αγγλικο σεττερ

Published on 17 Δεκεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ – Ο νέος Βασιλιάς!

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ας το παραδεχτούμε! Ο βασιλιάς δεν είναι πια εδώ. Το πολυδοξασμένο Πόιντερ του Μπασουράκου, του Guberti και των προηγούμενων δεκαετιών έχει πια παραδώσει τα σκήπτρα σε έναν άλλον βασιλιά που σε κάποιο ποσοστό είναι σαρξ εκ της σαρκός του. Το Αγγλικό Σέττερ!

Ολα τα στοιχεία, οι στατιστικές και οι αριθμοί συντείνουν ότι ο νέος Βασιλιάς είναι και αυτός Άγγλος και μακρύτριχος. Και δεν είναι μόνο οι πολλαπλάσιες γεννήσεις των Σέττερ σε σχέση με το Πόιντερ. Είναι κυρίως η όλο και μεγαλύτερη προτίμηση των κυνηγών για το Αγγλικό Σέττερ έναντι όχι μόνο του Πόιντερ αλλά και έναντι όλων των φυλών φέρμας. Το Αγγλικό Σέττερ αφού «έπνιξε» τα πρώτα ξαδέλφια του, το Ιρλανδικό και το Σκοτσέζικο Σέττερ, ξεπέρασε και αυτόν ακόμα τον αιμοδότη του, το Πόιντερ.

setter

Η τάση για σαφή προτίμηση στο Αγγλικό Σέττερ έναντι του Πόιντερ δείχνει να είναι πλέον μη αναστρέψιμη και ο αίλουρος των σκύλων φέρμας διευρύνει συνεχώς τη διαφορά έναντι του Πόιντερ στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και γενικά σχεδόν σε όλες τις χώρες όπου οι δυο φυλές χρησιμοποιούνται ευρέως στο κυνήγι της πέρδικας, της μπεκάτσας, του ορτυκιού ή του αγριόγαλου. Γιατί όμως προτιμάται όλο και περισσότερο το Σέττερ έναντι του πάλαι ποτέ βασιλιά; Υπάρχει πραγματική διαφορά στην κυνηγετική απόδοση ανάμεσα στις δυο φυλές ή συμβαίνει κάτι άλλο;

 Λανθασμένες επιλογές…

Ο γνωστός κυνόφιλος και επανειλημμένως πανευρωπαϊκός νικητής στα Πόιντερ, Γιάννης Μαθιόπουλος διαφωνεί και δηλώνει: «Το πρόβλημα στα Πόιντερ είναι μόνο στο μυαλό κάποιων». Πιστεύει προφανώς πως δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στη φυλή.

Αντίθετα, ο γιατρός Γιώργος Χρήστου, παλαίμαχος εκτροφέας και ιδιοκτήτης πολλών Πόιντερ Μεγάλης Ερευνας εντοπίζει τις αιτίες της πτώσης της φυλής σε λανθασμένες επιλογές κάποιων εκτροφέων όπως ο G. Guberti δηλώνοντας χαρακτηριστικά: – «Ο βιασμός που δέχτηκε το Πόιντερ από τον μέντορά του τον Giorgio Guberti γράφτηκε ανεξίτηλα στο DNA και στην ιστορία του. Κυνοτεχνία πάνω στη δύναμη, τον ξέφρενο καλπασμό, στην inbreeding επιλογή και … κύρια … στην εγκληματική εκτροφή και κυνοτεχνία μακριά από το θήραμα, επέδρασαν βαθιά αλλά ευτυχώς όχι ανεπίστρεπτα στο σημερινό Πόιντερ…»

Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε εδώ πολλές διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Πόιντερ ή το Αγγλικό Σέττερ και μάλιστα από ανθρώπους που δικαιούνται διά να ομιλούν και να επιχειρηματολογούν υπέρ της μιας ή της άλλης φυλής. Όμως μάλλον δεν έχει νόημα…

setter

Ο νέος Βασιλιάς!

Η αλήθεια των αριθμών είναι καταλυτική και η συνεχώς αυξανόμενη προτίμηση στο Αγγλικό Σέττερ έναντι του Πόιντερ και μάλιστα σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, μια πραγματικότητα. Και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε πια έντονα και στην Ελλάδα όπου η κυριαρχία των Πόιντερ έναντι των Αγγλικών Σέττερ ήταν αδιαμφισβήτητη από τη δεκαετία του 1950, οπότε ο αείμνηστος Σταύρος Μπασουράκος και ο (τότε) Ελληνικός Κυνολογικός Οργανισμός κρατούσαν στατιστικά ετήσιων εγγραφών στα γενεαλογικά τους βιβλία. Αυτή η πρωτοκαθεδρία κράτησε μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

ΥΓ. Το ανωτέρω κείμενο υπογράφεται από έναν κάτοχο και εκτροφέα που επι τέσσερις δεκαετίες ναι με ασχολείται με Αγγλικά Σέττερ όμως ταυτόχρονα με την υπογραφή του καταθέτει και τον θαυμασμό του για το Πόιντερ όπως το γνώρισε ως παιδί αλλά και μέχρι σήμερα , στην εποχή του Ribot de La Noce, του Dario, του Αpollo, του Giuseppe, του Galliniko του Maikol κ.λ.π.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας