ορτυκι

Published on 10 Σεπτεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

ΟΡΤΥΚΙ: «Μπασίματα» στα προσεχή επταήμερα – Που και πότε να είστε εκεί που θα γίνει…

Κείμενο-φωτο: .  Φωτακόπουλος

Επί τέλους ήρθε (;) η ώρα των περασματιάρικων. Από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη αρχίζει το μεγάλο μπάσιμο των ορτυκιών ! Έτσι τουλάχιστον έχει καταγραφεί στην συλλογική κυνηγετική μνήμη και έτσι επιβεβαιώνεται και στο ερωτηματολόγιο  του προγράμματος «Άρτεμις», που θεωρείται η …AGB  των κυνηγετικών καταμετρήσεων.

Δεν είναι όμως μόνο τα μέσα του Σεπτέμβρη οι καλές ημερομηνίες για τα περάσματα. Καλές είναι και οι μέρες του Οκτώβρη ακόμα και κάποιες του Νοέμβρη. Βέβαια πέρα από τις ημερομηνίες μεγάλη  σημασία έχουν και τα κυνηγοτόπια. Γιατί τι να το κάνεις αν έχει πετύχεις την ημερομηνία, αλλά έχεις επιλέξει λάθος μέρος;

Για να είστε στο σωστό κυνηγότοπο την σωστή μέρα (των περασμάτων), στις αράδες που ακολουθούν έχουμε καταγράψει τις διαδρομές που ακολουθούν τα ορτύκια κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους προς τις Αφρικανικές ακτές. Τα στοιχεία προέρχονται κυρίως από τα στατιστικά δεδομένα του προγράμματος «Άρτεμις», που θεωρείται το πλέον έγκυρο επιστημονικό πρόγραμμα έρευνας της κυνηγετικής κάρπωσης. Συνεισφορά βέβαια σε αυτή την ανεπίσημη δημοσιογραφική καταγραφή, έχουν και οι παρατηρήσεις κάποιων έμπειρων και παθιασμένων ορτυκοκυνηγών. Ας δούμε λοιπόν ανά εβδομάδα και για τον επόμενο χρονικό διάστημα, ποιες διαδρομές ακολουθούν τα ορτύκια κατά την φθινοπωρινή αποδημία τους και που θα πρέπει να πάμε να τα προϋπαντήσουμε…

kourtsxaarΑπό 10 έως 16 Σεπτέμβρη

Αυτό το επταήμερο παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις σε περιοχές που θεωρούνται σταθμοί, ή …βατήρες στο μεγάλο άλμα προς την Αφρικανική ήπειρο. Και τέτοια μέρη είναι η Αλεξανδρούπολη, η Χρυσούπολη Καβάλας, η Δράμα, η Χαλκιδική, το Κιλκίς, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αττική (Μαραθώνας, Χάρακας, Μέγαρα, Σαλαμίνα κ.λ.π), οι Κυκλάδες, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία, η Νεάπολη Λακωνίας και τα Χανιά. Αυτή την εβδομάδα, ο μέσος όρος των συναντήσεων είναι ανάμεσα στα 7 και τα 9 πουλιά ανά κυνηγετική έξοδο. Βέβαια υπάρχουν και άλλα …ορτυκοδρόμια, αλλά όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν εδώ λεπτομερώς όλα τα πιθανά σημεία περασμάτων.

Από 17 έως 23 Σεπτεμβρίου

Αυτή την εβδομάδα έχουν παρατηρηθεί δύο άξονες μετανάστευσης, ο ανατολικός και ο δυτικός. Ο ανατολικός  περιλαμβάνει τα παράλια του Ιονίου πελάγους (Αρτα, Πρέβεζα, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ιόνια νησιά κ.λ.π), και ο Δυτικός που αρχίζει από την κοιλάδα του Αξιού (Κιλκίς κ.λ.π.), διασχίζει τις δυτικές ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδος και εξαπλώνεται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η Κομοτινή (Ξυλαγανή, Μαρώνεια, Φανάρι κ.λ.π.), η Αττική και η Μάνη, γνωρίζουν μέρες δόξας. Οι πλέον συνηθισμένες συναντήσεις ανά έξοδο είναι αυτές των 6-8 πουλιών, ενώ όταν σημειώνεται μαζικότερο πέρασμα οι συναντήσεις μπορούν να είναι κάποιες δεκάδες!

ortikiaΑπό 24 έως 30 Σεπτεμβρίου

Γι’ αυτό το επταήμερο ισχύουν ότι και για τα δύο προηγούμενα, αλλά με ανεβασμένα τα νούμερα στις κοιλάδες που διασχίζουν οι ποταμοί Στρυμόνας, Νέστος και Έβρος που διοχετεύουν τα πουλιά σε Θάσο, Λέσβο, Χίο και …Μικρά Ασία.

Από 1έως 7 Οκτωβρίου

Η πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη χαρακτηρίζεται από δύο άξονες περασμάτων που είναι ο «κεντρικός» και ο «δυτικός», τους οποίους θα χαρακτηρίζαμε αρκετά διευρυμένους σε πλάτος . Ο πρώτος περιλαμβάνει Σέρρες, Κιλκίς, Φλώρινα, Καστοριά, Άρτα, Πρέβεζα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ξυνιάδα , Μάνη, Κύθηρα, ενώ και ο δεύτερος περιλαμβάνει  περιοχές όπως Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, ανατολικές ακτές ηπειρωτικής χώρας, Κυκλάδες, και Δωδεκάνησα. Οι συναντήσεις αυτό το επταήμερο μπορεί να είναι εντυπωσιακές σε αριθμό, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και καθημερινές εξόδους για να πετύχει κάποιος το πέρασμα της χρονιάς, και ίσως ….ζωής του!

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας