πετροπερδικα

Published on 3 Νοεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Οι πέρδικες του Νοέμβρη!

Κείμενο: Κ. Γκριτζάλας

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Μήνας Νοέμβριος, εκεί που οι κορυφές υψώνονται να συναντήσουν τα σύννεφα…  Τα βουνά είναι πλέον πιο ήρεμα, οι κυνηγοί που παραμένουνε λιγοστοί και μόνο οι φανατικοί συνεχίζουν αυτό το δύσκολο κυνήγι που πολλές φορές καταντάει να’ ναι μια βασανιστική πορεία πάνω σε γκρέμια και σε βουνίσιες σάρες.

Στην αναζήτηση μοιάζει να ψάχνεις φαντάσματα που πολλές φορές λαλούν δίπλα σου και σου δίνουν την ψευδαίσθηση της εύκολης συνάντησης και θήρευσης! Αντίθετα το κυνήγι της συνεχίζεται ώρες και ώρες με πορείες που στο τέλος γίνονται βασανιστικές, αναζητώντας όλα τα πιθανά μέρη που μπορεί να έχει πιάσει το κοπάδι! Τα βουνά είναι πλέον έρημα. Έχουν μείνει μόνο μια χούφτα «φανατικοί», μετρώντας την κάθε έξοδο και προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν όλες τις μέρες!

Αλλά τι πραγματικά αλλάζει το Νοέμβριο στο κυνήγι της πέρδικας; Πρώτα απ’ όλα τα βουνά είναι ήσυχα… η πίεση στην πέρδικα μειώνεται και έτσι τα πουλιά ησυχάζουν. Η μπεκάτσα απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των κυνηγών που κυνηγούσαν πέρδικα στις αρχές της περιόδου. Συχνά μου τυχαίνει να ακούω τα καλύτερα νούμερα που γίνονται σίγουρα το Νοέμβριο στο κυνήγι της μπεκάτσας και να με βάζουν σε δοκιμασία!! Αλλά παρόλα αυτά είναι ο καλύτερος μήνας και για την πέρδικα και δεν αποχωρίζομαι το κυνήγι της!

Οι συνθήκες πλέον είναι διαφορετικές.. Έχουν πέσει πολλές βροχές, κάνει κρύο, οι ομίχλες και οι βοριάδες αλλάζουν πολύ τις συνθήκες κυνηγίου και τη συμπεριφορά του θηράματος!

Ο κυνηγός αυτή την εποχή έχει ανάγκη σίγουρα να κουβαλήσει περισσότερα πράγματα μαζί του, επειδή εδώ το να γυρίσεις στο αυτοκίνητό σου αν σου λείπει κάτι, ακυρώνει σίγουρα όλη τη μέρα. Είναι απαραίτητο να ‘χουμε ένα καλό αδιάβροχο και να το παίρνουμε μαζί, άσχετα από τον καιρό που κάνει, και σίγουρα ένα ζεστό φούτερ ή κάτι παρόμοιο, για να το φορέσουμε όταν σταματάμε στο βουνό.

kinigosΤο ευχάριστο είναι ότι συνήθως βρίσκουμε νερό για τα σκυλιά και έτσι γλιτώνουμε από το να κουβαλάμε μαζί μας μπουκάλια, και πρόσθετο βάρος. Όσο για το φαγητό, αν δεν θέλετε να κουβαλάτε μαζί σας, πάρτε ένα παστέλι. Δίνει ενέργεια στην κούραση και δεν πιάνει χώρο! Απαραίτητα αυτή την εποχή είναι και ένα ζευγάρι καλά παπούτσια, αδιάβροχα και ανθεκτικά. Πιστεύω ότι στο κυνήγι της πέρδικας, εκεί που πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο έξοδο και να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή είναι το παπούτσι! Επίσης θέλει αλλαγή φυσιγγίων, γιατί αλλάζουν και οι κλιματολογικές συνθήκες. Πρέπει πλέον να επιλέξουμε χειμερινά. Σχετικά με το νούμερο που θα χρησιμοποιήσουμε, πιστεύω πως είναι προσωπική επιλογή του καθενός, όπως και το τσοκάρισμα του όπλου. Αλλά η επιλογή καλό είναι να γίνει με κριτήριο ένα βασικό παράγοντα: Τη διαφορά δηλαδή, μεταξύ ενός ανοιχτού και γυμνού μέρους, όπου σίγουρα τα πουλιά βγαίνουν μακριά, και ενός σφιχτού με πουρνάρι κ.λ.π., όπου πολλές τουφεκιές είναι κοντινές. Αυτή την εποχή έχουμε και αλλαγή στην απόδοση των σκυλιών, γιατί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες τα βοηθάνε να κυνηγήσουν πιο άνετα.

perdikesΣτις βρετανικές φυλές π.χ. τα «μαλλιαρά» σέττερ σίγουρα ανεβάζουν κατά πολύ την απόδοσή τους, γιατί ο καιρός τα βοηθάει περισσότερο. Όσον αφορά τις πέρδικες, τα πουλιά είναι πλέον μεγάλα, έχουν πάρει τις διαστάσεις ώριμων πουλιών, ενώ τα μπουλούκια που ήταν «σπασμένα» από τις τουφεκιές και την πολυκοσμία ξαναενώνονται. Ταυτόχρονα όμως, τα πουλιά είναι πλέον μαθημένο στο κυνήγι και πιο έμπειρα!

Διαφορετικές είναι πλέον και οι περιοχές που βρίσκεις τα πουλιά. Οι βροχές αλλάζουν τις περιοχές που καθόντουσαν, καθώς ανεβαίνουν σε ψηλότερα μέρη αναζητώντας πάντα μέρη στεγνά και προσήλια. Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι να γίνει σωστή επιλογή του τόπου που πρέπει πρώτα να ψάξουμε τις πέρδικες. Τις μέρες που κάνει κρύο και φυσάει βοριά, τα πουλιά προτιμούν να μένουν προφυλαγμένα σε απάνεμα μέρη και μέσα σε λάκκες, ενίοτε μάλιστα σε τοποθεσίες που είναι φάτσα στον καιρό. Πάντα όμως σε μέρη που κόβει το κρύο ή ο αέρας. Όπως επίσης τα προσήλια σε μέρες μετά από κακοκαιρίες, είναι μέρη που σίγουρα τα προτιμούν για να ζεσταθούν και να στεγνώσουν. Περισσότερη προσοχή αυτή την περίοδο πρέπει να δοθεί από τους περδικοκυνηγούς στην κάρπωση. Είμαστε πλέον στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου της πέρδικας, και υπάρχουν μπουλούκια που έχουν μειωθεί δραστικά. Σε μέρη που έχει ένα και μόνο κοπάδι είναι καλύτερο να μην κυνηγάμε, ενώ σε μέρη με περισσότερα κοπάδια, αυτά που έχουν 5-7 πουλιά και τα ξέρουμε, πρέπει να τα αφήνουμε να αναπαραχθούν.

Είναι δύσκολο να γίνει αυτή η επιλογή, αλλά είναι σίγουρα το καλύτερο, γιατί την επόμενη χρονιά, αν βοηθήσει και ο καιρός, θα έχουμε πιθανότητες να βρούμε πολλά πουλιά!

Έτσι, τελειώνοντας ο Νοέμβριος, αν και θα έχουμε στερηθεί τα πρώτα μπασίματα μπεκάτσας, θα έχουμε σκυλιά «ψημένα» που θα κυνηγάνε μπεκάτσα ακούραστα και ολοήμερα, χωρίς κανένα πρόβλημα…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας