βιζσλα

Published on 18 Σεπτεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Τα Βίζσλα… «τραγουδάνε» ακόμα!

Το ουγγρικό Βίζσλα, αν και είναι ενας καθαρόαιμος σκύλος φέρμας, κατατάσσεται στις κυνηγετικές φυλές πολλαπλών
καθηκόντων και είναι κατάλληλο για όλα τα θηράματα..

Κείμενο: Γιάννης Αλειφερόπουλος Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος 

Σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, σε κυνηγετικούς και μη κύκλους, πέρα από τα όρια της πατρίδας του. Για παράδειγμα στην Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία λειτουργούν όμιλοι αποκλειστικά για oυγγρικά Βίζσλα. Στην Αμερική υπάρχουν 29 διαφορετικοί όμιλοι Βίζσλα. Τη δημοτικότητά του αυτή την οφείλει, εκτός από χαρισματικό κυνηγόσκυλο, στον κοινωνικό του χαρακτήρα και την εύκολη προσαρμογή του στο διαμέρισμα (είναι και ιδανικός ως σκύλος συντροφιάς).

Οι πολλαπλές δυνατότητες χρήσης, η εξαιρετική μνήμη και υψηλή αντίληψή του το χαρακτηρίζουν σαν το κυνηγόσκυλο των σύγχρονων καιρών. Η έμφυτη ικανότητα για φέρμα, απόρτ και ιχνηλασία, σε συνδυασμό με τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης που διαθέτει, το κάνει ευκολοδίδακτο και με υποδειγματική ανταπόκριση στους χειρισμούς. Παρ όλα αυτά λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του δεν δέχεται την άσχημη μεταχείριση. 

Παντός εδάφους και καιρού.

vizla2

 Είναι ευρύτερα γνωστό για την άριστη δυνατότητα προσαρμογής σε οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες και είναι ακούραστος δουλευτής ακόμα και κάτω από μεγάλη ζέστη.

Τα δάκτυλά του είναι ελαφρώς μακρύτερα από των υπολοίπων δεικτών προσφέροντάς του έτσι πολύ καλή πρόσφυση και δυνατότητα αναρρίχησης ακόμα και στις πιο απότομες πλαγιές. Είναι εξαιρετικά ευέλικτο σε κάθε τύπο εδάφους και λατρεύει την εργασία στον βάλτο.

Συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί ιδανικό για τον σύγχρονο κυνηγό, ο οποίος δεν διαθέτει πολύ χρόνο για εκπαίδευση και ούτε κυνηγάει με τόση μεγάλη συχνότητα.

Όσον αφορά την εκτροφή του Βίζσλα σήμερα στην Ουγγαρία, ετησίως γεννιούνται περίπου 1.200-1.400 κουτάβια. Από αυτά όμως μόνο το 35-40% προέρχεται από γονείς εγκεκριμένους για αναπαραγωγή από τον Εθνικό Κυνολογικό Οργανισμό (Μ.Ε.Ο.Ε.).

Τα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνουν έγκριση από επιτροπή κριτών σε ειδικούς διαγωνισμούς για εκτροφείς ή για το αρσενικό 2 τουλάχιστον χαρακτηρισμούς εξαίρετος σε εθνικό διαγωνισμό μορφολογίας, για το δε θηλυκό τουλάχιστον 2 πολύ καλός.

Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία για τη διασφάλιση της ομοιογένειας και της ποιότητας της φυλής σύμφωνα με το πρότυπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 3 διαφορετικά φυλετικά πρότυπα, το Ουγγρικό, το Αγγλικό και το Αμερικανικό. Χαρακτηριστικά, το τελευταίο θέλει το Βίζσλα με μακρύ λαιμό και πόδια και ουρά στημένη πολύ πάνω του οριζοντίου.

Προσπάθειες

Το αρχικό όμως και ευρύτερα αποδεκτό πρότυπο είναι το Ουγγρικό. Όπως είναι επόμενο, τα καλύτερα εκτροφεία βρίσκονται στην Ουγγαρία. Από αυτά ξεχωρίζουν για τα αποτελέσματά τους τα: Vadaszfai, Csatarkai, Pitypang, Cikolaio, Kavai, Kilatoteri και Magor. Τα τρία πρώτα θεωρούνται από πολλούς κορυφαία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα υστερούν σε αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του Ουγγρικού Ομίλου Βίζσλα για προσέλκυση όλο και περισσότερων ιδιοκτητών Βίζσλα σε διαγωνισμούς εργασιακών ικανοτήτων. Επίσης για να αποκτηθεί ο τίτλος του εθνικού πρωταθλητή, ο σκύλος πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εργασιακών ικανοτήτων.

Από τις αρχές του 96, σύμφωνα με το καινούργιο φυλετικό πρότυπο, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον εργασιακό χαρακτήρα του σκύλου.

Ολα αυτά σε μια προσπάθεια του ομίλου να μην αλλοιωθεί ο κυνηγετικός χαρακτήρας του Βίζσλα από την αποκλειστική σχεδόν χρήση του ως σκύλος συντροφιάς.

Εν ολίγοις το Βίζσλα αποτελεί έναν χαρισματικό σκύλο, ο οποίος μπορεί να προσαρμοσθεί άνετα στις συνθήκες της χώρας μας, φέρνοντας άριστα αποτελέσματα στο κυνήγι όπως αποδεικνύει εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες.

vizla

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ:
Στο κυνήγι, κατά τη διάρκεια της έρευνας, το βάδισμά του είναι ομοιόμορφο με έναν ενθουσιώδη ελαφρύ καλπασμό. Κατά το τρέξιμο η κίνηση πρέπει να είναι ανάλαφρη, κομψή, απαλή με μεγάλο διασκελισμό. Παρατηρώντας τον από εμπρός ή από πίσω, τα πόδια θα πρέπει να κινούνται ελεύθερα και ανάλαφρα (εύκολα) χωρίς να αιωρούνται στα πλάγια ή να διασταυρώνονται.

Ο αγκώνας πρέπει να παραμένει σφιχτά στο σώμα χωρίς να ταλαντεύεται στα πλάγια. Οι άξονες των ποδιών παρεκκλίνουν ελάχιστα από το παράλληλο, δημιουργώντας οξεία γωνία με το έδαφος. Η κίνηση του κορμού δεν πρέπει να είναι περιστροφική καθώς και η γραμμή της πλάτης δεν πρέπει να παρεκκλίνει από το οριζόντιο.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας