Published on 27 Σεπτεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

Λαθροθήρες εξολοθρεύουν ελέφαντες με δηλητηριασμένα βέλη!

Επιμέλεια: Ν. Φωτακόπουλος

Κένυα: Εθνικό πάρκο Tσάβο.    15 Σεπτεμβρίου

Μια ομάδα κτηνιάτρων καλείται να περιθάλψει ένα μεγάλο ελέφαντα σε μια τολμηρή επιχείρηση.  Το ζώο εντοπίστηκε να κουτσαίνει από τον πιλότο   Neville Sheldrick σε μια εναέρια περιπολία ρουτίνας μέσα στη ζούγκλα. Ο πιλότος  κάλεσε την κτηνιατρική ομάδα που έσπευσε αμέσως με ελικόπτερο για να αντιμετώπιση το περιστατικό. Ο ελέφαντας με τους τεράστιους χαυλιόδοντες έπεσε θύμα λαθροθήρα που τον τραυμάτισε με δηλητηριασμένο βέλος. Ήταν ο δεύτερος ελέφαντας  που περιέθαλψε μέσα στη ιδια ημέρα η κτηνιατρική ομάδα και ο ενδέκατος που έχει τραυματιστεί από τους λαθροθήρες  της περιοχής το τελευταίο χρονικό διάστημα . Η μεγάλη ζήτηση για ελεφαντόδοντο έχει επιφέρει έξαρση της λαθροθηρίας και οι αρχές της χώρας  πασχίζουν για να  προστατευόσουν τα ευάλωτα ζώα. Αξίζει να  σημειωθεί ότι τα τελευταία  τρία χρόνια έχουν συλληφθει περισσότεροι από 1.000 λαθροθήρες ελεφάντων!

Στο συγκεκριμένο περιστατικό,  έγινε με εναέρια νάρκωση και το ζητούμενο  ήταν να ξαπλώσει το ζώο από  την επιθυμητή  πλευρά ώστε να  μπορέσουν οι κτηνίατροι να το περιθάλψουν. Τελικά όλα πήγαν  καλά. Ο ελέφαντας αποκοιμήθηκε από την σωστή πλευρά ενώ όταν ξύπνησε κατάφερε να σηκωθεί και να ενωθεί με την υπόλοιπη αγέλη που παρακολουθούσε από απόσταση.

Όπως δήλωσαν οι κτηνίατροι ο τραυματισμένος ελέφαντας δεν χει διαφύγει τον κίνδυνο και θα πρέπει να περάσουν εβδομάδες ίσως και μήνες για να βεβαιωθούν ότι ξεπέρασε οριστικά τον κίνδυνο και  θα επιβιώσει. . Και αυτό εξ αιτίας του βέλους που ήταν δηλητηριασμένο!

«Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που καθορίζουν πόσο γρήγορα ένας ελέφαντας θα πεθάνει  από ένα δηλητηριασμένο βέλος , εξήγησε Angela Sheldrick , εκτελεστικός Διευθυντής του David Sheldrick Wildlife Trust  και συμπλήρωσε: « Η φρεσκάδα του δηλητηρίου , η θέση του βέλους και  το πόσο βαθιά θα διεισδύσει  στη σάρκα του ζώου. Μπορεί να πάρει ώρες , εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μερί το ζώο να πεθάνει βασανιζόμενο επί μακρόν΄΄

Πηγή: National Geographic


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας