κυνοφιλια

Published on 27 Δεκεμβρίου, 2014 | by Kynoclub

0

21 Συμβουλές για σωστά κουτάβια!

Κείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

  1. Η φτηνή τιμή δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για την αγορά ενός κουταβιού. Ένα κουτάβι που προσφέρετε σχεδόν τζάμπα μάλλον δεν έχει …φάει και δεν έχει ανατραφεί σωστά.
  2. Μην αγοράσετε κουτάβι από κάποιον που παρουσιάζει σκύλους μόνο σε εκθέσεις ή μόνο σε αγώνες με στημένο θήραμα.
  3. Τα γενεαλογικά πιστοποιητικά και η εγγραφή της τοκετοομάδας στα γενεαλογικά βιβλία του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος είναι μια σημαντική ένδειξη ότι ο κυνοτρόφος ενδιαφέρεται για την φυλή που εκτρέφει και αν μη τι άλλο …σκαμπάζει πέντε πράγματα από κυνοφιλία.
  4. Μην αφήνετε το κουτάβι σας εκτεθειμένο στον ήλιο ή στο ξεροβόρι. Κινδυνεύει από θερμοπληξία στη ζέστη και από …πνευμονία το χειμώνα.
  5. Κοινωνικοποιήστε έγκαιρα και με ήπιο τρόπο το κουτάβι σας. Πρέπει να έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο σε μικρή ηλικία και να εξοικειωθεί με θορύβους, ανθρώπους, αυτοκίνητα, ζώα κ.λ.π.
  6. Μην πάρετε δεύτερο σκύλο αν δεν είστε βέβαιοι πώς μπορεί να συνυπάρξει με το παλιό σας τόσο κυνηγετικά όσο και …υπαρξιακά.
  7. Τα εμβόλια είναι απαραίτητα. Όπως και η αποπαρασίτωση και η προστασία από το καλααζάρ.
  8. Μην το βγάζετε στην εξοχή από πολύ νωρίς για ατέλειωτα εκπαιδευτικά.
  9. Η ηλικία των έξη μηνών είναι η ενδεδειγμένη για τις πρώτες ημίωρες εξόδους για εξοικείωση  με τον κυνηγότοπο (χωρίς όπλο).
  10. Αν νομίζετε πώς δεν θα τα καταφέρετε στην εκπαίδευσή του προτιμήστε να αναθέσετε αυτή την αποστολή σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή.
  11. Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι μην επιλέξετε εκπαιδευτή με μοναδικό κριτήριο το κόστος. Επισπευτείτε οπωσδήποτε της εγκαταστάσεις του και βεβαιωθείτε ότι δεν θα …παστώνετε σαν σαρδέλα κατά την διαμονή του ή κατά την μεταφορά του στον κυνηγότοπο της εκπαίδευσης.
  12. Αν δεν γνωρίζετε και πολλά πράγματα για τους σκύλους καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιο φίλο σας πριν την αγορά του κουταβιού ή μεγαλύτερου σκύλου. Αποφύγετε όμως τους …ξερόλες.
  13. Μην αλλάζεται κτηνίατρο σαν τα πουκάμισα. Εμπιστευθείτε κάποιον και μείνετε σε αυτόν….
  14. Μην αγοράζεται σκύλους από ‘’εκτροφεία’’ που διαθέτουν δέκα διαφορετικές ράτσες και διαρκές…. στοκ από κουτάβια. Μην αγοράζετε σκύλους και από μεταπωλητές (σκυλέμπορους) που έχουν σαν βιτρίνα κάποιο εκτροφείο…
  15. Ενημερωθείτε για τις Ζώνες Εκπαίδευσης Σκύλων της περιοχής σας όπου μπορείτε να προπονήσετε νόμιμα τον σκύλο σας χωρίς προβλήματα απαγορεύσεων.
  16. Επειδή ο κίνδυνος της φόλας είναι πάντα υπαρκτός ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας γράψει τα φάρμακα που θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας. Τώρα!
  17. Τα αυτιά του σκύλου θέλουν τακτική περιποίηση και καθάρισμα για την αποφυγή της δημιουργίας ωτίτιδας. Ειδικά οι μακρύτριχες και μακρώοτες φυλές όπως Κόκερ, Σπρίνγκερ, Σέττερ, Ιούρα κ.λ.π
  18. Το τσιμεντένιο έδαφος είναι ακατάλληλο για τον σκύλο. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά φροντίστε να υπάρχει στην διάθεσή του κάποιο μαξιλάρι ή χαλάκι..
  19. Το μικροτσίπ κοστίζει λιγότερο από ένα 15κιλο ξηρής τροφής. Είναι κρίμα να χάνονται (κλέβονται) σκυλιά επειδή δεν έχουμε φροντίσει να τα ‘’κατοχυρώσουμε’’. Άλλωστε επιβάλλεται και από το νόμο.
  20. Μία ‘’ταυτότητα’’ με το τηλέφωνό μας στο περιλαίμιο του σκύλου κάνει ακόμα πιο εύκολη την ανεύρεση του.
  21. Προωθείστε να βρείτε τον τρόπο για να βρίσκεστε αρκετό χρόνο με τον σκύλο σας και εκτός κυνηγίου. Είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει όχι μόνο την σχέση σας αλλά και την απόδοσή του….topprof

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας