επικαιροτητα

Published on 25 Σεπτεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

1500 ελάφια βουλιάζουν τη Ρόδο!

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών στη Ρόδο, που έχει φθάσει, πλέον, τα 1200 με 1500 άτομα, ωστόσο η επιβίωσή τους “σαμποτάρεται” από τη βοσκοφόρτωση του νησιού που όπως λέει ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, είναι διπλάσια από τη βοσκοϊκανότητά του.

Καταρχήν, χθες, ο κ. Θεοδωρίδης είχε μία συνάντηση λίγης ώρας με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, προκειμένου να τον ενημερώσει για έναν καινούργιο δασικό νόμο που βγήκε, ο οποίος  προβλέπει δεκαεπτά Υπουργικές αποφάσεις και ένα Προεδρικό Διάταγμα. Αυτά, ξεκίνησαν, ήδη, να συντάσσονται από το Υπουργείο και μόλις είναι έτοιμα θα αποσταλούν για εφαρμογή στις υπηρεσίες.

Ο νόμος δίνει περιθώριο έξι μήνες για την εφαρμογή των όσων προβλέπονται, ωστόσο η Υπηρεσία θεωρεί ότι θα είναι έτοιμοι να τον εφαρμόσουν σε τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι, για κάποιο χρονικό διάστημα, θα υπάρχει ένα “μούδιασμα” των δασικών υπηρεσιών και εδώ, χωρίς να σημαίνει, πάντως, ότι σταματάνε όλες οι εργασίες αλλά κάποιες οι οποίες απαιτούν είτε το Π.Δ. είτε κάποια από τις Υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσουν. Παρ’ όλα αυτά, θα μπορούν να κάνουν αυτοψίες αλλά για την απάντηση θα πρέπει να περιμένουν οδηγίες.

Ο νόμος αυτός έχει σχέση και με τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν  και κάποιες αποφάσεις του ΣτΕ, για τον ορισμό του δάσους,  οι οποίες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Η προστασία των ελαφιών
Καταρχήν, ο κ. Θεοδωρίδης είπε ότι στο νησί έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο πληθυσμός των ελαφιών και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δώσαμε περισσότερη σημασία στην προστασία τους, αφού όλα τα άλλα παραμένουν ίδια και δεν άλλαξε καμία συνθήκη.

Το γεγονός, όμως-εξήγησε-ότι αυξήθηκαν πάρα πολύ τα ελάφια, δεν σημαίνει ότι έχουμε φθάσει και στον αριθμό που θα έπρεπε να είναι. Δηλαδή, από τα 200, περίπου, που ήταν στο ελάχιστό τους, τώρα έχουν φθάσει περίπου στα 1200 με 1500, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο πληθυσμός τους είναι ικανοποιητικός.

Κατά την έρευνα που έκανε ο κ. Θεοδωρίδης με  τον καθηγητή κ. Μασέτι, πραγματοποίησαν κάποιες καταμετρήσεις και αυτές έγιναν στις περιοχές που έχουμε τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ελαφιών. Αυτοί ήταν διάσπαρτοι σε όλη τη Ρόδο και επρόκειτο για πέντε διαδρομές από 3χλμ. μέχρι 8 χλμ. η καθεμία.

Έκαναν, λοιπόν, καταμετρήσεις επί δύο χρόνια κάθε μήνα, αυτές τις ανήγαγαν σε όλη την έκταση της Ρόδου και είδαν ότι απέχουμε πάρα πολύ από τον αριθμό που θα ήταν τα ελάφια σε αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης. Έτσι, δεν θεωρείται ακόμη φυσιολογικός ο αριθμός των ελαφιών.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, τα ελάφια πιέζονται πάρα πολύ από το ζωικό κεφάλαιο το οποίο υπάρχει πάνω στο νησί, δηλαδή τα κατσίκια και τα πρόβατα και, μάλιστα, πιέζονται σε τέτοιο βαθμό επειδή δεν μπορούν να βρουν κάτι να φάνε.

Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, υπάρχουν παράπονα ότι κάποιες φορές πηγαίνουν και σε καλλιέργειες και κάνουν ζημιές.

Ο ίδιος έχει ζητήσει κάθε φορά που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα να ενημερώνεται η Υπηρεσία και να πηγαίνουν υπάλληλοι που να γνωρίζουν από ίχνη και συμπεριφορά ελαφιών για να κάνουν έλεγχο, αν, δηλαδή, επρόκειτο πράγματι για ελάφια.

Μάλιστα, θύμισε ότι εδώ και δύο χρόνια η Δασική Υπηρεσία δεν είχε καμία καταγγελία παρά το γεγονός ότι είναι αρμόδια και για τα αγροτικά αδικήματα και θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να την καλέσουν.

«Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι οι ζημιές που κάνουν τα ελάφια είναι ανάλογες με τον αριθμό τους και σε σύγκριση με τις ζημιές που κάνουν τα άλλα ζώα, όπως είναι τα κατσίκια και τα πρόβατα, είναι πάλι ανάλογες», υπογράμμισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι τώρα του λένε ότι έχουμε περίπου 100 χιλιάδες κατσίκια πρόβατα και 1500 ελάφια και με το δεδομένο ότι η συμπεριφορά του ελαφιού δεν είναι όπως των άλλων ζώων, πάλι θα ήταν πολύ μικρό το ποσοστό των ζημιών από ελάφια.

Επειδή, όμως, οι αγρότες, κυρίως στη νότια Ρόδο, διαμαρτύρονται ότι έχουν ζημιές από ελάφια, θα πρέπει να καλούν το Δασαρχείο, να κάνει τουλάχιστον μία καταγραφή, να ξέρουν αν υπάρχουν και πόσες ζημιές και, ήδη, οι Αρχές έχουν κάνει αιτήματα προς τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μία λύση-αν και δεν προβλέπονται αποζημιώσεις.

Ο κ. Θεοδωρίδης, πάντως, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τόση πίεση πάνω στο νησί και αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί. Ήδη, ο καινούργιος νόμος του Υπουργείου Γεωργίας, προβλέπει σχέδια διαχείρισης.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δουν πόση είναι η βοσκοϊκανότητα της περιοχής και να δουν πόση είναι η βοσκοφόρτωση η οποία στο νησί της Ρόδου είναι διπλάσια. Σε αυτή την περίπτωση, και καταστρέφεται η βλάστηση και δεν απολαμβάνουν τίποτα τα ζώα από την τροφή που θα πάρουν.

«Δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε. Όταν διώχνεις το ελάφι από το φυσικό του περιβάλλον διότι το γεμίζεις με άλλα ζώα τα οποία καταστρέφουν τη βλάστηση και δεν έχει να φάει, κάτι πρέπει να κάνει και αυτό», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης και είπε ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα δουν με κάποιες διαχειριστικές μελέτες που πρέπει να γίνουν και τότε θα πουν ότι τόσα “σηκώνει” το νησί.

«Η αύξηση των κατσικιών είναι τόσο μεγάλη που εκτοπίζουν τα ελάφια», είπε, επίσης, ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «απενοχοποιούν τους λαθροκυνηγούς και ενοχοποιούν τα ελάφια».

Πηγή : Αυξήθηκαν τα ελάφια αλλά «σαμποτάρεται» η επιβίωσή τους | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/290194/ayxhthhkan-ta-elafia-alla-sampotaretai-h-epibiwsh-toys#ixzz3ELM2lZ2T


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας