ερωτησεις

Published on 28 Οκτωβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Γιατί φοβάται τις βροντές και όχι τις τουφεκιές;

Έχω ένα πόιντερ 15 μηνών το οποίο σήμερα, που βρέχει και αστράφτει με βροντές, παρουσίασε πρόβλημα φοβίας για πρώτη φορά και μάλιστα με στοιχεία πανικού. Ψάχνει εναγωνίως μέρος για να κρυφτεί και δείχνει πολύ ανήσυχο. Είναι κάτι που δεν μπορώ να το εξηγήσω δεδομένου ότι ποτέ δεν είχε παρουσιάσει τέτοιες φοβίες ενώ στις τουφεκιές δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως παθιαζόταν πιο πολύ όπως συμβαίνει και με όλα τα κυνηγόσκυλα.

Χρήστος Πετράκος

Αθήνα

Απάντηση

Είναι συνηθισμένο αυτό το πρόβλημα που παρουσίασε το πόιντερ  σας. Ιδιαίτερα στους σκύλους των πόλεων που δεν έχουν πολλές παραστάσεις και σπάνια βιώνουν τις λειτουργίες της φύσης. Αντίθετα είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο στα τσοπανόσκυλα που ζουν στα βουνά.

Για τον σκύλο οι ξαφνικές βροντές είναι ανεξήγητο φαινόμενο και του δημιουργεί ανησυχία και πανικό με αποτέλεσμα να προσπαθεί να φύγει για να …γλυτώσει. Το ίδιο φαινόμενοι παρατηρείτε και με τις κροτίδες το Πάσχα και μάλιστα σε σκύλους που ποτέ δεν είχαν φοβηθεί τις τουφεκιές στο κυνήγι. Η λύση στο πρόβλημα είναι να μην ….ασχοληθείτε με τον σκύλο σας την ώρα του πανικού. Συμπεριφερθείτε σαν να μην συμβαίνει τίποτα και σαν οι βροντές να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου. Δεν πρέπει να χαϊδέψετε ή να καθησυχάσετε τον σκύλο σας γιατί θα είναι σαν να επιβεβαιώνετε τούς φόβους του πώς έρχεται η …συντέλεια του κόσμου. Φροντίστε μόνο να μην βρίσκεται σε ταράτσα ή μπαλκόνι και μάλιστα λυτός. Οι τάσεις ”αυτοκτονίας” την ώρα του πανικού είναι κάτι πολύ πιθανό δεδομένου πώς ο σκύλος θέλει να γίνει ένα με το έδαφος και να κρυφτεί κάτω από αυτό.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να κοινωνικοποιήσετε τον σκύλος σας κάνοντας τον βόλτα στην πόλη για να μάθει να ζει με ξαφνικούς, ‘ θορύβους, εικόνες και παραστάσεις. Ν.Φ.

pointer2


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας