υδροβια

Published on 12 Δεκεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Δέλτα Έβρου: Κατά μετρήθηκαν 33.000 κιρκίρια και 22.000 πρασινοκέφαλες!

fisiggiaΤο επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιστημονικής Παρακολούθησης που υλοποιεί, συνεχίζει την καταγραφή των σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Έβρου.

Ο χειμώνας έρχεται και οι πληθυσμοί των υδροβίων στο Δέλτα αυξάνονται. Τον τελευταίο καιρό είχαμε πολλές βροχές όχι όμως ιδιαίτερο κρύο.

Στην πρώτη μέτρηση του Δεκεμβρίου, οι πάπιες καταμετρήθηκαν σε αρκετά υψηλούς αριθμούς, με πολυπληθέστερο είδος τα Κιρκίρια που ξεπέρασαν τις 33.000 και ακολουθούν οι Πρασινοκέφαλες με σχεδόν 22.000 ατ. και τα Σφυριχτάρια με 12.000. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί από πάπιες συγκεντρώνονται πλέον στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας «Δράνας», κυρίως στις πλημμυρισμένες εκτάσεις στα νότια, ενώ σημαντικοί είναι και οι πληθυσμοί στην λ/θ «Παλούκια» και κυρίως στις πλημμυρισμένες εκτάσεις περιμετρικά αυτής.

Οι κύκνοι παρόντες με πολυπληθέστερο είδος τους Νανόκυκνους με πάνω από 2.100 άτομα, ενώ καταγράφηκαν 450 Αγριόκυκνοι και 110 Βουβόκυκνοι.

Οι Αβοκέτες έφτασαν τα 500 ατ. ενώ τα Φοινικόπτερα τα 800.

Ακόμα καταγράφηκαν αρκετές Λασποσκαλίδρες, περίπου 2.000 άτ. και 180 Καλημάνες.

Οι χήνες όπως φαίνεται δεν βιάζονται να κατέβουν ακόμα, και έτσι καταγράφηκαν μόλις 24 Ασπρομέτωπες και 81 Σταχτόχηνες.

Τέλος στις καταγραφές που έγιναν στην περιοχή κούρνιας των αρπακτικών καταγράφηκαν 22 Στικταετοί.

Δείτε: Κιρκίρι – Anas crecca

Πηγή: http://www.evros-delta.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας