πετροπερδικα

Published on 15 Σεπτεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Σκύλος και… νερό στο κυνήγι πέρδικας!

Κείμενο: Κώστας Γκριτζάλας

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

neroΟταν κυνηγάμε πέρδικα, ειδικά τις πρώτες μέρες οπότε ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το νερό που πρέπει να κουβαλήσουμε μαζί μας για τις ανάγκες του σκύλου μας! Αν μάλιστα κυνηγάμε σε περιοχές οι οποίες είναι άγνωστες ή σε μέρη όπου δεν υπάρχουν καθόλου πηγές, τότε ο σκύλος εξαρτάται 100% από το νερό που θα του δώσουμε εμείς!

Ποια είναι, όμως, η συνιστώμενη ποσότητα νερού που οφείλουμε να παρέχουμε στον σκύλο μας; Από προσωπική εμπειρία και εφαρμόζοντας στην πράξη τις συμβουλές ενός φίλου Ιταλού κτηνιάτρου (του Eugenio Franzoni), ο οποίος ασχολείται με σκυλιά κυνηγιού κι έχει κάνει εργοδυναμικές μελέτες, κατέληξα ότι με μια μικρή απόκλιση ισχύουν και στην περίπτωσή μας όσα μου υπέδειξε. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία, καταλήγουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Όσα θα αναφέρουμε παρακάτω προκειμένου να υπολογίσουμε την ακριβή ποσότητα του νερού που απαιτείται ισχύουν για κάποιες κατηγορίες σκύλων και σε συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Σκυλιά γυμνασμένα, τα οποία βγαίνοντας στο βουνό έχουν προετοιμαστεί για δύο τουλάχιστον μήνες!

2. Υπάρχει πάντοτε διαφορά ανάμεσα στα μακρύτριχα και στα κοντότριχα σκυλιά.

3. Ως διάρκεια του κυνηγιού υπολογίζεται το διάστημα από τις 7 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, με έναρξη από τις 15 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα (τον Αύγουστο) τα σκυλιά ταλαιπωρούνται άδικα και σίγουρα δεν μπορούμε να απαιτούμε από έναν σκύλο να αποδίδει με 40ο C.

nero14. Το νερό πρέπει να δίνεται με τρόπο (π.χ. κομμένη μπάλα) ώστε να μην έχουμε απώλειες και αφού πρώτα ξελαχανιάσουμε λίγο τον σκύλο!

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι ένας σκύλος χρειάζεται γύρω στα 100 γραμμάρια νερό ανά κιλό στο κυνήγι! Ενα σκυλί, δηλαδή, 20 κιλών θέλει 2 λίτρα νερό για όλη την ημέρα του κυνηγιού. Σε αυτό φυσικά υπολογίζεται και η ποσότητα του νερού που καταναλώνεται από τον σκύλο (γύρω στο 20%).

Το νερό θα πρέπει να δίνεται στον σκύλο κατά διαστήματα, τα οποία είναι καλύτερα να «μοιράζονται» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας! Έτσι το συνολικό φορτίο νερού που πρέπει να έχουμε μαζί μας υπολογίζεται γύρω στα 3,5 λίτρα (1-1,5 για μας και 2 λίτρα για τον σκύλο).

Ενδεχομένως πολλοί να υποστηρίξουν ότι χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο νερό. Εγώ προσωπικά δίνω λιγότερο νερό, εφαρμόζοντας όμως τη θεωρία των 100 γραμμαρίων ανά κιλό παρατήρησα ότι τα σκυλιά υπόφεραν λιγότερο και είχαν μεγαλύτερη διάρκεια στο κυνήγι!

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας