μπεκατσα

Published on 18 Σεπτεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Από που έρχονται οι μπεκάτσες στην Ελλάδα;

Κείμενο: Χρήστος Σώκος, Θηραματολόγος MSc

Στη χώρα μας δεν διεξάγεται κάποιο πρόγραμμα δακτυλίωσης της μπεκάτσας, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Μεσογείου όπου το είδος διαχειμάζει, αλλά και τη βορειανατολική Ευρώπη όπου το είδος αναπαράγεται. Συνεπώς, ενώ στην Ισπανία υπάρχουν στοιχεία για εκατοντάδες δακτυλιωμένες μπεκάτσες και στη Γαλλία για χιλιάδες, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί μόνο 40 περίπου δακτυλίδια απότους μπεκατσοκυνηγούς μας. Τα στοιχεία καταγράφονται στο αρχείο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης και κοινοποιούνται στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης και στο αντίστοιχο κέντρο του εξωτερικού όπου ανήκει το δακτυλίδι.

mpekatsaΤο παλαιότερο δακτυλίδι του αρχείου αναφέρεται σε μπεκάτσα η οποία θηρεύτηκε στη Μυτιλήνη στις 4/2/1933 και είχε δακτυλιωθεί στις 3/7/1932 στην Ουκρανία. Καθώς η μπεκάτσα έχει μεγάλη φυσική θνησιμότητα και κάρπωση από τη θήρα, τα περισσότερα πτηνά ανευρίσκονται σε διάστημα λίγων μηνών μετά τη δακτυλίωση. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ δακτυλίωσης και ανεύρεσης ήταν 4,5 έτη. Η μπεκάτσα δακτυλιώθηκε στις 3/6/1967 στη Φιλανδία και βρέθηκε στη Ρόδο στις 16/12/1971. Από το χάρτη διαπιστώνουμε πως οι περισσότερες μπεκάτσες έρχονται κυρίως από τη Ρωσία και τη Φιλανδία διανύοντας μια απόσταση 2.500km κατά μέσο όρο. Περιοχές όπου οι μπεκάτσες δακτυλιώθηκαν και βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Screen Shot 2014-09-19 at 1.23.02 π.μ.Το μέγεθος των μαύρων κύκλων υποδεικνύει τον αριθμό των δακτυλιωμένων μπεκατσών: μικρό = 1 πτηνό, μεσαίο = 2 πτηνά, μεγάλο = περισσότερα από 2 πτηνά.

Πηγή: Panida.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας