αγριοχοιρος

Published on 5 Οκτωβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Μακεδονία – Θράκη: 15.000 αγριόχοιροι θηρευτήκαν μέσα σε μια πενταετία!

Επιμέλεια – Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Σύμφωνα με έρευνα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για την καταγραφή της κάρπωσης του αγριόχοιρου στην Αν. Μακεδονία και Θράκη οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου θηράματος  είναι αρκετά υψηλοί. Το  γεγονός  οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως θηροφύλαξη, υβριδισμός, κ.α.

O ακριβής τίτλος της εργασίας είναι ο εξής: «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΚΑΡΠΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ» και υπογράφεται από τους θηραματολόγους της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης κ. Θεοφάνη N. Καραμπατζάκη, Πέτρος Χ. Πλάτή, Κυριάκο Σκορδά,

-Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στη κυνηγετική διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών αποτελεί η γνώση της κυνηγετικής κάρπωσης. Είναι ο πιο σίγουρος και ασφαλής δείκτης αφθονίας του θηράματος. Όταν καταγράφεται η κυνηγετική κάρπωση σε μια περιοχή, με την ανάλυση των διαφόρων μεταβλητών της μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη δυναμική του ίδιου τον πληθυσμού για την θηραματική προτίμηση των διαφόρων θηραμάτων από τους κυνηγούς, για την κυνηγετική ζήτηση κατά τόπο και χρόνο για τα διάφορα θηράματα, για την χρήση των ενδιαιτημάτων από θηράματα και χρήστες, κ.ά.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης από το 2007, παράλληλα με το πρόγραμμα «Άρτεμις. της ΚΣΕ, που είναι το σύστημα καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης πανελλαδικής εμβέλειας, ξεκίνησε μια προσπάθεια απογραφής της κυνηγετικής κάρπωσης του αγριόχοιρου, στην κυνηγετική της περιφέρεια με μέθοδο που θα αναλυθεί στη συνέχεια. Το θήραμα αυτό αποτελεί το μοναδικό «μεγάλο θήραμα» που θηρεύεται ελεύθερα στους ανοιχτούς κυνηγότοπους της χώρας μας.

agriogourouna1

Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι μεγάλοι πληθυσμοί του αγριόχοιρου στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πλέον γεγονός, όπως άλλωστε συμβαίνει και σ’ όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επειδή στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται επιλεκτικό κυνήγι το οποίο ως διαχειριστικό μέσο θα μπορούσε να αυξομειώσει τους πληθυσμούς του είδους, οι κυριότεροι  πιθανότεροι λόγοι της αύξησης των πληθυσμών του είναι οι εξής:
α) η καλή θηροφύλαξη που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια με την ενεργοποίηση του σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, καταστέλλοντας κυρίως περιστατικά συστηματικής νυχτερινής λαθροθήρας την αναπαραγωγική περίοδο,
β) η γενετική «μόλυνση» του πληθυσμού του αγριόχοιρου από τις ημιελεύθερες εκτροφές οικόσιτων χοίρων με συνεπακόλουθη αύξηση της γεννητικότητας
γ) στη Θράκη, ειδικότερα στην Π.Ε. Έβρου παρατηρείται «εισαγωγή» αγριόχοιρων από τη γειτονική Τουρκία λόγω της υπερβολικής κυνηγετικής πίεσης που δέχεται εκεί από την κήρυξή του ως «επιβλαβές».

Τις κυνηγετικές περιόδους 2008-09 έως 2012-13 στην Αν. Μακεδονία θηρεύτηκαν 10.864 αγριόχοιροι και στην Θράκη 4.107 αντίστοιχα. Οι πληθυσμοί είναι αρκετά υψηλοί, γεγονός που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως θηροφύλαξη, υβριδισμός, κ.α.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας