φασσα

Published on 28 Αυγούστου, 2014 | by Kynoclub

0

Οι φάσσες του καλοκαιριού!

Κείμενο φωτο Ν. Φωτακόπουλος

Μπορεί  οι λιγότερο μυημένοι με το κυνήγι της  να θεωρούμε τη φάσσα χειμωνιάτικο πουλί όμως κάνουμε λάθος. Η φάσα είναι παντός καιρού και παντός τόπου. Ειδικότερα όταν και όπου βρίσκει διαθέσιμη τροφή σε αφθονία όπως π.χ.  σιτηρά που είναι και η αγαπημένη της τροφή. Και μια που είμαστε ακόμα μέσα στο καλοκαίρι ας μιλήσουμε για την φασσα του καλοκαιριού. Τα πουλιά αυτή την εποχή έχουν ήδη  απογόνους ακόμα και αυτά που βρίσκονται στην Ελλάδα αφού η  χώρα μας περιλαμβάνεται στους τόπους φωλεοποίησης

Αν και η κύρια περιοχή αναπαραγωγής είναι η βόρεια και κεντρική Ευρώπη, η Ελλάδα διαθέτει κάποιους μικρούς ντόπιους πληθυσμούς, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα καθώς και σε κάποια νησιά…

fasses5

Φωλεοποίηση και εκκόλαψη

 Η φάσσα έχει μεγάλο εύρος  αναπαραγωγής περιόδου, από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο όμως  στις περισσότερες των περιπτώσεων το ζευγάρωμα, η γέννα και η επώαση των αυγών, γίνονται  συνήθως από τον Απρίλιο – Μάιο. Μερικά ζευγάρια φάσσας επωάζουν αυγά ακόμη και πιο αργά, όμως η πλειοψηφία έχει εκκολάψει μέχρι τις αρχές Ιουνίου και τότε αρχίζει η επίπονη διαδικασία του ταΐσματος των δύο νεοσσών. Η φάσσα γεννά δυο  αυγά, πουλιά ενώ έχουν παρατηρηθεί και φωλιές με ένα μόνο νεοσσό.  Η φωλιά φτιάχνεται συνήθως σε δέντρα και ένα δέντρο δεν μπορεί να φιλοξενεί δεύτερη ή τρίτη φωλιά  γιατί οι πρώτοι ΄΄ένοικοι΄΄ δεν ανέχονται δεύτερο ζευγάρι κοντά τους..

Το ΄΄κλώσσημα΄΄  έχει διάρκεια από  17 ως  20 μέρες, και συνήθως οι νεοσσοί εκκολάπτονται στα μέσα Μαΐου.  ΄΄Του  πουλιού το γάλα», το έκκριμα που βγάζουν οι δύο γονείς, είναι η πρώτη τροφή των νεοσσών  και είναι υψηλής διατροφικής αξίας μια και περιέχει  πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Σταδιακά το σιτηρέσιο περιλαμβάνει και σιτηρά ενώ  αυτή η προσαρμογή ακολουθεί την ωρίμανση των καρπών.

fasses2

Διατροφή και πτήσεις

 Σε ηλικία δύο εβδομάδων τα νεαρά πουλιά έχουν ήδη ανάπτυξη το πτέρωμά τους και αρχίζουν να εξασκούνται για το πρώτο τους πέταγμα.  Στις 20 μέρες είναι ήδη προετοιμασμένα  για τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις, πάντα κάτω από την επίβλεψη των γονιών. Στην ηλικία των πέντε εβδομάδων, περίπου τον Ιούνιο, τα μικρά αρχίζουν να πετούν πραγματικά και  είναι πλέον έτοιμα για να πετάξουν σε αναζήτηση τροφής μακριά από τη φωλιά. Στην ηλικία των επτά εβδομάδων εγκαταλείπουν την ασφάλεια της φωλιάς και σχηματίζουν κοπάδια που αποτελούνται αποκλειστικά από νεαρά πουλιά.

Οι ντοπιάρικες φάσσες το καλοκαίρι κάνουν μικρές καθημερινές μετακινήσεις για να βρουν τροφή ενώ οι μακρινές πτήσεις, μερικών χιλιομέτρων, προς τα δάση ή μεμονωμένα δέντρα μεγάλου ύψους  γίνονται για το κούρνιασμα

Το καλοκαίρι η τροφή της φάσσας είναι κυρίως τα σιτηρά και ειδικότερα οι σπόροι που πέφτουν στο έδαφος μετά το θερισμό. Δεν είναι ΄΄σκαλιστικό΄΄ πουλί,  όπως οι φασιανοί ή τα κοράκια, και τρώει μόνο  ότι βρίσκει στην επιφάνεια του εδάφους. Εκμεταλλεύεται όποια πηγή τροφής είναι προσιτή και ότι είναι διαθέσιμο το καλοκαίρι όπως π.χ. μούρα, κεράσια, φράουλες ενώ δεν λέει όχι στα οπωροκηπευτικά και τον αρακά στον οποίο έχει αδυναμία. Βέλγοι θηραματολόγοι διαπίστωσαν πως όπου υπάρχει αφθονία από αρακά οι φάσες τρέφονται αποκλειστικά από αυτόν αγνοώντας τις υπόλοιπες διαθέσιμες τροφές.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι οι καλοκαιρινές  καθημερινές μετακινήσεις των νεαρών πουλιών, που όπως προαναφέρθηκε σχηματίζουν νέα κοπάδια, μπορεί να θεωρηθούν και ως εκπαιδευτικές πτήσεις εν όψη των μεγάλων ταξιδιών της αποδημίας προς το Νότο…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας