θεματα

Published on 2 Οκτωβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Παγίδεψε την καρακάξα!

Κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

karakakses4Κάπου …κάποτε σε μια περιοχή όπου η πεδινή πέρδικα ήταν άφθονη για κάποιον  μυστηριώδη λόγο τα πουλιά άρχισαν σταδιακά να μειώνονται και με την πάροδο του χρόνου σχεδόν  εξαφανίστηκαν σε μια επιφάνεια 3-4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όμως έξω από αυτή την περιοχή οι καμπίσιες διατηρούσαν τον πληθυσμό τους στα φυσιολογικά επίπεδα πυκνότητας. Θηραματολόγοι, θηροφύλακες και Κυνηγετικοί Σύλλογοι βάλθηκαν να βρουν την αιτία που είχε προκαλέσει αυτόν τον γεωγραφικό θύλακα  εξαφάνισης της πέρδικας. Έψαξαν όλες τις πιθανές αιτίες όπως χρήση φυτοφαρμάκων, αλλαγή καλλιεργειών, έλλειψη κάλυψης, έλλειψη τροφής, αύξηση του πληθυσμού των αρπακτικών και τελικά άκρη δεν βρέθηκε.  Η εξαφάνιση ήταν αδικαιολόγητη. Ώσπου  μια μέρα ένας θηροφύλακας τυχαία ανακάλυψε την αιτία.

Κάτω από ένα ψιλό δέντρο παρατήρησε ότι υπήρχαν τσόφλια από αυγά. Άρχισε να παρακολουθεί το δέντρο από ακτίνα  ασφαλείας και τότε ανακάλυψε την αιτία μείωσης της πέρδικας…

Ένα ζευγάρι καρακάξες είχε απόκτηση ειδίκευση στην λεηλασία των αυγών. Τα πονηρά πουλιά καθισμένα σε ψηλά  δέντρα παρακολουθούσαν τις κινήσεις  των ζευγαριών της καμπίσιας. Η πέρδικα την εποχή της επώασης των αυγών έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά που προδίδει την παρουσία της φωλιάς και σιγά-σιγά μια-δυο καρακάξες έμαθαν  ότι την εποχή της αναπαραγωγής υπάρχουν κάπου κριμένα λαχταριστά αυγά. Σαν πανέξυπνο και παρατηρητικό πουλί που είναι ήταν φυσιολογικό να εξειδικευτεί στην λεηλασία των αυγών αλλά και των περδικόπουλων  τα οποία έτρωγε ενώ παράλληλα ταΐζε τους δικούς της νεοσσούς.

karakases3

Να λοιπόν πια ήταν η αιτία της μείωσης της πέρδικας στην συγκεκριμένη περιοχή. Η λύση ήταν η εξόντωση της …αυγοσυλέκτριας καρακάξας. Ετσι σταδιακά επανήλθε η ισορροπία και οι πέρδικες αυξήθηκαν ώσπου έφτασαν στα φυσιολογικά επίπεδα πληθυσμιακής πυκνότητας της ευρύτερης περιοχής.

pagidesΒέβαια αυτή είναι μια μόνο περίπτωση της ζημιάς που  μπορεί να κάνει η καρακάξα και την οποία την αναφέρουν οι θηραματολόγοι ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. . Ανάλογες περιπτώσεις αναμφίβολα θα υπάρχουν πολλές αν κρίνουμε από την αφθονία και την πληθυσμιακή έξαρση που παρουσιάζει αυτό το κορακοειδές σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια καταπολέμησης της που θα είναι μια πραγματική φιλοθηραματική ενέργεια με ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες αντί να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε έργα βιτρίνας, σε άχρηστες απελευθερώσεις και πολυδάπανα εκτροφεία θα πρέπει να στραφούν στην καταπολέμηση των κορακοειδών όπως ήδη έχουν κάνει  στο παρελθόν  οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι  Αμπελοκήπων, Δράμας, Λήμνου κ.λ.π.

 Η ταυτότητά της

Είναι είδος παμφάγο που παρουσιάζει έντονη αρπακτικότητα για τα υπόλοιπα είδη ενώ έχει πολύ καλή αναπαραγωγική ικανότητα γεννώντας 5-8 αυγά, ενώ δεν είναι σπάνια η περίπτωση να κάνει δεύτερη γέννα μέσα σε μία αναπαραγωγική περίοδο. Η κοινωνική δομή του βίου της, της εξασφαλίζει μεγάλα ποσοστά επιβίωσης σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που τα γηραιά άτομα δεν εγκαταλείπονται στην τύχη τους αλλά φροντίζονται και προστατεύονται με περίσσεια ευαισθησία από τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας. Αντιμετωπίζει ελάχιστη θηρευτική πίεση τόσο από τους ελάχιστους φυσικούς εχθρούς όσο και από τον άνθρωπο ο οποίος σπάνια ασχολείται σοβαρά με το κυνήγι της όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Αντίθετα σε  χώρες όπου ασκείται σοβαρή θηραματική πολιτική και οι πληθυσμοί της βρίσκονται σε διαρκή έλεγχο. Όλες αυτές οι ιδιότητες της βιολογίας της καρακάξας την κάνουν ένα  πολύ πετυχημένο είδος, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να διεκδικεί επάξια τον  τίτλο του πιο πετυχημένου βιολογικά είδος στον κόσμο.

karakakses2

Μια αποτελεσματική παγίδα

Η κλούβα της φωτογραφίας που την έχουμε πάρει από ανάρτηση Κυπριακού Κυνηγετικού Συλλόγου είναι μια πολύ καλή και κυρίως αποτελεσματική και ανέξοδη λύση για την παγίδευση της καρακάξας. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην ευκολία εισόδου των πουλιών και στην δυσκολία εξόδου τους. Στο πάνω μέρος της κλούβας και στο μέσο βρίσκεται η είσοδος –έξοδος που είναι μια σχετικά στενή χαραμάδα, όπως φαίνεται και στα σκίτσα,  η οποία επιτρέπει την είσοδο αλλά δυσκολεύει την κάθετη απογείωση και διαφυγή των λεηλατών. Για δόλωμα θα τοποθετήσουμε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι κρέας και ακόμα καλύτερα αν έχει και  δέρμα ή είναι ένα ψοφίμι. Οι ΄΄κυρίες΄΄ θα σπεύσουν από μακριά και θα φωνάξουν και τις φίλες τους. Καλό θα είναι να κρατάμε πάντα μια μέσα στην κλούβα ως κράχτη. Και επειδή οι καρακάξες είναι παμπόνηρες θα είναι πολύ σωστή ενέργεια, ανα διαστήματα,  να μεταφέρουμε την κλούβα σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Α! Να μην το ξεχάσω. Η σύλληψη ειδών της άγριας ζωής …απαγορεύεται! Οπότε το κρίμα στο λαιμό σας…

Δείτε: ΚΑΡΑΚΑΞΕΣ: Οι κουρσάροι εξ ουρανού!

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας