αγωνες

Published on 2 Δεκεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Έκτωρ και Άρης οι νικητές! Ελληνικοί Ιχνηλάτες από την ….Κρήτη!

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

ellinikosixnilatis3Με την συμμετοχή έξι σκύλων διοργανώθηκαν, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου,  οι προγραμματισμένοι Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων για Ελληνικούς Ιχνηλάτες από τον Ο.Φ.Ε.Ι. σε Ζώνη Εκπαίδευσης Σκύλων τον Υμηττό.

Παρά την μικρή συμμετοχή οι αγώνες μπορεί να χαρακτηριστούν επιτυχημένοι μια και όσοι βρεθήκαν εκεί έζησαν ένα συναρπαστικό εικοσάλεπτο καταδίωξης που θα μείνει για πάντα αποτυπωμένο στην μνήμη τους. Ήταν οι ιχνηλάτες Έκτωρ και Άρης του κυναγωγού Μανώλη Καλογεράκη  που έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ μετά το ξεσήκωμα του λαγού αποδίδοντας με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο όσα επιβάλει το εργασιακό πρότυπο της φυλής.

Μετά από ένα άκαρπο και μάλλον υποτονικό σαραντάλεπτο  οι δύο σκύλοι  πατέρας και υιός, πέντε και δυόμιση ετών αντίστοιχα,  βρήκαν  φρέσκα ίχνη τα οποία κατέληξαν σε ένα  σχετικά γρήγορο και ξαφνικό ‘’ξεφώλιασμα’’  το οποίο ακολούθησε μακρά καταδίωξη.

Μια καταδίωξη που κράτησε περισσότερο από 15 λεπτά,   έως ότου ο λαγός επέστρεφε στο σημείο από το οποίο ξεπετάχτηκε, διαγράφοντας ένα μεγάλο κύκλο διασχίζοντας δρόμους και πυκνούς πουρναρότοπους.  Το σφύριγμα της λήξης του αγώνα διέκοψε την συνέχεια της δίωξης ή οποία δεν είχε πλέον νόημα και η οποία πιθανότατα  θα κρατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συνολική βαθμολόγηση του Έκτωρα και του Άρη θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερη  αν οι δυο σκύλοι δεν ήταν σιωπηλοί  πριν το ‘’ξεγιατάκισμα’’  (και όχι  ξεφώλιασμα όπως λανθασμένα το αποκαλούμε). Μόνο ο Έκτορας έβγαλε 2 -3 φωνές επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη λαγού ενώ ο σύντροφός του παρέμεινε σιωπηλός μέχρι που ο λαγός αποφάσισε την ξαφνιαστική …απόδραση κάτω από την πίεση των δυο σκύλων…

ellinikosixnilatis2

 Από την Κρήτη 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έκτορας και ο Άρης  ζουν και κυνηγούν στην Κρήτη όπου ζει μόνιμα ο ιδιόκτητης τους . Και είναι σε όλους γνωστό ότι στη μεγαλόνησο οι συνθήκες και οι συνήθεις στο λαγοκυνήγι είναι αρκετά διαφοροποιημένος σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.  Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της διαφοροποίησης είναι η απουσία της αλεπούς όπως και η ανεπιθύμητη  μακρά καταδίωξη,  από τους περισσότερους κυνηγούς, μια και οι λαγότοποι στην Κρήτη είναι συνήθως περιορισμένοι ή …άβατοι.

Οι σκύλοι του κ Καλογεράκη που κλήθηκαν να αγωνιστούν σε ένα πραγματικά ξένο περιβάλλον απέδειξαν ότι οι καλοί ιχνηλάτες μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε αρκεί πίσω τους και δίπλα τους να υπάρχει ένας παθιασμένος κυναγωγός όπως είναι ο ευγενέστατος Μανώλης Καλογεράκης που δίνει πάντα το παρόν στους αγώνες του ΟΦΕΙ και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η νησιωτική του  απομόνωση’’ .

Για την ιστορία να αναφέρουμε την η ατομική βαθμολογία  των δυο σκύλων  στις  επί μέρους αξιολογήσεις που επιβάλουν οι κανονισμοί των Αγώνων Εργασίας του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη.

ellinikosixnilatia4

 

                               ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Έκτωρ         Άρης

Έρευνα:         12         10    (ανώτατο όριο   20 βαθμοί).

Πλησίασμα:   18         14   (ανώτατο όριο   30 βαθμοί).

Ξεφώλιασμα:   18         22   (ανώτατο όριο   30 βαθμοί).

Δίωξη:            34         34  (ανώτατο όριο   40 βαθμοί).

  Φωνή:            19         15   (ανώτατο όριο   30 βαθμοί).

Εργασιακό

Πρότυπο:       30         25   (ανώτατο όριο   50 βαθμοί).

 

 ΣΥΝΟΛΟ       131       120    (ανώτατο όριο   200 βαθμοί).

ellinikosixnilatis1

Οι συμμετοχές

Στην κατηγορία ζευγαριών συμμετείχε πέρα από τον κ Καλογεράκη και ο κ Δημήτριος Βαβουράκης ενώ στην κατηγορία της ατομικής συμμετοχής οι κ Θεοδωράκης και Αργυρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κυναγωγοί που συμμετείχαν στους αγώνες του Κορωπιού  είναι ερασιτέχνες. Θα ήταν παραλειψη όμως  να σημειωθούν και τα ερωτηματικά  που δημιούργησε η απουσία γνωστών εκτροφέων που για μια ακόμα φορά απείχαν από μια σημαντική (εκτροφικά) εκδήλωση του ΟΦΕΙ.  Και αναμφίβολα οι μεγάλοι εκτροφείς είναι αυτοί που καθορίζουν την πορεία της φυλής. Είναι πραγματικά κρίμα να μην συμμετέχουν στις επίσημες διαδικασίες αξιολόγησης, όχι μόνο για να παρουσιάσουν τους σκύλους τους,  αλλά και για να δουν άλλους σκύλους που ίσως στο μέλλον αποδειχτούν χρήσιμοι για την εκτροφική τους προσπάθεια.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πέρα από διαφωνίες αντιθέσεις και διαφορετικές απόψεις, ‘ότι η προσπάθεια για τον Ελληνικό Ιχνηλάτη είναι, πέρα από υπόθεση του κάθε ενός ξεχωριστά, και μια συλλογική προσπάθεια απέναντι στο μέλλον της εθνική μας κυνηγετική φυλής…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας