μπεκατσα

Published on 26 Νοεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Η βασίλισσα σε αριθμούς…

Κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Πίνακες: Αndrea Mazzoli

90% των ζευγαριών του γενικού πλυθησμού της μπεκάτσας αναπαράγονται στη Ρωσία, Λευκορωσία και στη Σκανδιναβία. Συνολικά πάνω από 1.800.000 (μέχρι 6.600.000) ζευγάρια εκτιμάται ότι αναπαράγονται κάθε χρόνο χωρίς να υπάρχουν αυξομειώσεις στους αριθμούς τους. Ωστόσο υπάρχει η άποψη ότι στη Ρωσία η μείωση των ζευγαριών είναι δραματική τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχουν αξιόπιστα και τεκμηριωμένα στοιχεία. Γενικά επικρατεί η άποψη ότι η μπεκάτσα δεν παρουσιάζει μειούμενη πληθυσμιακή τάση, αλλά σταθερή, χωρίς όμως να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

10 ζευγάρια κατα ανώτατο όριο κατα έτος αναπαράγονται και φωλεοποιούν στην Ελλάδα   σύμφωνα με στοιχεία του Birdlife International (Παγκόσμιος Οργανισμός για την Προστασία των Πουλιών), για την περίοδο 1995-2000. Υπολογίζεται ότι είναι τα λιγότερα από όλες τις χώρες της Ευρώπης. 

3 χώρες της Ευρώπης δεν επιτρεπουν το κυνήγι της μπεκάτσας και αυτες είναι η Σλοβενία, η Ολλανδία και το Βελγίο σε ορισμένες περιοχές. Στις χώρες του νότου και ειδικότερα στις Μεσογειακές θεωρείται ένα απο τα δημοσιλέστερα θηράματα ενω πάρα πολλοί κυνηγοί ασχολούνται απαοκλειστικά με το κυνήγι της.

mpekatsa130-40% της συνολικής ευρωπαϊκής κάρπωσης καταλαμβάνει η Γαλλία που κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των μεσοαγειακών χωρών αλλα και την πρώτη θέση στον πίνακα καρπώσεων ανά την Ευρώπη. Ωστόσο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίδραση του κυνηγίου στον πληθυσμό της μπεκάτσας, η οποία όμως εξαρτάται από την κυνηγετική πίεση. Μελέτες, σε τοπικό όμως επίπεδο, έδειξαν ότι η κύρια αιτία θνησιμότητας κατά την περίοδο του χειμώνα είναι οι φυσικοί άρπαγες, όπως η αλεπού και το πετροκούναβο.

1,25 χρόνια υπολογίζεται ότι είναι ο μέσος όρος ζωής της μπεκάτσας   που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με άλλα είδη πτηνών. Οι μεγαλύτερες απώλειες προέρχονται από τα αρπακτικά και προυσιάζονται κυρίως τη νύχτα και σε ανοιχτά σημεία, όπως χωράφια, όπου η μπεκάτσα αναζητά σκουλήκια, αλλά και την ημέρα στα σύνορα του δάσους με άλλου είδους βιότοπο (κρασπεδικοί βιότοποι) όπου εμφανίζονται οι περισσότεροι άρπαγες. Η ετήσια επιβίωση εξαρτάται κυρίως από την ένταση των καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, η κυνηγετική πίεση που είναι ιδιαίτερα έντονη σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, επιδρά αρνητικά στην ετήσια επιβίωση.

1,8 πουλιά ανά ζεύγος είναι ο μέσος όρος των νεοσσών που καταφέρνει να επιζήσει. Αν και γεννάει κυρίως στο τέλος του Μάρτη, η ημερομηνία έναρξης εναπόθεσης των αβγών εξαρτάται από τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Η ολοκλήρωση του φτερώματος γίνεται σε 15-20 μέρες και οι νεοσσοί μπορούν τότε να πετάξουν.

6,7-8,0 εκ. είναι το μήκος του ράμφούς ενω το συνολικό μήκος της μπεκάτσας (μαζί με το ράμφος) είναι 33-38 εκ. Το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 55-65 εκ. Το μέσο βάρος της είναι 280 γρ. Με τα αρσενικά να είναι πολύ μεγαλύτερα απ ό,τι τα θηλυκά. Ενα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μπεκάτσας είναι η μορφή του κρανίου της, που είναι μοναδική απ όλα τα πουλιά.

mpekatsa

20 λεπτά διαρκούν οι πτήσεις επίδειξης των αρχενικών πάνω από τα δέντρα το ξημέρωμα και τη δύση του ηλίου,με στόχο την αναζήτηση και προσέλκυση του θηλυκού και στη διάρκεια αυτών, το αρσενικό αναπαράγει χαρακτηριστικούς ήχους-καλέσματα. Η καταμέτρηση αυτών των ήχων στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γαλλία) αποτελεί ενδεδειγμένη μέθοδος απογραφής των αναπαραγόμενων ζευγαριών. Το αρσενικό μπορεί να ζευγαρώσει με περισσότερα από ένα θηλυκό σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο. Το ζευγάρωμα διαρκεί 3-4 μέρες, διάστημα κατά το οποίο το αρσενικό δεν κάνει πτήσεις επίδειξης, αλλά ακολουθεί από κοντά το θηλυκό. 

10 πουλιά ανα κυνηγό και ανα κυνηγετική ημέρα είναι το όριο κάρπωσης για τους Έλληνες μπεκατσοκυνηγούς. Αυτό το όριο σπάνια επιτυγχάνεται ενω η συνηθισμένη μέση ημερήσια κάρπωση είναι περίπου δυο πουλιά ανα κυνηγό. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο φόνος της μπεκάτσας στο καρτέρια που απαγορεύεται αυστηρά από την ελληνική κυνηγετική νομοθεσία.

2-5 αβγά γεννά η μπεκάτσα , αλλά στο 90% των περιπτώσεων γεννάει τέσσερα συνολικά αβγά. Ένα αβγό κάθε 1,25 ημέρες. Η εκκόλαψη κρατάει περίπου 22 μέρες, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 24 μέρες.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας