αγριοχοιρος

Published on 19 Δεκεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Πότε …ερωτεύονται οι αγριόχοιροι;

Κείμενο: Θεοφάνης Καραμπατζάκης, Δασολόγος

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ηrottweil σεξουαλική ωρίμανση μιας υγιούς νεαρής γουρούνας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να την καθυστερήσουν μέχρι και το 2ο χρόνο της ζωής της. Μια νεαρή θηλυκιά λοιπόν είναι δυνατόν από την ηλικία των 8 μηνών να συμμετάσχει στην αναπαραγωγή, μπορεί όμως να φτάσει και τα δύο χρόνια χωρίς να ζευγαρωθεί.

Απαραίτητες προϋποθέσεις, αλλά όχι πάντα αρκετές για να ζευγαρωθεί μια θηλυκιά είναι:

  • Να φτάσει σ’ ένα ελάχιστο σωματικό βάρος 30-40 κιλά (χωρίς εντόσθια). Εδώ όμως εμπλέκονται οι επικρατούσες τροφικές συνθήκες, τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές, οι οποίες μπορούν να εξηγήσουν τις μεγάλες διαφορές του συναντάμε. Εχουμε λοιπόν συναντήσει γουρούνες 45 κιλά παρθένες, και άλλες 35-40 κιλά να έχουν ήδη τεκνοποιήσει. Οπότε και η αφθονία της τροφής δεν αρκεί πάντα.
  • Να φτάσει στο προβλεπόμενο σωματικό βάρος την κατάλληλη εποχή του έτους. Αν έχει γεννηθεί Φεβρουάριο και δεν έχει υποφέρει από σκληρές χειμερινές συνθήκες και η μητέρας της ήταν απόλυτα υγιής, μιας κάποιας ηλικίας, τότε αυτή η θηλυκιά θα έχει πολλές πιθανότητες να συμμετάσχει στην αναπαραγωγή από το προσεχές φθινόπωρο ή χειμώνα, όταν θα είναι 8-10 μηνών. Αντίθετα, αν έχει γεννηθεί στο τέλος της άνοιξης, μέχρι το Νοέμβριο- Ιανουάριο, δεν θα έχει αναπτυχθεί αρκετά και έτσι δεν θα συμμετάσχει στην αναπαραγωγή.

agriogourouna1

Η σεξουαλική ωριμότητα

 Το αν μια γουρούνα λοιπόν ωριμάσει σεξουαλικά από τον 8ο μήνα της ζωής της, εξαρτάται από την ημερομηνία γέννησης και από τις επικρατούσες κλιματικές και τροφικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν τη σωματική της ανάτπυξη. Ετσι οι θηλυκές που θα μπουν στη διαδικασία του ζευγαρώματος από το πρώτο φθινόπωρο της ζωής τους, είναι λίγες. Οι περισσότερες θα ζευγαρωθούν την ερχόμενη άνοιξη ή το επόμενο φθινόπωρο, όταν το βάρος τους θα φτάσει τα 50-60 κιλά.

Στα νεαρά αρσενικά, η σεξουαλική ωρίμανση σχετίζεται άμεσα με το βάρος των όρχεων. Ετσι, αυτά θα είναι σεξουαλικά ώριμα όταν το βάρος των όρχεών τους φτάσει τα 50 γρ. Η ηλικία τους τη στιγμή αυτή, υπό καλές συνθήκες, θα είναι οι 10 μήνες. Μπορούν λοιπόν να ζευγαρώσουν από το πρώτο φθινόπωρο ή χειμώνα της ζωής τους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχουν γεννηθεί αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Μόλις έρθει η σεξουαλική ωρίμανση στα αρσενικά, αυτά εκδιώκονται από το μητρικό τους κοπάδι. Εχει παρατηρηθεί όμως, ότι μερικές φορές κάποια αρσενικά παραμένουν στο κοπάδι μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς το εγκαταλείπουν στην περίοδο του οργασμού του προσεχούς φθινοπώρου.

Η μεγάλη πλειοψηφία των γεννήσεων γίνεται από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, αλλά δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να συναντήσουμε γουρούνες με μικρά (λεχώνες ή απλώς θηλάζουσες) όλο το χρόνο. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι αφύσικο, ούτε εξαίρεση του κανόνα. (Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ζώα που «απελευθερώθηκαν» για αναπληθυσμό. Λάθος! Οι γουρούνες που απελευθερώνονται για αναπληθυσμό δεν αναπαράγονται την πρώτη χρονιά, λόγω του στρες της αλλαγής περιβάλλοντος).

Ο οργασμός στον αγριόχοιρο δεν έχει ετήσια περιοδικότητα, αλλά έρχεται περισσότερες από μια φορά το χρόνο. Ο κύκλος αυτός έχει περίοδο 21 μέρες από τις οποίες μόνο οι 2 είναι συλλήψιμες. Αυτός ο κύκλος διακόπτεται όταν το ζώο κυοφορεί, όταν βρίσκεται σε γαλουχία (θηλασμός των νεογνών) και κατά τις ημέρες του καλοκαιριού (Ιούνιος- Αύγουστος). Αυτή η διακοπή της γονιμότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο οφείλεται στην επίδραση που ασκεί στον οργανισμό των ζώων η μακρά διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται δηλαδή για ένα φαινόμενο φωτοπεριοδισμού. Η μεγάλη διάρκεια της ύπαρξης του ηλιακού φωτός στο 24ωρο, προκαλεί μεταβολές στις λειτουργίες κάποιων αδένων και κατά συνέπεια διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία. Ο κύκλος επανέρχεται το φθινόπωρο, εποχή πλούσια σε τροφή, από την οποία εξαρτάται και η καλή κατάσταση των ζώων, ώστε να περάσουν άνετα τις αντιξοότητες του επερχόμενου χειμώνα.

 

 

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας