επικαιροτητα

Published on 21 Δεκεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

Να αποσυρθεί το δασοκτόνο άρθρο 12!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Ακόμα και βουλευτές της Ν.Δ. αντιδρούν στο δασοκτόνο άρθρο 12 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις. Το άρθρο επιφέρει δραστικές αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των δασών, ακυρώνοντας αποφάσεις αναδάσωσης και αναγνωρίζοντας επίμαχους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων από το 1975 μέχρι και το 2007!

Την απόσυρση του άρθρου 12 ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία τόνισε πως θα το καταψηφίσει αν δεν αποσυρθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμη την απόσυρση της τροπολογίας για τη σύμβαση του ΟΛΠ με την κινεζική COSCO, η οποία, όπως υπογράμμισε, θα έπρεπε να ήταν ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο.

“Φτάνετε στο σημείο να επιβραβεύετε καταπατητές που εκχέρσωναν παράνομα δημόσιες δασικές εκτάσεις από το 1975 έως τον Μάρτιο του 2007” τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου προειδοποιώντας ότι η διάταξη “θα κριθεί αντισυνταγματική” και ότι ισοπεδώνεται “ό,τι φιλοπεριβαλλοντικό υπάρχει ιδιαίτερα στο Σύνταγμα του 1975”.

“Άκουσα αφορισμούς, ότι καίμε, ότι καταστρέφουμε. Αν το αποσύρουμε, δεν θα υπάρχει πρόβλημα;” ρώτησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς καλώντας την αντιπολίτευση να προτείνει λύσεις. “Υπάρχουν προβλήματα στον δασικό χώρο. Δεν διαφωνούμε. Όμως, εσείς τα δημιουργήσατε -και κυρίως οι προκάτοχοί σας- τόσα χρόνια. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη. Θα βοηθήσουμε να λυθούν τα προβλήματα, αλλά μόνο μετά την καταγραφή τους” του απάντησε ο Β. Αποστόλου.

“Ντροπή για μας, είναι αυτό που υπάρχει. Εμείς αντιμετωπίζουμε αυτό που υπάρχει και έχει αναδειχθεί” επέμεινε ο Ν. Ταγαράς υποστηρίζοντας ότι ή θα πρέπει να νομιμοποιηθούν οι καταπατήσεις ή να εκριζωθούν γεωργικές καλλιέργειες.

15 υπουργικές τροπολογίες!

Αντίθετη με το άρθρο 12 ήταν και η ΔΗΜ.ΑΡ., που ζήτησε να τοποθετηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ενώ η Νίκη Φούντα κατέκρινε τις δεκάδες τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο. Επισημαίνεται πως στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί 14 υπουργικές τροπολογίες και περίπου 50 βουλευτικές! “Να δούμε πολύ προσεκτικά, μία-μία, τις παραγράφους του άρθρου” είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.

Αντίθετα ο εισηγητής της Ν.Δ. Διονύσης Σταμενίτης επεχείρησε να σπεκουλάρει πολιτικά. “Τι ζητάτε; Να αποξηλώσουμε τις κερασιές, τις μηλιές, τα ελαιόδεντρα ή να αφήσουμε τα βοσκοτόπια να ξαναγίνουν δάση στις ορεινές περιοχές; Δηλαδή ζητάτε να πούμε στους κατοίκους αυτούς, που μένουν σε ορεινές περιοχές, να πάνε στις πόλεις;” ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Δηλαδή η κυρία Ιγγλέζη στη Χαλκιδική συμφωνεί με αυτό που λέτε, να αποσυρθεί το άρθρο 12;”.

Κ. Ιγγλέζη: Πρόσχημα

Η απάντηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθαρή: “Στα άρθρα 11 και 12, που αφορούν τη δασική νομοθεσία, συναθροίζεται σειρά εξωφρενικών διατάξεων και προβλέψεων που αποτελούν επί της ουσίας προεκλογικά δώρα σε καταπατητές, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν τον δρόμο για νέα κύματα καταπατήσεων” είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι για τη Χαλκιδική “θα μπορούσε να δοθεί μια πραγματική λύση σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η ρύθμιση που προτείνεται χρησιμοποιεί το πρόβλημα ως πρόσχημα, προκειμένου η οριζόντια εφαρμογή της να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ομάδες και ιδιώτες για τους οποίους δεν προκύπτει καμιά τεκμηριωμένη ανάγκη, ώστε να προβούν σε παράνομη εκχέρσωση”.

Πηγή: http://www.avgi.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας