ορτυκι

Published on 19 Αυγούστου, 2014 | by Kynoclub

0

Πρωινή αναφορά. Πολλά ορτύκια φέτος!

Κείμενο φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την Βόρειο Ελλάδα σε ότι αφορά την παρουσία των ορτυκιών. Μάλιστα ορισμένοι ενθουσιώδεις κυνηγοί μιλούν για μέρες του …96 που ήταν η καλύτερη ορτυκοχρονιά  των τελευταίων 25  χρόνων! Την παρουσία των ορτυκιών επιβεβαιώνουν και οι κατά τόπους ανταποκριτές του kynoclub.gr  μια μόλις μέρα  πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.  Αρκετά θετικές είναι και οι πληροφορίες για τα τρυγόνια αν και θεωρούνται πιο  ΄΄ευάλωτο΄΄ θήραμα στις κλιματολογικές αλλαγές και η παρουσία τους  την παραμονή δεν εγγυάται και την παρουσία τους το  πρωινό της έναρξης.

Τα ορτύκια όμως είναι τελείως διαφορετικό θήραμα με πιο προβλέψιμη συμπεριφορά και αυτό εγγυάται όμορφες στιγμές για όσους κυνηγούς βρεθούν στα Βόρεια. Ενδεικτικά είναι όσα μας μετέφεραν τηλεφωνικά κυνηγοί που κάνουν εκπαιδευτικά στην Κοζάνη, Φλώρινα, Σέρρες, Ορεστιάδα κ.λ.π. ….Χρόνια είχαμε να  δούμε τόσα πολλά πουλιά!  Είκοσι και πλέον πουλιά σήκωνε ανά ώρα στα εκπαιδευτικά έμπειρος ορτυκάς  με καλοδουλεμένα σκυλιά που εδώ και μέρες τριγυρνά στα ορτυκοτόπια του Βορρά. Μάλιστα  αυτές οι καταμετρήσεις’’ επιβεβαιώθηκαν από νεοαφιχθέντες κυνηγούς στον κάμπο των Σερρών, στη Νιγρίτα, στην Κοζάνη, την  Δραμα κ.λ.π . Βέβαια δεν κρατάνε όλα τα χωράφια πουλιά και είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται  καλό ψάξιμο πριν βγει το πόρισμα για την ύπαρξη ή όχι των ορτυκιών… Πάντως σε γενικές γραμμές τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και η αναμονή για το ξημέρωμα της …ένδοξης 20ης Αυγούστου μετά από αρκετά χρόνια, κάτι παραπάνω από αισιόδοξη.

ortikia1Συμβουλές  για αποτελεσματική έρευνα

¬ Μη βιάζεστε ποτέ στο ψάξιμο των ορτυκιών, όπως δεν βιάζονται και αυτά. Σκεφτείτε μόνο πως πολλά ορτύκια σηκώνονται μέσα από τα πόδια μας ή αφού τα έχουμε ήδη προσπεράσει.

¬ Ψάξτε κυρίως τις άκρες των χωραφιών και ειδικά σε όσα υπάρχουν τούφες ή συστάδες από αγκάθια κ.λπ.

¬ Ψάξτε τα σταροχώραφα, που στις αυλακιές τους υπάρχει πράσινο χορτάρι, μουχρίτσα κ.λπ.

¬ Ψάξτε γύρω από νερά (λάκκους, πηγές, ποτιστικά χωράφια κ.λπ.), ειδικά σε ξερά μέρη.

¬ Ψάξτε μέσα στις ξερικές καλαμποκιές, ειδικά όταν έχει αρχίσει η ζέστη.

¬ Ψάξτε κι άλλο στο σημείο που σηκώσατε ορτύκι. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει δεύτερο, τρίτο και τέταρτο.

¬ Ξαναψάξτε τα ίδια σημεία που σηκώσατε ήδη πουλιά, αφού αφήσετε να περάσουν πρώτα μια-δυο ώρες.

¬ Ψάξτε τα σημεία που ενώνονται χωράφια με διαφορετικές καλλιέργειες, όπως π.χ. τριφύλλια με στάρια. Στα ορτύκια αρέσει να μπαινοβγαίνουν από τη μια καλλιέργεια στην άλλη.

¬ Το σούρουπο ψάξτε γύρω από τα καλαμπόκια. Τα πουλιά που όλη την ημέρα την πέρασαν μέσα στο δάσος από καλαμπόκια, βγαίνουν περιμετρικά για… σουλάτσο. Μερικές φορές αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας.

¬ Οι ντοματιές, τα αμπέλια και τα ακαλλιέργητα χωράφια, που έχουν γίνει αγκαθότοποι, τις πιο πολλές φορές κρύβουν τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις.

¬ Τέλος, ψάξτε τη διαφορετική καλλιέργεια που θα βρείτε στην περιοχή. (π.χ. ανάμεσα στα σταροχώραφα ψάξτε το μοναδικό τριφύλλι και αντίστροφα στα τριφύλλια ψάξτε τα σταροχώραφα).

Καλή …ορτυκοχρονιά!

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας