εξορμησεις

Published on 20 Αυγούστου, 2014 | by Kynoclub

0

20 συμβουλές για το πρώτο δεκαήμερο!!!

Κείμενο- φωτο: Νίκος Φωτακόπουλος

Το πολυπόθητο ξημέρωμα της 20ης Αυγούστου ήρθε για μια ακόμα φορά.  Επειδή η …έναρξη κρατεί για αρκετές μέρες εμείς σας υπενθυμίζουμε, όσα πιθανόν να έχετε ξεχάσει ή δεν τους έχετε δώσει την σημασία που πρέπει. Πάρτε τα μέτρα σας λοιπόν, όσο έχετε ακόμα χρόνο..

 1. Κυνηγετική άδεια: Αν δεν έχετε φροντίσει ήδη για αυτή τη βασική «λεπτομέρεια» τρέξτε γρήγορα στον Σύλλογό σας. Πάντα μπορεί να συμβεί κάποια αναποδιά, και καλό είναι να μην εφησυχάζετε επειδή θα έχετε μαζί σας την απόδειξη είσπραξης..

2. Φροντίστε τον σκύλο σας: Κάντε του το σχετικό «σέρβις» (τρίχωμα, πατούσες, αυτιά, μάτια κ.λ.π.) και προπόνηση! Ο σκύλος που βγαίνει την πρώτη μέρα στο κυνήγι μετά από πολύμηνη απραξία, όσο φιλότιμο και να έχει θα είναι για …κλάματα και αναποτελεσματικός.

3. Ναι στα κόκκινα: Αγοράστε τώρα ένα κόκκινο γιλέκο ή καπέλο, ώστε να φαίνεστε από μακριά. Το κυνήγι του ορτυκιού είναι το πιο επικίνδυνο λόγω συνωστισμού και …φυσιγγίων διασποράς. Η πρόληψη είναι η σοφότερη ενέργεια.

4. Στα ορτύκια μην χρησιμοποιείται φυσίγγια διασποράς ταυτόχρονα με κύλινδρο. Προτιμήστε ή κύλινδρο με νορμάλ φυσίγγια, ή μισό έως φουλ τσοκ και φυσίγγια διασποράς.

5 Ανοίξτε πολλές και μεγάλες τρύπες στο σκυλόκουτο ή την μπαγκαζιέρα σας όπως έκανε και ο αείμνηστος Γαβριήλ (Βίλης) Νιάνιος. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο και πιο οδυνηρό για οποιοδήποτε πλάσμα, από το να μην μπορεί να  αναπνεύσει… Πέραν από όλα τα άλλα θα γλιτώσετε και το …κράξιμο των συναδέλφων!

euosmos16. Τα τρυγόνια της πρώτης μέρας είναι πάντοτε περιζήτητα, και συχνά δημιουργούνται παρεξηγήσεις, λόγω συνωστισμού. Αν χρειαστεί, διανυκτερεύστε στο καρτέρι, αλλά μην πάτε τελευταίοι και σταθείτε ως …μπάστακες μπροστά στους προνοητικούς που τους έφαγαν τα κουνούπια όλη την νύχτα, μέχρι να έρθει το ξημέρωμα.

7.  Η …σιτρονέλα, το αουτάν και όλα τα σχετικά κουνουπο-απωθητικά, πρέπει να είναι στο σακίδιο και το αυτοκίνητο. Καλού κακού πάρτε από το φαρμακείο και αλοιφές για τσιμπήματα από μέλισσες, σκορπιούς, και γενικότερα δηλητηριώδη έντομα και ….ερπετά!

8. Όπως καλού κακού, πάρτε και όλα τα σχετικά (καρδιοτονωτικά, εμετικά κ,λ,π,) μιας και οι φόλες παραμένουν εθνικό σπορ. Ειδικά αν κυνηγάτε κοντά σε αμπέλια, όπου συχνάζουν και οι (πάμπολλες) αλεπούδες…

9. Ενημερωθείτε από τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους, θηροφύλακες και δασαρχεία για τις τοπικές απαγορεύσεις, ή τα όρια των ζωνών διάβασης των αποδημητικών. Δεν υπάρχει λόγος για μπλεξίματα…

thirofilaki210. Μην αγοράσετε τα άγνωστα και φτηνά φυσίγγια που σας προσφέρουν σε δελεαστική τιμή, αν δεν τα έχετε δοκιμάσει άλλη φορά. Το κυνήγι κοστίζει αρκετά ακριβά, για να κάνει κάποιος οικονομία στα φυσίγγια.

11. Αν συνηθίζετε να κυνηγάτε στο καρτέρι, προμηθευτείτε μια  έτοιμη λυόμενη φυλάχτρα  που κυκλοφορούσε κάποτε στην αγορά. Ίσως βρείτε  καποια ξεχασμένη σε κάποιο  κυνηγομάγαζο. Ίσως αποδειχτεί η πιο έξυπνη φετινή αγορά σας.

12. Μια βόλτα,  στον κυνηγότοπο που πρόκειται να εξορμήσετε θα βοηθήσει πολύ. Ίσως να έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με πέρσι: όπως π.χ. να έχουν κοπεί ή καεί όλα τα δέντρα της περιοχής, να έχουν αλλάξει ριζικά οι καλλιέργειες, ή να έχει μετατραπεί ο τόπος σε βιομηχανική περιοχή!

13. Προσοχή στα γεωγραφικά όρια της άδειας: Αν έχετε τοπική ή περιφερειακή άδεια, θα πρέπει να κυνηγήσετε στα συγκεκριμένα όρια που προβλέπει και για τα οποία έχει εκδοθεί..

14. Προετοιμαστείτε (ψυχολογικά) για τα επιτρεπόμενα όρια κάρπωσης που είναι 12 ορτύκια, 6 τρυγόνια και ….10 σιταρήθρες. Και αυτό …ολημερίς και όχι (από) τόσα το πρωί και τόσα το απόγευμα…

15. Αν εσείς αντέχετε στη ζέστη και στη δίψα, δεν σημαίνει πώς πρέπει να υποβάλετε και τον σκύλο σας στο ίδιο τεστ αντοχής. Αυτός θα κάνει τα δεκαπλάσια χιλιόμετρα και μάλιστα με το στόμα ορθάνοικτο, μόλις 40-50 πόντους πάνω από το καυτό έδαφος και τα αιωρούμενα σωματίδια χώματος, σιτοκαλαμιάς και φυτοφαρμάκων… Φροντίστε να έχετε μπολάκι και νερό μαζί σας, ή να σταματάτε ανά μισή ώρα για χαλάρωμα..  

pointer16. Να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί με τους αγρότες έστω και αν ορισμένοι είναι αγενείς ή …τσαμπουκάδες. Υμείς κάνουμε χόμπι και αυτοί αγωνιούν για την σοδειά τους…

17. Να έχετε μαζί σας (και) την μεταλλική βούρτσα και το ψαλίδι, για να βγάζετε τις κολλιτσίδες και τα αγκάθια από το κορμί του σκύλου σας, κατά την διάρκεια του κυνηγίου (και όχι μόνο στο τέλος της ημέρας).

18. Ένα από τα πολυτιμότερα ενδυματολογικά αξεσουάρ είναι το καπέλο. Κάτω από τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο, γίνεται ακόμα πολυτιμότερο. Αγοράστε ένα διπλής όψης με την μία πλευρά κόκκινο ή πορτοκαλί για το κυνήγι του ορτυκιού, και πράσινο για το κυνήγι του τρυγονιού.

19. Μην φορέσετε ρούχα παραλλαγής. Εκτός από αντιαισθητικά, σας κάνουν αόρατους στα όρια …του επικίνδυνου! Αγοράστε λοιπόν ελαφρά ρούχα με έντονα πορτοκαλί χρώματα, που είναι και πιο φιλικά προς την υπόλοιπη …κοινωνία. 

ortikia420. Να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή ή κινητό με κάμερα  για να φωτογραφηθείτε με το κόκκινο γιλέκο σας και τον σκύλο σας (χωρίς κολλιτσίδες και αγκάθια), ώστε να μας στείλετε την φωτογραφία για δημοσίευση. Καλή χρονιά!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας