προσωπα

Published on 10 Νοεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

«Μερσί», κύριε Maudet!

Επιμέλεια: Νίκος Φωτακόπουλος

Φώτο: Νάσος Φωτακόπουλος

Μια παλιά συνέντευξη με τον Γάλλο εκπαιδευτή

Έχουν περάσει πια 20 χρόνια από τότε που ο διάσημος Γάλλος εκπαιδευτής είχε έλθει στην Ελλάδα για να κάνει κάποια σεμινάρια για τα μέλη του Πόιντερ-Σέττερ Κλαμπ που τότε ήταν στα πρώτα του βήματα.

maudet

Τα χρόνια πέρασαν και η τύχη το έφερε να ξαναβρεθούμε τον περασμένο Οκτώβρη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σλοβακίας. Δεν είχε αλλάξει και πολύ.

Μας είχε εντυπωσιάσει όχι μόνο για τις μεθόδους εκπαίδευσης που παρουσίασε, αλλά και για την ευγενική του φυσιογνωμία. Από τότε δεν τον ξανάδαμε στα μέρη μας. Τα χρόνια πέρασαν και η τύχη το έφερε να ξαναβρεθούμε τον Οκτώβρη του 201Ο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σλοβακίας. Δεν είχε αλλάξει και πολύ. Ήταν το ίδιο… λιπόσαρκος, λιγομίλητος, αλλά παρουσίαζε Κούρτσχααρ!

Εκπλαγήκαμε μια και τον ξέραμε ως λάτρη των αγγλικών φυλών, με πάμπολλες διεθνείς διακρίσεις και πρωταθλήματα Μεγάλης Έρευνας. Η απάντηση στην απορία ίσως βρίσκεται στον γιο του που, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, παρουσίασε με επιτυχία Αγγλικά Σέττερ στον αγώνα και τελικά κέρδισε σημαντικές διακρίσεις στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Αυτή η τυχαία συνάντηση μας θύμισε λίγο τα παλιά και μαζί τη συνέντευξη που είχε δώσει στον Νικήτα Κυπρίδημο το μακρινό 1995. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τι είχε πει τότε για τη δουλειά του, για τους σκύλους των αγώνων και τους σκύλους κυνηγίου.

ethnikes

Ο Francis Maudet αν και… ποϊντεροσεττεράς δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει στροφή στις ηπειρωτικές φυλές και να εκπροσωπήσει την Εθνική ομάδα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σλοβακίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ερώτηση: «Βλέπουμε συχνά στους αγώνες ότι οι κυναγωγοί δεν είναι ιδιοκτήτες και των σκύλων. Τι σημαίνει αυτό;»

Francis Maudet: «Ναι, όντως αυτό γίνεται όλο και περισσότερο. Προσωπικά πιστεύω ότι καθώς οι ευκαιρίες για κυνηγετικές εξόδους μειώνονται, είτε επειδή οι κυνηγότοποι λιγοστεύουν είτε επειδή ο ελεύθερος χρόνος σπανίζει, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στους κυνηγετικούς αγώνες και τους βλέπουν σαν μια εναλλακτική ασχολία. Πολλοί δε αναθέτουν τους σκύλους τους σε επαγγελματίες. Υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το κυνήγι και βλέπουν τους αγώνες σαν μια ακόμη αρένα συναγωνισμού. Πιστεύω ότι αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί στο μέλλον.»

Ερώτηση: «Πολλά λέγονται για τη διαφορά μεταξύ σκυλιών αγώνων και σκυλιών κυνηγίου, υπάρχει πράγματι διαφορά μεταξύ των δύο;»

Francis Maudet: «Ενας μεγάλος σκύλος, ένας πραγματικά μεγάλος σκύλος αποδίδει το μέγιστο είτε σε αγώνες είτε στο κυνήγι. Αυτό που μετράει και στα δύο είναι το κυνηγετικό πάθος και από αυτό το πάθος με την κατάλληλη εκπαίδευση δημιουργούμε τον μεγάλο αθλητή αγώνων. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο.»

maudet2

Διαφημιστική… ταπετσαρία θυμίζει η πλάτη του F. Maudet και με αυτήν ακριβώς την εμφάνιση αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ερώτηση: «Τίθεται πάντως από πολλούς το θέμα διαφορετικών φυσικών προσόντων που χρειάζονται στο κυνήγι και στους αγώνες. Αν πάρουμε ένα παράλληλο φαινόμενο των ανθρώπινων αθλημάτων, βλέπουμε έναν σπρίντερ των 100 μέτρων και έναν δρομέα του Μαραθωνίου, άριστοι αθλητές και οι δύο, να έχουν εντελώς διαφορετική σωματική διάπλαση. Με γνώμονα ότι το σκυλί αγώνων τα δίνει όλα σε λίγα λεπτά και το κυνήγι απαιτεί πολύωρη δουλειά, μήπως οδηγούμαστε σε μια σταδιακή, μέσα από την αναπαραγωγική διαδικασία, αλλοίωση των φυλών;»

Francis Maudet: «Όχι και θα εξηγήσω γιατί όχι. Η επιτυχία στους αγώνες δεν είναι θέμα μόνο σωματικών προσόντων ή εξυπνάδας. Πάνω απ’ όλα βρίσκεται η ορμή για κυνήγι που έχει μέσα του το ζώο. Το αν θα εξελιχθεί ένα σκυλί που έχει αυτό το ταλέντο σε σκυλί αγώνων ή σε σκυλί κυνηγίου, είναι θέμα επιλογής και εκπαίδευσης. Δεν είναι θέμα προσόντων σωματικών. Τα σωματικά προσόντα ήδη ελέγχονται και διατηρούνται μέσα από τα μορφολογικά κριτήρια και είναι απίθανο η εξέλιξη ενός ζώου στους αγώνες να οδηγήσει σε μεταλλάξεις της φυλής.

Το σκυλί τα δίνει όλα μέσα σε λίγα λεπτά στους αγώνες επειδή έχει την ορμή και έχει περάσει από την κατάλληλη εκπαίδευση. Αν αυτή η έξαρση ήταν θέμα απλά σωματικής διάπλασης, δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης των εκπαιδευτών!»

Ερώτηση: «Πώς βλέπετε την ευφυΐα του σκύλου, τη νοημοσύνη του;»

Francis Maudet: «Η νοημοσύνη είναι σημαντικότατος παράγοντας, αλλά και αστάθμητος. Ποικίλλει η νοημοσύνη από ζώο σε ζώο, κάθε σκυλί είναι ένα μοναδικό άτομο με τη δική του ιδιοσυγκρασία και τα δικά του βιώματα. Η νοημοσύνη εκφράζεται διαφορετικά από ζώο σε ζώο και αυτές τις ιδιαιτερότητες πρέπει να εντοπίζει ο εκπαιδευτής και να τις εκμεταλλεύεται κατάλληλα. Μην ξεχνάτε ότι το έξυπνο σκυλί μπορεί να χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του για να μας κάνει τη ζωή δύσκολη, αλλά αυτή η ”διοχέτευση” του ταλέντου είναι πάντα κάτι που αφορά το άτομο, όχι το είδος γενικά.»

Ερώτηση: «Στη δική σας δουλειά πόσο μετράει η καλή μύτη; Προτιμάτε ένα σκυλί με πολύ δυνατή μύτη ή μέτρια;»

Francis Maudet: «Μέτρια μύτη. Το σκυλί με την πολύ καλή όσφρηση, την πολύ ευαίσθητη μύτη, στο τερέν μπορεί να ξεγελαστεί, να μας κάνει λευκές φέρμες, να προσπαθεί να καλύψει τον χώρο με τη μύτη και όχι με την έρευνά του. Ενα σκυλί με μέτρια μύτη ερευνά πιο μεθοδικά και αναγκάζεται δουλεύοντας να χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του. Με αυτά τα κριτήρια θα έλεγα ότι το ζώο με τη μέτρια μύτη αλλά τη μεγάλη ορμή γι’ αυτό που κάνει, είναι το χρησιμότερο.»

Ερώτηση: «Πώς αρχίσατε την εκπαίδευση;»

Francis Maudet: «Από το κυνήγι. Πάντα ήμουν κυνηγός, δεν πέρασε μέρα στη ζωή μου που να μη σκέφτηκα το κυνήγι. Από μικρός κυνηγούσα με σφεντόνα, μετά με ένα τουφέκι που δανείστηκα και μετά άρχισαν τα σκυλιά και το ενδιαφέρον στην εκπαίδευση. Η γνώση και η αγάπη που έχω για τα σκυλιά οφείλεται στο γεγονός ότι είμαι κυνηγός.

Άρχισα να εκπαιδεύω ερασιτεχνικά σκυλιά και κάποτε μετά από χρόνια, άρχισα να ενδιαφέρομαι για τους αγώνες. Κάποτε έφτασε η ώρα της μεγάλης απόφασης. Δανείστηκα λεφτά και αγόρασα ένα κυνοτροφείο. Με πολλή δουλειά και προσπάθεια για να μη χρεοκοπήσω, τα πράγματα πήγαν καλά.

Στην εξέλιξή μου δεν είχα την τύχη να μαθητεύσω δίπλα σε κάποιον επαγγελματία. Εξήγαγα τα συμπεράσματά μου μόνος μου και αυτό ίσως να με καθυστέρησε, μια και δεν είχα την ευκαιρία να μάθω τα κόλπα του επαγγελματία. Από την άλλη μεριά, βέβαια, αναγκάστηκα να αναπτύξω και να πειραματιστώ με δικές μου μεθόδους εκπαίδευσης και τελικά το αποτέλεσμα είναι θετικό.»

maudet1Ο Maudet… Τζούνιορ είναι ήδη ένας επιτυχημένος εκπαιδευτής και κυναγωγός με πολλές επιτυχίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεράσει γρήγορα τον διάσημο πατέρα του.

Ερώτηση: «Τι μεθόδους αναπτύξατε;»

Francis Maudet: «Κάθε επαγγελματίας πιστεύω εφαρμόζει αυτό που βρίσκει πιο αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι η μια ή η άλλη προσέγγιση δεν είναι σωστή για όλους. Στη σταθερότητα της φέρμας, για παράδειγμα, εγώ χρησιμοποιώ περιστέρια ήμερα. Δεν το κάνουν όλοι οι εκπαιδευτές. Επίσης πιστεύω ότι η επαφή με το θήραμα, το άγριο θήραμα, είναι βασικό συστατικό στην εκπαίδευση, γι’ αυτόν το λόγο πάω στη Νότια Ισπανία και σε μέρη της Γαλλίας όπου υπάρχει άφθονο θήραμα, για να έχουν τα σκυλιά μια εκτεταμένη εμπειρία σε άγριο θήραμα στον ανοικτό κυνηγότοπο. Πιστεύω ότι το θήραμα αναδεικνύει τον σκύλο”.

Ερώτηση: «Τι πιστεύετε για τα ηλεκτρονικά κολάρα και άλλα ηλεκτρονικά βοηθήματα;»

Francis Maudet: «Τίποτε το τεχνητό δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση και την επαφή του εκπαιδευτή με τον σκύλο. Το ηλεκτρονικό κολάρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπάνιες περιπτώσεις για τη διόρθωση μερικών λαθών. Αλλά το ηλεκτρονικό κολάρο έχει καταστρέψει και πολλούς σκύλους. Αν η εκπαίδευση γίνει σωστά από την αρχή, δεν υπάρχει λόγος για κολάρα και άλλα βοηθήματα. Εγώ πάντα πίστευα στην ήπια εκπαίδευση και διαπιστώνω ότι ταίριαξα με μια φυλή σκύλων, Αγγλικά Σέττερ, που εκπαιδεύονταν καλύτερα με ήπια μέσα.»

Ερώτηση: «Τι εντυπώσεις έχετε για την ελληνική κυνοφιλία, από τις λίγες επαφές που είχατε εδώ;»

Francis Maudet: «Απ’ ό,τι έχω δει εδώ, βλέπω ότι έχετε σοβαρούς κυνόφιλους με όλα τα προσόντα που χρειάζονται για την ανάπτυξη μεγάλης κυνοφιλίας. Ο Όμιλος Πόιντερ Σέττερ συγκεντρώνει αξιόλογους ανθρώπους και με βάση αυτά που είδα, περιμένω πολλά από τους Έλληνες στο μέλλον, ειδικά αν συνεχίσουν να φέρνουν ποιοτικά ζώα εδώ και να τα εκπαιδεύουν στα ελληνικά κυνηγοτόπια.»

Επίλογος…

Στο τέλος της συνέντευξης ο Francis Maudet μας είπε πώς αντιμετωπίζει τους αγώνες. Η περιγραφή μοιάζει πολύ με τη μέθοδο αυστηρής αυτοσυγκέντρωσης που εφαρμόζουν οι μεγάλοι αθλητές του κλασικού αθλητισμού: δεν παρακολουθεί άλλους κυναγωγούς όταν βρίσκεται σε αγώνες, προτιμά να εξοικονομεί τις δυνάμεις του και να διατηρεί την ηρεμία του μέχρι να έλθει η σειρά του να μπει στο τερέν. Τα λόγια του μετρημένα και ο τρόπος του πάντα ήπιος, ο τόνος του χαμηλός. Έδινε την εντύπωση ότι οι τόσες διακρίσεις δεν ήταν και τόσο σημαντικά επιτεύγματα και ότι μπροστά του είχε ακόμη πολλή δουλειά για να φτάσει στον στόχο του, που δεν είναι μια συγκομιδή διακρίσεων. Έχοντας δει αυτό τον άνθρωπο, καταλαβαίνει κανείς ότι ο στόχος που έχει βάλει για τον εαυτό του είναι πολύ δύσκολος, θα τον πετύχει. Εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να δούμε το κατόρθωμα, διότι ο ίδιος δεν πρόκειται να το διαφημίσει ποτέ.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας