τεστ γνωσεων

Published on 30 Οκτωβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ Νο 2 ! Εσύ τα ξέρεις όλα;

Κείμενο Φώτο: kynoclub.gr

Μην βιαστείς να απαντήσεις για το πόσα ξέρεις ή δεν ξέρεις!  Δοκίμασε πρώτα τις γνώσεις σου σε αυτό το γρήγορο τεστ, όπως και σε αυτά που θα ακολουθήσουν  στoν φιλόξενο ΄΄κυνηγότοπο΄΄ του kynoclub.gr,  και μετά βγάλε συμπέρασμα… Kαι μην ξεχνάς ότι ουδείς γεννήθηκε παντογνώστης. Όλοι έχουμε να μάθουμε κάτι ακόμα και ειδικότερα σε ότι έχει σχέση με κυνηγετικά και κυνοφιλικά θέματα που είναι απεριόριστα… Όσο για τα λάθη αυτά είναι για να διορθώνονται. Ακόμα και οι συντάξαντες αυτό το …διαγώνισμα μπορεί να κάνουν λάθος… Διόρθωσέ τους!

skopeusi

Α) – Βρίσκεστε σε κυνήγι. Σε μια φάση επωμίζεται το όπλο σας, σκοπεύετε και ρίχνετε. Αντί για μπαμ ακούγεται ένα «κλικ». Τι  κάνετε;

1) υποθέτετε ότι η θαλάμη ήταν άδεια και ανοίγετε το όπλο ή το κλείστρο για να δείτε αν υπήρχε φυσίγγι;

2) υποθέτετε ότι ήταν αφλογιστία και ανοίγετε για να βγάλετε το άχρηστο  φυσίγγι;

3) στρέφετε το στόμιο του όπλου προς το έδαφος και περιμένετε 30 δευτερόλεπτα.

perdikesΒ) Σε κυνήγι νησιωτικής πέρδικας είστε παρέα με δύο άλλα άτομα. Ο πρώτος της παρέας έχει πάρει 7 πουλιά, εσείς 2 και ο τρίτος 3. Τι ισχύει νομικά;

1.) Είστε νόμιμοι διότι το όριο είναι 4 πέρδικες ανά κυνηγό, δηλαδή 12 για μια παρέα τριών ατόμων

2) Οι δύο είστε νόμιμοι και ο τρίτος παράνομος επειδή μόνο αυτός υπερέβη το όριο

3) είστε όλοι παράνομοι διότι συμμετείχατε στη λαθροθηρία του ενός

mpekatsa

Γ-  Σας τυχαίνει να χτυπήσετε μια μπεκάτσα και διαπιστώνετε ότι είναι δακτυλιωμένη. Τι πρέπει κάνετε;

1) πετάτε το πουλί μακριά, επειδή είναι παράνομη η θήρευση δακτυλιομένων.

2) κρατάτε το δαχτυλίδι για σουβενίρ.

3) σημειώνετε το ακριβές σημείο που σκοτώσατε την μπεκάτσα, τη μέρα και ώρα,  και στέλνετε το δαχτυλίδι στο δασαρχείο.

setterΔ- Σε κυνήγι μπεκάτσας το σκυλί σας ψάχνει με ενθουσιασμό, όταν ξαφνικά κοκαλώνει, πάει να φερμάρει, αλλά αντί για τη γνώριμη στάση φέρμας βλέπετε να σηκώνονται όρθιες οι τρίχες της ράχης του, να κλαφουνάει και τελικά να βάζει την ουρά στα σκέλια. Τι συμβαίνει και τι κάνετε;

1)- Νομίζετε ότι πρόκειται για φίδι. Τρέχετε προς το σκυλί και ρίχνετε μερικές τουφεκιές στο έδαφος μπροστά του.

2)- Μάλλον πρόκειται για λευκή φέρμα. Ανακαλείτε το ζώο και ψάχνετε αλλού.

3)- Πρόκειται για μεγάλο άγριο ζώο, πιθανότατα αρκούδα ή λύκο. Με ήρεμη φωνή μιλάτε στον σκύλο, ενώ τον απομακρύνετε σταθερά και στη συνέχεια φεύγετε από την περιοχή.

kinigosΕ).Θέλετε να διασχίσετε ένα πυκνό ρέμα με αγκάθια. Τι κάνετε με το όπλο σας;

1. Το ασφαλίζετε και το κρατάτε έτσι ώστε το χέρι σας να καλύπτει τις σκανδάλες

2. το ανοίγετε και διασχίζετε το ρέμα κρατώντας το ανοιχτό

3. το κρεμάτε στον ώμο, για να κοιτάει η κάννη προς τα επάνω

cockerΣΤ- Το κόκερ είναι φυλή σκύλου ειδικευμένη στο κυνήγι:

1– του λαγού

2– της μπεκάτσας

3- των υδροβίων

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α3 στρέφετε το στόμιο του όπλου προς το έδαφος και περιμένετε 30 δευτερόλεπτα.

Ισως να ξεχάσατε να βάλετε φυσίγγι στη θαλάμη, όμως, πάντα υπάρχει η πιθανότητα ενός ελαττωματικού καψυλλίου, που «σιγοπαίρνει» και μπορεί να πυροδοτήσει την πυρίτιδα με καθυστέρηση. Για αυτό τον λόγο, γυρνάμε το στόμιο προς μια απόλυτα ασφαλή κατεύθυνση, προσέχοντας να μη δείξει προς άνθρωπο ή σκύλο, καθώς το κατεβάζουμε. Περιμένουμε τριάντα τουλάχιστον δευτερόλεπτα και μετά ανοίγουμε το όπλο. Αν το ίδιο φαινόμενο ξαναεμφανιστεί με τον ίδιο τύπο φυσιγγίου, το αναφέρουμε στον κατασκευαστή ή εισαγωγέα. Αν το όπλο το κάνει με διαφόρων τύπων φυσίγγια, το στέλνουμε για έλεγχο στον οπλουργό.

Β- 2. Εξαρτάται! Αν βοηθήσατε τον άπληστο της παρέας πριν, κατά τη διάρκεια της πράξης, ή μετά (βοηθώντας τον να κουβαλήσει τα επιπλέον θηράματα) είστε ένοχοι. Αν δεν τον βοηθήσατε και αυτός κυνηγούσε σε κάποιο σημείο του βουνού μόνος του και στη συνέχεια μπήκε σε δικό του αυτοκίνητο και έφυγε, τότε είστε αθώοι. Σε καμία περίπτωση η τσάντα δεν μοιράζεται ανάμεσα στα μέλη της παρέας.

Γ-3) σημειώνετε το ακριβές σημείο που θηρέυσατε τη μπεκάτσα, τη μέρα και την ώρα,  και στέλνετε το δαχτυλίδι στο δασαρχείο.

Η θήρευση επιτρεπόμενου θηράματος μέσα στην περίοδο και σε τόπο που επιτρέπεται το κυνήγι είναι απόλυτα νόμιμη. Αυτό που θέλουν να ξέρουν οι επιστήμονες που δακτυλίωσαν το πουλί είναι ο ακριβής τόπος και χρόνος όπου το κτυπήσατε. Μην ξεχνάτε ότι τις περισσότερες δακτυλιώσεις θηραμάτων τις κάνουν επιστήμονες που συνεργάζονται και χρηματοδοτούνται από κυνηγετικές οργανώσεις.

Δ- 3 Πρόκειται για μεγάλο ζώο άγριο ζώο, πιθανότατα αρκούδα ή λύκο. Με ήρεμη φωνή μιλάτε στο σκύλο, ενώ τον απομακρύνετε σταθερά και στη συνέχεια φεύγετε από την περιοχή.

Φίδι την εποχή της μπεκάτσας είναι μάλλον απίθανο. Η αύξηση των λύκων και της αρκούδας τα τελευταία χρόνια,  κάνει αυτό το ενδεχόμενο πιο πιθανό. Το βασικό μέλημα είναι να σώσουμε τον σκύλο μας και το πιο δυνατό μας όπλο είναι η ανθρώπινη μυρωδιά, που φοβίζει τα άγρια ζώα πιο αποτελεσματικά από το όπλο. Άλλωστε, η νομιμότητα της χρήσης όπλου, είναι αμφίβολη.

Ε) 2. Το αδειάζετε, το αφήνετε ανοιχτό και διασχίζετε το ρέμα με προσοχή. Το κλειστό όπλο πάνω από φράχτη ή σε ρέμα ή σε κάθε μη ενεργή κυνηγετική φάση είναι επικίνδυνη υπόθεση. Αυτό είναι γνωστό. Η κάλυψη της σκανδάλης δεν κάνει τίποτα αν ένα τράνταγμα απελευθερώσει τη σφύρα. Το ανοιχτό όπλο μπορεί να κλείσει σε ένα στραβοπάτημα και να πυροδοτήσει. Η καλύτερη, και η μόνη, λύση είναι το όπλο να αδειάζει μέχρι να περάσετε το εμπόδιο.

ΣΤ)-2- της μπεκάτσας

Η λέξη κόκκερ προέρχεται από την ονομασία του σκύλου στα αγγλικά, δηλαδή Woodcocker  από το woodcock που είναι η ονομασία της μπεκάτσας στα αγγλικά. Το όνομα έχει συντμηθεί σε cocker και αναφέρεται στην εργασία του κόκκερ που είναι ο εντοπισμός και το ξεπέταγμα της μπεκάτσας.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας