηγήσει κάποιος στη ρεζέρβα της Παρνασσίδος, πρέπει να υποβάλει αίτηση και να βγάλει ειδική άδεια. Προϋπόθεση είναι να έχει ήδη κυνηγετική άδεια τοπική, περιφερειακή ή γενική που του δίνει το δικαίωμα κυνηγίου στον νομό Φωκίδος. Το κόστος για τους Ελληνες κυνηγούς εκτός νομού Φωκίδος είναι 23, 49 ευρώ για πέντε εισόδους. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο Δασαρχείο Αμφισσας στο τηλ. 22650. 28264.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας