υδροβια

Published on 29 Οκτωβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Τα μυστικά του βάλτου…

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

– Ο καλύτερος μήνας (θεωρητικά) για το κυνήγι των υδροβίων είναι ο Γενάρης. Βαλτοτόπια, λίμνες, ποτάμια, και ορυζώνες είναι ο παράδεισος των βαλτοκυνηγών που επιμένουν παρά τους περιορισμούς σε αυτό το μοναδικό είδος κυνηγίου.

Οι μπάλιζες ή φαλαρίδες είναι ένα από τα  αφθονότερα  θηράματα της εποχής. Είναι αλήθεια βέβαια πώς δεν χαίρουν και ιδιαίτερης εκτίμησης, και οι συστηματικοί κυνηγοί αυτού του θηράματος, ενίοτε αντιμετωπίζονται με ειρωνεία από τους συναδέλφους τους,,

– Στο κυνήγι του βάλτου είναι απαραίτητος ο αορτήρας στο όπλο για λόγους ασφαλείας. Είτε για να μπορεί να κρεμαστεί εύκολα από τον ώμο ή σε κάποιο κλαδί, είτε αν τυχόν πέσει στα νερά να μπορεί να βρεθεί πιο εύκολα.

Είναι λανθασμένη η άποψη πώς με την κατανάλωση οινοπνευματωδών αντιμετωπίζουμε καλύτερα την παγωνιά. Το αντίθετο συμβαίνει. Η καλύτερη επιλογή είναι ο ζεστός καφές ή τσάι, και η κατανάλωση σταφίδας.

Μια ….γκλίτσα ή ένα μακρύ μπαστούνι είναι απαραίτητα όταν έχετε την τάση της περιπλάνησης σε βαλτώδεις περιοχές, ώστε να μπορείτε να ανιχνεύετε τις επικίνδυνες παγίδες που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια του νερού.

– Η γκλίτσα πέρα από την χρησιμότητα της σαν ανιχνευτής του πυθμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σαν …απόχη θηραμάτων πού τα παρασέρνει το νερό! Μπορεί να λειτουργήσει και σαν γάντζος-φρένο, αν παρασύρει εσάς το ρέ(υ)μα!!!

Είναι επικίνδυνο να είστε ζωσμένοι με φυσιγγιοθήκες, που δεν βγαίνουν εύκολα από την μέση σας. Είναι προτιμότερο να είναι περασμένη χιαστί στον ώμο (σαν αντάρτης), ώστε να μπορείτε να απαλλαγείτε εύκολα από αυτή.

Το ίδιο εύκολα θα πρέπει να μπορείτε να απαλλαγείτε και από τα βαριά ρούχα, τα οποία θα πρέπει να ανοίγουν πανεύκολα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο οδυνηρό σε μια δύσκολη στιγμή να μην ανοίγει το φερμουάρ..

Ποτέ μην μπαίνετε σε πλεούμενο περισσότεροι από όσους μπορεί πραγματικά να χωρέσει και να μεταφέρει με ασφάλεια. Τα ρηχά και (δήθεν) ακίνδυνα νερά συνήθως αποπροσανατολίζουν, οδηγώντας σε επικίνδυνες υπερβάσεις…

Μην τουφεκάτε ποτέ χαμηλά μέσα στις καλαμιές, αν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι πώς στην σκοπευτική σας γραμμή δεν υπάρχει άνθρωπος ή ζώο… Μην είστε όμως σίγουροι πώς κάτι ανάλογο (δεν) θα πράξουν και οι άλλοι..

 

papia-Στις καλαμιές της λίμνης και των βαλτότοπων δημιουργείται η λανθασμένη αίσθηση, πώς δεν δυνατόν να υπάρχει πουθενά ψυχή. Το δυστύχημα μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί. Για αυτό …βήξτε και φωνάξτε ανά τακτά διαστήματα, για να κάνετε γνωστή την παρουσία σας..

Επειδή είναι πολύ εύκολο να παραβείτε την νομοθεσία χωρίς να το καταλάβετε, ενημερωθείτε για το που ακριβώς επιτρέπεται και που όχι η άσκηση του κυνηγίου. Στους υδροβιότοπους ειδικά η διάκριση αυτών των ορίων είναι αρκετά ασαφείς…

Το ίδιο διαβασμένοι πρέπει να είστε και σχετικά με τα είδη των υδροβίων που επιτρέπονται. Όσο για κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, αφού και σε αυτά τα είδη τα αρσενικά με τα θηλυκά πολλές φορές δεν μοιάζουν καθόλου. Χαρακτηριστικό είναι το θηλυκό πρασινοκέφαλο που μόνο πράσινο κεφάλι δεν έχει…

– Τα πλέον χρήσιμα έξοδα που θα κάνετε για το βαλτοκυνήγι, είναι αυτά που θα γίνουν για αγορά θερμοεσώρουχων. Εδώ δεν  χωράνε τσιγγουνιές και μιζέριες, μια και δεν υπάρχει τίποτα πιο οδυνηρό από το να πάθει κανείς κρυοπαγήματα στον βάλτο.

– Αν επιτέλους αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε το κυνηγετικό όνειρο της ζωής σας και να πάτε για κυνήγι στο Δέλτα του Έβρου, μην αφήσετε τα πράγματα και την οργάνωση της κυνηγετικής εξόρμησης στην τύχη και σε άσχετους. Βεβαιωθείτε πώς έχετε να κάνετε με σοβαρούς …καλυβιέρηδες και ποιες ακριβώς υπηρεσίες περιλαμβάνει το αντίτιμο που θα πληρώσετε..

Αν σας πιάσει κακοκαιρία καταμεσής της λίμνης και αρχίσουν να πέφτουν κεραυνοί, απαλλαγείτε γρήγορα από όπλο και κινητό τηλέφωνο και λουφάξτε (χαμηλώστε) μέχρι να περάσουν οι κρίσιμες στιγμές..

– Επειδή στο κυνήγι των υδροβίων επικρατεί η τάση για υπερβολή στις γομώσεις το βάρος και στο μέγεθος των σκαγιών (γενικότερα μια …μαγκνουμολατρεία), καλό θα είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές αφού συνήθως δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από σωματική καταπόνηση και μερικές φορές σπασμένα όπλα με οδυνηρά αποτελέσματα..

 

papiaΟ σκύλος στο βαλτοκυνήγι μπορεί να είναι χρήσιμος υπό ορισμένες προϋποθέσεις, είτε χρησιμοποιείτε στην έρευνα είτε στο απόρτ. Μπορεί όμως να είναι και επιζήμιος όταν δεν είναι εκπαιδευμένος σωστά για τη δουλειά που πρέπει να κάνει, είτε γιατί χρησιμοποιείται λάθος.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλακεία από αυτή που κάνουν κάποιοι, να παίρνουν μαζί τους στο καρτέρι στα παγωμένα νερά του βάλτου σκυλιά, που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα και που δεν έχουν καν που να σταθούν περιμένοντας με τις ώρες..

Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον βαλτοκυνηγό είναι να χαθεί μέσα στην ομοιομορφία των καλαμιών και της ομίχλης του βάλτου, ενώ τα νερά που ανεβοκατεβαίνουν σβήνουν σημάδια και μονοπάτια.

– Αν κυνηγάτε σε άγνωστα βαλτοτόπια και δεν έχετε σταθερά σημεία προσανατολισμού (όπως κοντινοί λόφοι ή ψηλά δέντρα), τότε δέστε πανιά η κορδέλες με έντονα χρώματα κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθείτε. Και θυμηθείτε πώς η ομίχλη στο βάλτο έρχεται πάντα ξαφνικά και απότομα…

Τέλος βασικός κανόνας και αρχή για αυτό το κυνήγι είναι πώς ποτέ και για οποιαδήποτε αιτία δεν διακινδυνεύουμε στον βάλτο. Αυτός ο κανόνας πρέπει να είναι το «φυλακτό» όλων των βαλτοκυνηγών, έστω και αν έχουμε μείνει πια πολλοί λίγοι, αφού μας απέκλεισαν από τα πιο αγαπημένα μας κυνηγοτόπια….

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας