λαγος

Published on 8 Σεπτεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Δράσεις και αντιδράσεις στο κυνήγι του λαγού!

Κείμενο φωτο: Νίκος Φωτακόπουλος

-Μπορεί τα τελευταία χρόνια να λέμε (και να είναι) μόδα το κυνήγι της μπεκάτσας, όμως το διαχρονικά δημοφιλές ελληνικό κυνήγι είναι πάντα αυτό του λαγού. Λίγο η παράδοση,  λίγο η αξία του εδέσματος, λίγο η αφθονία του και πιο πολύ από όλα η θηραματική του αξία  κάνουν το λαγό ένα από τα πιο δημοφιλή θηράματα αν όχι το πιο δημοφιλές…

– Δικαιολογημένο λοιπόν και το παράπονο που εκφράζουν οι λαγοκυνηγοί αναγνώστες μας πώς δεν έχουν τις αναρτήσεις  που ….τους αναλογούν.  Εδώ είμαστε λοιπόν για περισσότερη ενασχόληση με τον λαγό και για μια ανακεφαλαίωση όσων θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας για αποδοτικά λαγοκυνήγια. Κυνήγια που φέτος προβλέπονται συναρπαστικά μια και οι λαγοί είναι σε πληθυσμιακή έξαρση, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος.

Επιλογή καρτεριού

Καλό είναι να γίνει μια αξιολόγηση της αξίας των καρτεριών με βάση τις πιθανότητες που υπάρχουν να προτιμηθούν από τον λαγό για την διαφυγή του. Και βέβαια όλα αυτά πριν να αφεθούν τα σκυλιά ελεύθερα. Ποια είναι όμως τα καλά καρτέρια; Στις επίπεδες χωραφιές λοιπόν τα καλύτερα καρτέρια είναι τα υποχρεωτικά περάσματα, τα σταυροδρόμια και τα χαντάκια. Ειδικά τα χαντάκια που προσφέρουν και κάλυψη, είναι η αγαπημένη  δίοδος διαφυγής των πολυκυνηγημένων γέρικων λαγών.

Στα πυκνά κυνηγοτόπια (δασωμένα-πουρναρότοποι) τα καλύτερα είναι οι γιδόστρατες και τα σταυροδρόμια κοντά στα ξέφωτα.

Στο καρτέρι ο λαγοκυνηγός πρέπει να είναι κρυμμένος και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει μεγάλο οπτικό πεδίο και αν είναι δυνατόν προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτονόητο είναι πώς χρειάζεται ακινησία και προσοχή ακόμα και πριν ακουστούν κλαφουνίσματα. Οι έμπειροι λαγοκυνηγοί γνωρίζουν πολύ καλά πώς πολλές φορές ο λαγός το σκάει κρυφά πολύ πριν τον πλησιάσουν τα σκυλιά. Ειδικά οι έμπειροι λαγοί και ..σχεδόν όλοι, μετά τον Νοέμβρη, όταν πια έχουν μπει στο …νόημα του παιχνιδιού. Η αθόρυβη φυγή πολλές τον φέρνει πάνω στα καρτέρια, και αν ο κυνηγός είναι το ίδιο αθόρυβος, τότε το κυνήγι τελειώνει νωρίς και ουσιαστικά πριν καν αρχίσει…

ellinikosixnilatis5

Μέθοδοι διαφυγής

Όταν ο λαγός αποφασίζει να εγκαταλείψει το γιατάκι του πριν ακόμα πλησιάσουν τα σκυλιά, τότε φεύγει με αργές κινήσεις και συχνά σταματά για να αφουγκρασθεί τους διώκτες και για να δει τι γίνεται μπροστά του. Αυτές τις στιγμές δίνει πολύ εύκολο στόχο.

Οι άπειροι λαγοκυνηγοί που κάθονται σε ανάμενα κάρβουνα και κινούνται συνεχώς, γίνονται αντιληπτοί από τον φυγά που λοξοδρομεί η γυρνάει τα πίσω μπρος και έτσι χάνουν την ευκαιρία. Το ίδιο λάθος είναι και η αδράνεια που παθαίνουν κάποιοι κυνηγοί, όταν «μαγεύονται» από τα κλαφουνίσματα των λαγόσκυλων που ξεπέταξαν τον λαγό και ακούγονται από μακριά. Όμως το ότι ακούγονται τα σκυλιά από μακριά δεν σημαίνει πώς είναι και ο λαγός μακριά. Συνήθως προηγείται εκατοντάδες μέτρα των σκυλιών και πολλές φορές έχει φτάσει σιωπηλός δίπλα στα καρτέρια, χωρίς να τον παίρνουμε χαμπάρι. Ίσως φταιει σε αυτό και η ακανόνιστη φυγή του. Είναι συνηθισμένη του πρακτική να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σε υψώματα, να μπαίνει και να βγαίνει από τα πυκνά στο καθαρό ή να αλλάζει αυλακιές στις οργωμένες χωραφιές.

Ειδικά στις καλαμποκιές ο λαγός βρίσκει το ιδανικό πεδίο για να μπερδέψει τα σκυλιά. Τρέχει ανάμεσα στα καλαμπόκια, βγαίνει για λίγο στο καθαρό για να ξαναμπεί πάλι από την διπλανή συστάδα. Και σε αυτή την τακτική διαφυγής, οι πολυκυνηγημένοι λαγοί είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν σμπαράλια τα νεύρα τού λαγοκυνηγού και τις …φωνητικές χορδές των λαγόσκυλων.

Στον κάμπο με καλλιέργειες καλαμποκιών ή αμπελώνων αν ο κυνηγός ήταν κοντά στο σημείο του ξεφωλιάσματος, καλό είναι να μην απομακρυνθεί. Ειδικά σε τέτοια μέρη με ελλιπή ορατότητα, ο λαγός επιστρέφει πολύ γρήγορα στα ίδια σημεία και ίχνη.

lagos

Χρήσιμες … «λεπτομέρειες»

Αν κυνηγάτε με παρέα στην οποία εσείς δεν έχετε σκύλο, καλό είναι να έχετε υπ’ όψιν σας κάποια πράγματα για την αποφυγή λαθών.

Αν περάσουν τα σκυλιά από κοντά μας δεν πρέπει να τα παροτρύνουμε. Είναι πολύ πιθανόν να τα αποσυντονίσουμε και η φωνή μας να τούς αποσπάσει την προσοχή. Η μόνη περίπτωση παρέμβασής μας που επιτρέπεται είναι, όταν τα σκυλιά έχουν πάρει άλλο δρόμο από αυτόν της φυγής του λαγού ή ακολουθούν τα ίχνη ανάποδα. Ακόμα παρεμβαίνουμε όταν τα σκυλιά καταδιώκουν γιδοπρόβατα. Και όχι μόνο παρεμβαίνουμε αλλά πρέπει να είμαστε και ιδιαίτερα αυστηροί μαζί τους.

Συνήθως η τουφεκιά στο λαγό δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία και δεν απαιτεί ικανότητες πρωταθλητισμού. Απαραίτητη όμως είναι η ψυχραιμία και κάποιες βασικές γνώσεις, για τις ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει.

Αν τρέχει λοιπόν επάνω μας και τα σκυλιά είναι μακριά, πυροβολούμε μπροστά στα πόδια του. Αν φεύγει σε ευθεία απομακρυνόμενος και είναι στα 20-35 μέτρα, τότε σκοπεύουμε το κεφάλι. Αν η απόσταση δεν είναι πάνω  από 25 μέτρα θα σκοπεύσουμε τα (όρθια) αυτιά. Αν είναι στα 40 και βάλε τότε τουφεκάμε 15-20 εκατοστά πάνω από το κεφάλι.

Μια παγίδα για αποπροσανατολισμό στην σκόπευση αποτελεί το …άσπρο τσουλούφι της ουράς του λαγού, που τραβάει το μάτι μας χωρίς να το καταλάβουμε. Συνήθως ο λαγός που τρώει σκάγια στον πισινό του φεύγει έστω και «σκαγιωμένος» και γίνεται …λαγός. Βέβαια αυτό το τελευταίο εξαρτάται από την απόσταση, το νούμερο και την πυκνότητα των σκαγιών.

Ο πυροβολισμός στο πλάι (τραβέρσα) είναι ο πιο αποτελεσματικός όταν είναι εντός βολής, έστω και οριακά. Όταν λοιπόν ο λαγός περνά πλάγια στα 25 μέτρα θα σκοπεύσουμε …τα μουστάκια, στα 35-40 μέτρα μισό μέτρο μπροστά και στα 50 μέτρα (!) ακόμα και ένα μέτρο μπροστά. Όλες αυτές οι «οδηγίες» για προσκόπευση είναι σχετικές μια και εξαρτώνται από την ταχύτητα του λαγού.

Το λαγοκυνήγι είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα κυνήγια για τραυματισμούς κυνηγών. Και αυτό κυρίως γιατί πυροβολούμε πάντοτε στο έδαφος, σε αντίθεση με τούς πουλοκυνηγούς που τουφεκάνε στον αέρα. Γι’ αυτό και ο λαγοκυνηγός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Η όποια κίνηση πίσω από του θάμνους, δεν σημαίνει πώς υπάρχει απαραίτητα λαγός…Στην κατεύθυνση που θα σκοπεύσουμε πρέπει να είμαστε βέβαιοι πώς υπάρχει μόνο το θήραμα και πριν τραβήξουμε την σκανδάλη να βλέπουμε καθαρά πώς ο στόχος είναι λαγός και όχι σκύλος, κατσίκα, ο …κουμπάρος και πάει λέγοντας.

Στο λαγοκυνήγι ο αρχάριος βρίσκει τον …ορισμό του! Γι’ αυτό περισσότερο από οποιοδήποτε κυνήγι θα πρέπει να είναι καλός και υπάκουος «μαθητής». Το πιο σωστό είναι να πηγαίνει για κυνήγι με έναν έμπειρο λαγοκυνηγό και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του. Δεν έχουν νόημα οι διαφωνίες, τα σχόλια και οι πολλές απόψεις. Το κυνήγι του λαγού είναι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό των πουλιών και οι ευκαιρίες αναλογικά ελάχιστες. Γι’ αυτό τα λάθη σε αυτό το είδος κυνηγίου είναι πολυτέλεια…..


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας