κυνοφιλια

Published on 2 Οκτωβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Η αξία της μητέρας!

 

Του κτηνίατρου Στέργιου Βλαχόπουλου.

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Έχει μεγάλη σημασία για τον κυνοτρόφο ο θηλυκός γεννήτορας να έχει υψηλή αναπαραγωγική ικανότητα (με την ευρεία έννοια της λέξης) δηλαδή αυτό που κοινά λέμε, να είναι καλή μάνα. Αυτό σε επίπεδο κυνοτροφείου σημαίνει ότι δέχεται εύκολα την επίβαση από οποιοδήποτε αρσενικό σκύλο διαλέξει ο κυνοτρόφος. (Σημειώνεται εδώ ότι ο σκύλος, όπως και τα περισσότερα ζώα, δείχνει προτιμήσεις για τον σύντροφό του).

Επίσης σημαίνει ότι κάνει συνήθως αρκετά κουτάβια και κυρίως ότι τα μεγαλώνει καλά και συνεπώς στον απογαλακτισμό οι απώλειες είναι μικρές. Μια θηλυκιά όσο καλή και να είναι στην μορφολογία ή στην εργασία κ.λ.π. είναι για τον κυνοτρόφο ασύμφορη αν δεν είναι καλή μάνα.

Εξάλλου, όσον αφορά τις φυλές εργασίας τίθεται πρόβλημα αξιολόγησης. Αυτό είναι φυσικό αφού μια σκύλα που χρησιμοποιείται εντατικά στην αναπαραγωγή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί (και κατ΄ επέκταση να αξιολογηθεί) πολλές φορές στην εργασία.

Απ΄ την άλλη, ειδικά όσον αφορά τον πρωταθλητισμό, μια θηλυκιά που έδειξε μεγάλες ικανότητες σε νεαρή σχετικά ηλικία και έτσι πάρθηκε η απόφαση να χρησιμοποιηθεί σε αγώνες, δεν μπορεί (εκτός λίγων εξαιρέσεων) να χρησιμοποιηθεί στην αναπαραγωγή. Άρα από την μια οι εξαιρετικές θηλυκιές δεν χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή και από την άλλη οι καλές μάνες δεν αξιολογούνται επαρκώς στην εργασία. Επιπλέον ένας κυνοτρόφος που αποφάσισε να σταματήσει για κάποιο διάστημα την πρωταθλήτρια από τους αγώνες με σκοπό να κάνει μια γέννα, μπορεί να το μετανιώσει αν αυτή αποδειχτεί κακή μάνα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι μερικές θηλυκές (και δεν είναι λίγες) βελτιώνονται σαν μάνες μετά την πρώτη γέννα και ότι μερικές φορές οι επιδόσεις της θηλυκιάς στον πρωταθλητισμό, μετά την ή τις γέννες δεν είναι τόσο καλή ή είναι αισθητά χειρότερη απ΄ ότι πριν. Στο τελευταίο αυτό σημείο, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των κυνοτρόφων και μερικοί αναφέρουν ότι δικά τους σκυλιά που επανήλθαν στους αγώνες μετά από έναν ή δύο τοκετούς έφεραν καλύτερα αποτελέσματα από τα πρώτα. Εμείς συμφωνούμε και με τις δύο απόψεις, αφού (ας μην το ξεχνάμε αυτό) μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, όπου οι αντιδράσεις είναι πολυποίκιλες και συχνά απρόβλεπτες. Όλοι οι παραπάνω λόγοι δίνουν εν μέρει την εξήγηση στο θέμα γιατί στους αγώνες τις περισσότερες συμμετοχές (και συνεπώς διακρίσεις) τις έχουν αρσενικά σκυλιά.

  Όπως όμως και να έχει, το γεγονός είναι ότι ο κυνοτρόφος προβληματίζεται όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα αυτό. Οι λύσεις μπορεί να είναι διάφορες, ίσως όμως η πιο συμφέρουσα και αποδοτική (αφού ακολουθείται από μεγάλο μέρος διεθνούς φήμης κυνοτρόφους, ειδικά στα κυνηγετικά σκυλιά) τακτική να είναι η εξής: ο κυνοτρόφος δίνει ένα μεγάλο μέρος των θηλυκών σκύλων του σε ιδιώτες γνωρίζοντας ότι αυτοί θα χρησιμοποιήσουν τα σκυλιά στο κυνήγι και συμφωνώντας ότι εφόσον οι επιδόσεις της σκύλας θα είναι οι επιθυμητές τότε θα διατηρεί ο κυνοτρόφος το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τις γέννες των οποίων ο αριθμός προκαθορίζεται και οι οποίες θα γίνονται με αρσενικό της δικής του επιλογής. Αυτό διευκολύνει ιδιαίτερα εκτροφείς που διατηρούν και παράγουν μεγάλο αριθμό σκύλων. Αντίθετα, εκτροφείς με μικρό δυναμικό (που έχουν λίγα σκυλιά) μπορούν και πρέπει οι ίδιοι να αξιολογούν τις θηλυκές μέχρι την ηλικία των δύο ετών περίπου και αποτελεί πλέον συνήθη πρακτική στο εξωτερικό, αυτό να γίνεται σε επίσημους αγώνες νεαρών σκύλων. Αναλυτικότερα κάνει περίπου το εξής: Παρουσιάζει σε διάστημα ενός έτους π.χ. 10 νεαρές ελπιδοφόρες θηλυκές. Αν απ΄ αυτές π.χ. μία που δώσει δείγματα εξαιρετικού σκύλου συνεχίζει να την παρουσιάζει σε αγώνες ο ίδιος ή την εμπιστεύεται σε κάποιον επαγγελματία. Τις υπόλοιπες π.χ. 3 ή 4 που δείχνουν καλά στοιχεία και καταφέρνουν να πάρουν κάποια διάκριση τις απομακρύνει από τους αγώνες και τις χρησιμοποιεί στην αναπαραγωγή. Τις υπόλοιπες οι οποίες δεν έδειξαν κάτι αξιόλογο σε επίπεδο αγώνων, τις πουλάει σε ιδιώτες οι οποίοι δεν έχουν ίσως αγωνιστικές απαιτήσεις και ικανοποιούνται από τις μέτριες (πρακτικές) επιδόσεις των σκύλων αυτών.

Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει ο κυνοτρόφος να κάνει μια όσο το δυνατό σωστότερη επιλογή που θα βοηθήσει στην ποιότητα του κυνοτροφείου του, αλλά και να επωφεληθεί από το εμπορικό όφελος αφού σήμερα όλο και περισσότεροι αγοραστές επιζητούν το γενεαλόγιο του σκύλου τους να στολίζεται από διακρίσεις των προγόνων τους.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας