επικαιροτητα

Published on 21 Οκτωβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Την βοήθεια του στρατού για τον έλεγχο του πληθυσμού της αρκούδας ζητά Ρουμάνος πολιτικός!

Στα βάθη της Τρανσυλβανίας, στη Ρουμανία, ένας πόλεμος εναντίον ενός από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της καφέ αρκούδας στην Ευρώπη έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

Μετά από μια σειρά περιπτώσεων οπού αναφέρθηκαν ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες από αρκούδες, τους τελευταίους μήνες, ο Csaba Borboly, ένας ανώτερος πολιτικός από την περιοχή της Τρανσυλβανίας, ζήτησε την εμπλοκή του στρατού. “Στο πρόβλημα (αρκούδες) είναι αναγκαία η συμμετοχή εξειδικευμένων κρατικών φορέων όπως η αστυνομία, η εθνοφυλακή ακόμη και ο στρατός.”

Οι δηλώσεις του Borboly ήρθαν ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση της Ρουμανίας, στα τέλη Σεπτεμβρίου, να αυξήσει το ποσοστό των αρκούδων που επιτρέπεται να θανατωθούν με το κυνήγι. Η νέα ποσόστωση επιτρέπει να σκοτωθούν 550 αρκούδες κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, αριθμός αυξημένος μέχρι και δύο τρίτα από τον αντίστοιχο του 2012.

Η Ρουμανία είναι η πατρίδα του δεύτερου μεγαλύτερου πληθυσμού της καφέ αρκούδας στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσία. Φωτογραφία: Alamy

Προς το παρόν, το κυνήγι είναι η βασική μέθοδος «ελέγχου» του πληθυσμού της αρκούδας. Λειτουργεί τόσο ως μια κερδοφόρα επιχείρηση και, σύμφωνα με τους κυνηγούς, ως ένα μέσο για την θανάτωση συγκεκριμένων ζώων που αποδεδειγμένα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Ωστόσο, αυτό δεν θεωρείται πλέον ότι είναι αρκετό. Με την υποστήριξη των κυνηγετικών οργανώσεων και παρακινούμενος από τα μέσα ενημέρωσης, ο Borboly καλεί, με τις δηλώσεις του, τη κυβέρνηση να τροποποιήσει την ευρωπαϊκή συνθήκη η οποία περιορίζει τον αριθμό των αρκούδων που μπορούν να θανατώνονται ετησίως.

Ο Borboly, αλλά και όσοι είναι υπέρ της αύξησης του ποσοστού των αρκούδων που πρέπει να θανατώνονται στη Ρουμανία, υποστηρίζουν ότι ο πληθυσμός είναι μεγάλος, ανέρχεται περίπου στις 8.000 άτομα και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα διότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Ο Attila Kelemen, ένας Ρουμάνος βουλευτής και εκπρόσωπος των κυνηγών της Ανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Οργανώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της Άγριας Πανίδας της Ε.Ε (FACE), δήλωσε, “Έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα με τις αρκούδες. Αρκούδες, σήμερα, βρίσκονται παντού στη Ρουμανία. Οι Γάλλοι έχουν τρεις αρκούδες και ασκούν ιδιαίτερη πίεση στο κοινοβούλιο για να απαλλαγούν από αυτές επειδή προκαλούν προβλήματα στους αγρότες.”

Η Ρουμανία αύξησε το ποσοστό κυνηγετικής κάρπωσης για τη καφέ αρκούδα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, 550 αρκούδες πρόκειται να θανατωθούν. Φωτογραφία: Alamy

Από την άλλη πλευρά, οι πολέμιοι των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων, όπως η  Milvus Group, μια οργάνωση προστασίας της άγριας πανίδας στην Τρανσυλβανία, λένε ότι το μέγεθος του πληθυσμού είναι υπό συζήτηση. “Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσες αρκούδες υπάρχουν στην Ρουμανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στις 6.000, αλλά να ξέρετε ότι χρειαζόμαστε τρεις αριθμούς: πόσες αρκούδες γεννιούνται, πόσες πεθαίνουν από όλες τις αιτίες -όχι μόνο το κυνήγι- και πόσες είναι σήμερα ζωντανές. Και δεν γνωρίζουμε τίποτα από αυτά”, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian, ο Csaba Domokos, μέλος της Milvus Group και ειδικός στις αρκούδες.

Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι το σύστημα εκτίμησης του πληθυσμού είναι διαβλητό. Η Ρουμανία έχει εκατοντάδες κυνηγετικούς συλλόγους, και ο καθένας από αυτούς είναι υπεύθυνος για την καταμέτρηση των αρκούδων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, χρησιμοποιώντας τα ίχνη των ζώων ως δείκτη του αριθμού τους.

“Φυσικά, οι αρκούδες δεν περιορίζονται σε μια περιοχή”, εξηγεί ο Domokos. “Θα περιπλανηθεί μέσα και έξω από διάφορες περιοχές κυνηγιού. Κάθε μία, μπορεί, σίγουρα, να μετρηθεί περισσότερες από μία φορά. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό σφάλμα στην εκτίμηση του συνολικού αριθμού. “

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί ανησυχία στους οικολόγους είναι ότι οι αρκούδες που επιλέγουν να σκοτώνουν οι κυνηγοί, είναι τα κυρίαρχα αρσενικά  (alpha males), για τα οποία οι ξένοι κυνηγοί, συχνά, πληρώνουν μέχρι και 10.000 € (£ 8.000) για να πυροβολήσουν ένα μόνο ζώο.

Είναι αυτά τα κυρίαρχα αρσενικά, όμως, που συνήθως διατηρούν τους πληθυσμούς σε έλεγχο με τη διάπραξη της παιδοκτονίας -την δολοφονία των απογόνων των άλλων αρσενικών- προκειμένου να είναι σε θέση να ζευγαρώσουν με τις μητέρες τους. Με την συρρίκνωση σε αριθμό των κυρίαρχων αρσενικών, τα νεαρά μπορούν να πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς.

“Αυτές οι νεαρές αρκούδες είναι πιο τολμηρές”, εξηγεί ο Domokos. “Είναι πιο επιρρεπείς να εισέλθουν στους οικισμούς και έτσι, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των ζώων θα μπορούσε να είναι ίδιος, βλέπουμε όλο και περισσότερες αρκούδες να προσεγγίζουν οικισμούς και χώρους ανθρώπινης δραστηριότητας. Η κατάσταση τους τελευταίους μήνες ήταν ιδιαίτερα καταστροφική, καθώς τα βελανίδια και οι άλλοι καρποί του δάσους, που αποτελούν την φυσική τροφή των αρκούδων,  βρισκόταν σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον χειμέριο ύπνο, τα ζώα αναζητούσαν απελπισμένα τροφή”.

Μια καφέ αρκούδα ανεβαίνει πάνω από έναν τοίχο για να φτάσει τους κάδους απορριμμάτων στο Brasov της Ρουμανίας. Τα νεαρά ζώα είναι πιο τολμηρά και αυτά που συνήθως προσεγγίζουν στους οικισμούς αναζητώντας τροφή. Φωτογραφία: Alamy

Υπάρχουν φόβοι ότι με τον τρόπο που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ της Ρουμανίας το «πρόβλημα αρκούδα», ωθούν τους ανθρώπους να επιλύσουν μόνοι τους τις διαφορές τους με τις αρκούδες. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Domokos έχει βρεί τέσσερις αρκούδες παγιδευμένες σε παγίδες λαθροθηρών, σε απόσταση μόλις 25 μιλίων και πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές ακόμη που δεν έχουν βρεθεί.

“Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα όταν ο πληθυσμός στραφεί ενάντια στις αρκούδες,” καταλήγει ο Domokos.

Πληροφορίες: The Guardian

Πηγή : dasarxeio.com


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας