θεματα

Published on 28 Αυγούστου, 2014 | by Kynoclub

0

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Ο ηρωικός θηροφύλακας…

κείμενο φώτο: Νίκος Φωτακόπουλος

Πέρασαν κιόλας 12 χρόνια από την δολοφονία του θηροφύλακα Θοδωρή Παπασπυρόπουλου. Σήμερα λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται την προσφορά του και την θυσία της ζωής του στο βωμό της προστασίας των θηραμάτων. Ο γράφων παρακολούθησε από κοντά τόσο την κηδεία του ηρωικού θηροφύλακα όσο και την δίκη που έγινε μετά από ένα χρόνο στην Κεφαλονιά. Ας θυμηθούμε το ρεπορτάζ όπως δημοσιεύτηκε τότε..

Σεπτέμβριος 2009

Δεν ήταν μια άτυχη στιγμή! Ήταν ένα προαποφασισμένος φόνος! Από την μια πλευρά η θέληση και η προσήλωση στο καθήκον και από την άλλη η αρρωστημένη παραβατική συμπεριφορά και το δολοφονικό ένστικτο του δράστη.

papaspuropoulos5

Ποιος ήταν…

Ο Θοδωρής υπηρετούσε επί επτά χρόνια στην θηροφυλακή, στην αρχή σαν εποχικός και τα τέσσερα τελευταία χρόνια σαν Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας. Ήταν  από τους πλέον δραστήριους ανάμεσα στους συναδέλφους του και, μόλις πριν δύο χρόνια, είχε βραβευτεί για την προσφορά του από την Ομοσπονδία Πελοποννήσου που τον επέλεξε  σαν τον καλύτερο θηροφύλακα της χρονιάς. Όλοι έχουν να πουν μόνο καλά λόγια για την προσφορά του και την προσήλωσή του στο καθήκον. Δεν έκανε «εκπτώσεις» και μπροστά στην παραβατική συμπεριφορά δεν ξεχώριζε φίλους, ή συμπατριώτες. Γι’ αυτόν ήταν όλοι το ίδιο. Ντόπιοι και «ξένοι». Χαρακτηριστικά είναι όσα μας είπε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδος, κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου.

Ήταν ο θηροφύλακας για τα πάντα και για  όλα. Δεν είχε ωράριο και ρεπό, όταν έπρεπε να κάνει το καθήκον του. Ήταν αναντικατάστατος, ειλικρινής, εργατικός, τίμιος και πάνω από όλα δίκαιος.  Δεν είχε αίσθηση του κινδύνου μπροστά στο καθήκον. Δεν έκανε διακρίσεις. Ακόμα και συγχωριανούς και συγγενείς πήγε στο δικαστήριο.

Ο δολοφόνος

Οι περισσότεροι απέφυγαν να μας μιλήσουν γι’ αυτόν, αλλά από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε προκύπτει ότι ήταν ιδιάζουσα προσωπικότητα, εριστικός και … «τσαμπουκάς». Αμετανόητος ως λαθροθήρας και μάλλον αμετανόητος και ως…δολοφόνος. Ενδεικτικό είναι αυτό που δήλωσε την επόμενη ημέρα του φόνου, στον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδος: «Του το είχα τάξει ότι θα τον σκότωνα. Έπρεπε να το είχα κάνει από πέρσι». Ο 56χρονος (τότε) Γιάννης Κόλιας, αγρότης και πατέρας επτά παιδιών, ήταν σεσημασμένος λαθροθήρας με «ειδικότητα» στην νυκτολαθροθηρία των λαγών, τους οποίους εμπορευόταν! Πριν από τρία χρόνια συνελήφθη για πρώτη φορά, όταν ο άτυχος θηροφύλακας με κάποιον συνάδελφό του  τον μήνυσαν για λαθροθηρία με δόκανα και συρματοθηλειές. Τότε καταδικάστηκε σε …τρείς μόνο μήνες φυλάκιση με αναστολή και απτόητος συνέχισε το ..έργο του. Πριν από ένα χρόνο συνελήφθει επ’ αυτόφωρο για νυκτολαθροθηρία, αλλά ο δικαστής τον παρέπεμψε σε τακτική δικάσιμο που ακόμα δεν έχει εκδικαστεί. Αυτό είναι και το κομβικό σημείο της αντίστροφης μέτρησης για την ζωή του άτυχου Θοδωρή Παπασπυρόπουλου. Όλο αυτό το διάστημα ο δολοφόνος προφανώς συνέχισε το έργο του, ώσπου την νύχτα του περασμένου Σαββάτου, μετά από καταγγελία, έγινε η μοιραία συνάντηση. Ο Θοδωρής μαζί με τον συνάδελφό του Γίωργο Λάττα που υπηρετεί στον Σύλλογο των Λεχαινών  έσπευσαν στη θέση Αετοφωλιά του χωριού Περιστέρι  που «κυνηγούσε» ο Κόλλιας. Όταν τον κάλεσαν φωνάζοντας «θηροφυλακή», αυτός ακαριαία άρχισε να πυροβολεί από απόσταση δέκα μέτρων με αποτέλεσμα να πετύχει στα πλευρά τον Θοδωρή και ελαφρά στο κεφάλι τον Γιώργο Λάττα. Ο πρώτος έπεσε αιμόφυρτος, ενώ ο δεύτερος έσκυψε και γλίτωσε. Τα σκάγια τον πήραν ξυστά, ενώ τον προστάτεψαν τα γυαλιά μυωπίας που φορούσε και δεν έχασε το μάτι του. Ο δράστης σαν να μην συμβαίνει τίποτε, πήγε στο σπίτι του καθάρισε το όπλο του και έπεσε για ύπνο. Συμπεριφορά πανομοιότυπη με αυτή του Φούκα. Του δράστη του πενταπλού φονικού του Αγρινίου. Η συνέχεια ήταν δραματική. Με το κινητό ο δεύτερος θηροφύλακας ειδοποίησε για την επίθεση… Ο Θοδωρής άφησε την τελευταία του πνοή λίγα λεπτά μετά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ ο Γιώργος μετά από προσπάθεια των γιατρών έσωσε την όρασή του, αλλά θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα και αρκετές  επεμβάσεις μέχρι την πλήρη ίαση.

papaspuropoulos3Τα παράπονα των θηροφυλάκων.

Συγκλονισμένοι ήταν οι συνάδελφοι του αδικοχαμένου θηροφύλακα. Όλοι είχαν να διηγηθούν μια πρόσφατη  απειλή με όπλο  ή πυροβολισμό εναντίον τους. Και όλα αυτά όταν οι ίδιοι είναι άοπλοι. Ενδεικτικό είναι αυτό που μας είπε ο Δημήτρης Νέγρης από το Κιάτο. «Πάμε γυμνοί να πιάσουμε οπλοφόρους. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν πολύ συχνά. Όλοι μας έχουμε να διηγηθούμε ένα-δυο περιστατικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβούν και πάλι».

Εδώ να σημειώσουμε την πικρία όχι μόνο των θηροφυλάκων αλλά και των χιλιάδων νομοταγών κυνηγών, που βλέπουν πολλούς λαθροθήρες να πέφτουν στα μαλακά. Τα δικαστήρια  πολλές φορές, αγνοώντας προφανώς την ζημιά που γίνεται, αθωώνουν επαγγελματίες λαθροθήρες ή επιβάλουν ποινές- χάδια, με αποτέλεσμα αυτοί να αποθρασύνονται. Ενδεικτική είναι παλαιότερη απόφαση δικαστηρίου που αθώωσε λαθροθήρα που κυνηγού σε λαγό στις 14 Αυγούστου, όταν αυτός δικαιολογήθηκε πώς μπέρδεψε τον λαγό με αλεπού!

Η τελευταία επιτυχία!

Ήταν μόλις πριν λίγες ημέρες όταν ο Θοδωρής είχε την τελευταία του επιτυχία. Ήταν στις 20 Αυγούστου όταν ήρθε η καταγγελία ότι πέντε άτομα κυνηγάνε πέρδικες στην Κρυόβρυση της ορεινής Ηλείας. Δεν ήταν η περιοχή ευθύνης του, αλλά ο Θοδωρής δεν δίστασε στιγμή. Αν και το περιστατικό απείχε πολλά χιλιόμετρα, πήγε μόνος του και συνέλαβε τους θρασύτατους λαθροθήρες. Αυτός ήταν ο Θοδωρής. Όπως ακριβώς τον περιέγραψε ο πρόεδρος του και οι συνάδελφοί του. Αποφασιστικός, εργατικός, δίκαιος, τίμιος και πάνω από όλα ένας κυνηγός. Ένας κυνηγός που έδωσε την ζωή του για να μας διδάξει το αυτονόητο: Ότι όλοι οι κυνηγοί (πρέπει να) είμαστε και οι ίδιοι θηροφύλακες!

papaspuropoulos2Ο επίλογος

Στη δίκη που έγινε στην Κεφαλονιά μετά από ένα χρόνο, ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια.  Τίποτα όμως δεν μπορεί να φέρει πίσω στον δεκατριάχρονο σήμερα Γιάννη τον ηρωικό πατέρα του. Τον Θοδωρή Παπσπυρόπουλο που σήμερα τον θυμούνται μόνο οι δικοί του άνθρωποι και οι συνάδελφοί του που παίζουν την ζωή τους κορώνα -γράμματα μέρα και νύχτα τιμώντας την ίδια στολή και τον ίδιο όρκο με του Θοδωρή…

Δυστυχώς η κυνηγετική ηγεσία και οι αιώνιοι κυνηγοπατέρες ακόμα δεν έχουν πράξει το αυτονόητο. Δεν έχουν κάνει μια ιδιωτική ασφάλεια ζωής σε όλους τους θηροφύλακες, λες και θα έπεφτε έξω ο προϋπολογισμός της ΚΣΕ και των Ομοσπονδιών. Την ώρα που σπαταλούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε έργα βιτρίνας και σε ‘’απελευθερώσεις χαβαλέ’’,  για να φωτογραφηθούν κάποιοι πρόεδροι,  δεν βρέθηκαν μερικά χιλιάρικα για να έχουν οι θηροφύλακες και οι οικογένειές τους μια ακόμα, μικρή έστω, εξασφάλιση αν ό μη γένοιτο τους συμβεί κάτι. Και όλα αυτά όταν κάποιοι κυνηγοπατέρες θησαυρίζουν πουλώντας τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις στους κυνηγούς μέλη τους…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας