ειπαν

Published on 23 Σεπτεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Γιατί είναι …μισό το ομαδικό ΄΄τσιπάρισμα΄΄ των Κυνηγετικών Συλλόγων.

Κείμενο: Κωστής Λουλάκης

Πολλοί κυνηγετικοί σύλλογοι πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό μαζικούς εμβολιασμούς ενάντια στη λύσσα και τοποθέτηση τσιπ στα σκυλιά των κυνηγών μελών τους, με χαμηλές τιμές. Ώστε οι κυνηγοί μέλη τους να γίνουν σύννομοι(όπως ορίζει ο τελευταίος νόμος για τα ζώα).
Και καλά κάνουν οι σύλλογοι. Μεριμνούν για κάτι που θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει οι κυνηγοί ιδιοκτήτες των ζώων από μόνοι τους.
Οι τιμές που διαφημίζονται είναι 10-20 ευρώ για το κάθε ένα, ή 25-30 ευρώ και για τα δύο. Και αν για το εμβόλιο της λύσσας η τιμή είναι “κανονική”, για το τσιπάκι είναι πολύ λίγα τα χρήματα γιατί γίνεται η “μισή” δουλειά. Το κόστος που πληρώνει ο ιδιοκτήτης του ζώου για την τοποθέτηση του τσιπ, καλύπτει μόλις και μετά βίας το κόστος του τσιπ και την αμοιβή του κτηνιάτρου για την πράξη του. Από κει και μετά ο αριθμός του τσιπ δεν καταχωρείται πουθενά. Δεν καταχωρείται δηλαδή στη βάση δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου(ακόμα να πάρει τη βάση το Υπουργείο και ακόμα να γίνει on-line), αφού το κόστος καταχώρισης είναι περίπου 10 ευρώ συν τα έξοδα αποστολής(ΕΛΤΑ, courier), του πρωτότυπου δελτίου καταχώρισης(δυστυχώς κάποιοι ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει το internet και το on-line). Με αυτό τον τρόπο γίνεται η “μισή” δουλειά όπως είπαμε. Γιατί ναι μεν ο σκύλος έχει τσιπ και στον ιδιοκτήτη του δε θα επιβληθεί πρόστιμο σε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια όργανα(αυτοί μόνο χαρτιά ελέγχουν), αλλά σε περίπτωση που ο σκύλος χαθεί ή κλαπεί, δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μέσω της βάσης, αφού δεν είναι πουθενά καταχωρημένος ο αριθμός του τσιπ.
Για να γίνει σωστή και ολόκληρη δουλειά με το τσιπάκι, το κόστος είναι γύρω στα 30-40 ευρώ (μόνο για το τσιπάκι), ανάλογα με το τσιπ και με τον κτηνίατρο. Όσο για το θέμα των ελέγχων, να διευκρινίσουμε ότι οι έλεγχοι (δυστυχώς)αφορούν μόνο τα χαρτιά και δεν πραγματοποιούνται με σκάνερ ώστε να ελεγχθεί όντως αν ο συγκεκριμένος σκύλος έχει τσιπ και αν ο αριθμός του τσιπ που διαβάστηκε με το σκάνερ συμφωνεί με το αυτοκόλλητο που έχει στα χαρτιά του κολλημένο ο ιδιοκτήτης.
Βλέπουμε δηλαδή κι εδώ να αναπαράγεται η γνωστή ελληνική πραγματικότητα του μπάχαλου.
Με τον τρόπο αυτό απλά γλυτώνεις το πρόστιμο. Δεν ελέγχεται ουσιαστικά κανείς σκύλος στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στις μετακινήσεις, στους κυνηγότοπους, πουθενά. Ενώ θα έπρεπε και θα μπορούσε να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος παντού με σκάνερ που θα επικοινωνούσαν με τη βάση δεδομένων και θα ταυτοποιούσαν τον κάθε σκύλο και δε θα περιοριζόμαστε απλά στην αποφυγή του πρόστιμου.
Αθάνατη Ελλάδα!

tsiparisma1

ΣΧΟΛΙΟ kynclub.gr : Ελπίζουμε οι σεβαστές ηγεσίες της ΚΣΕ και των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών να μην επιβαρύνουν τους κυνηγούς μέλη τους με την αγορά μερικών εκατοντάδων σκάνερ καλύπτοντας ένα ακόμα κενό της πολιτείας.  Οι πολιτικοί που αποφάσισαν το υποχρεωτικό τσιπάρισμα  ας φροντίσουν και για τον εξοπλισμό των θηροφυλάκων μαζί με τα υπόλοιπα ΄΄όργανα΄΄.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας