επικαιροτητα

Published on 25 Οκτωβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Διχάζουν τα νέα όρια του Καταφυγίου Αγρίων Ζώων Πύργου!

Αντιδράσεις γιατί έχουν συμπεριληφθεί χωριά, εντός της προστατευόμενης περιοχής

Tην έντονη διαμαρτυρία του για την μετατόπιση και επέκταση προς τα άνω του καταφυγίου αγρίων ζώων του Πύργου, εξέφρασε ο καταγόμενος από την Ορεινή Ολυμπίας Θεόδωρος Μπαρτζός που απευθύνθηκε στην « Πρωινή» με την ελπίδα, όπως μας δήλωσε ότι υπάρχει χρόνος να διορθωθεί η απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ιονίου και Πελοποννήσου. Και αυτό γιατί, όπως τονίζει δεν είναι δυνατόν να «διορθώνουμε το ένα λάθος, διαπράττοντας ένα άλλο». Ο ίδιος εξηγεί πως κανείς από τους κατοίκους της Ορεινής και των άλλων χωριών δεν είναι αντίθετος με την ύπαρξη του καταφυγίου αγρίων ζώων και εξάλλου, πριν από όλους, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι που προστατεύουν την άγρια πανίδα και ειδικά την ορεινή πέρδικα. «Ωστόσο δεν είναι δυνατόν, μας δήλωσε, να μετατοπίζεις τα όρια του καταφυγίου –και καλώς πράττει το δασαρχείο- ακριβώς για να προστατέψει τις καλλιέργειες και τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων που βρίσκονταν ως χθες εντός της ζώνης του καταφυγίου, από ζημιές που προκαλούν οι επιθέσεις των ζώων στην αναζήτηση τροφής, και να εντάσσεις πάλι μέσα στα όριά του έναν οικισμό, την Ορεινή εν προκειμένω, που έχει 50- 70 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα αλλά πολύ περισσότερους το καλοκαίρι. Εμείς μπορεί να μένουμε αλλού, στην Πάτρα ή την Αθήνα, αλλά πονάμε τον τόπο μας, εκεί βρίσκονται τα πατρικά μας, οι γονείς μας και θέλουμε να επιστρέφουμε στο χωρίο μας. Τα χωριά μας πρέπει να επιβιώσουν, ειδικά σήμερα και κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει προστασία από το κράτος, ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν σε πολλούς να επιστρέψουν. Διαφορετικά να τα αφήσουμε να ερημώσουν, να ζήσουν εκεί τα τσακάλια και τα αγριογούρουνα…»

Ο κ. Θόδωρος Μπαρτζός  ,επιμένει ότι δεν έγινε διαβούλευση με τους κατοίκους όπως θα έπρεπε για τα όρια του καταφυγίου ή συνεργασία μαζί τους να τους υποδείξουν οι ίδιοι προς τα που θα μπορούσε να επεκταθεί, όπως για παράδειγμα σε ολόκληρο των όγκο των Λάμπειων Ορέων…

Δασάρχης Πύργου : Σε δυο χρόνια θα δούμε τα αποτελέσματα
Στις αιτιάσεις αυτές, απάντησε ο δασάρχης Πύργου Π. Λάττας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ύπαρξης του καταφυγίου Αγρίων ζώων, αλλά και στους λόγους που επέβαλαν την μετατόπιση των ορίων του. Δηλαδή την διαπίστωση ότι η αύξηση του πληθυσμού του αγριογούρουνου προκαλούσε πράγματι ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο οροπέδιο του Λάλα, όπως κατήγγειλαν κατά καιρούς οι κάτοικοι. Ταυτόχρονα  η απαγόρευση του κυνηγίου στα όρια του καταφυγίου ( περίπου 40 χιλ στρέμματα) θα βοηθήσει και την ορεινή πέρδικα που ενδημεί στα μέρη αυτά. Σε ο,τι αφορά τα τσακάλια, ο κ. Λάττας τόνισε ότι είναι πια στα όρια της εξαφάνισής του αυτό το είδος της άγριας ζωής…

LATTAS

Τόνισε επίσης ότι νομικά δεν υπάρχει απαγόρευση οριοθέτησης ζώνης προστασίας της άγριας ζωής λόγω ύπαρξης οικισμών εντός αυτής. Διαφορετικά, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν παντού διάσπαρτοι οικισμοί, ακόμα και στους ορεινούς όγκους, δεν θα είχαμε πουθενά καταφύγια! « Απλά εμείς αναζητούμε σαν δασική υπηρεσία τους τρόπους να οριοθετούμε τα καταφύγια αυτά με γνώμονα την μικρότερη δυνατόν όχληση» Συμπλήρωσε μάλιστα ότι και διαβούλευση έγινε και το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο συμφώνησε με την προτεινόμενη από το Δασαρχείο Πύργου λύση, με ομόφωνη απόφασή του!

Παρά ταύτα, ο δασάρχης Πύργου, κατέληξε ότι η υπηρεσία του θα παρακολουθεί τις  εξελίξεις όπως πράττει πάντα και εκ του αποτελέσματος θα κρίνει αν πρέπει να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις. « Η απόφαση ελήφθη πριν από έναν μόλις μήνα. Για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα, θα πρέπει να περάσουν ένα –δυο χρόνια από την υλοποίησή της, από την εφαρμογή δηλαδή της απαγόρευσης του κυνηγιού σε αυτή την περιοχή και την μετατόπιση των πληθυσμών των άγριων ζώων στην νέα προστατευόμενη θέση τους. Τότε θα δούμε και θα πράξουμε αναλόγως», κατέληξε.

Πηγή: eproini.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας