επικαιροτητα

Published on 21 Ιανουαρίου, 2015 | by Kynoclub

0

Η καυτή πατάτα της θηροφυλακής η ΚΣΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Σωματείο Θηροφυλάκων…

κειμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται η υπόθεση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής για την κυνηγετική ηγεσία που πλέον το δικό της δημιούργημα κινδυνεύει από την μια πλευρά λόγω κόστους λειτουργίας και από την άλλη από τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για ΄΄κατάργηση διατάξεων με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εξουσίες σε ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της δασοφυλακής-θηροφυλακής΄΄.

-Βέβαια πολύ πριν εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και καταθέσει τις προτάσεις και το πρόγραμμα του, είχαν αρχίσει να κτυπούν τα καμπανάκια για το δυσβάστακτο κόστος λειτουργίας της θηροφυλακής σε μια εποχή που η οικονομική συγκυρία όχι μόνο δεν βοηθά αλλά αντίθετα μειώνει τον αριθμό των κυνηγών κατά …δεκαχίλιαρα ανά έτος. Μόνο την τελευταία εξαετία σταμάτησαν να κυνηγούν 55.000 άτομα και μαζί κόπηκαν τα έσοδα από τις εισφορές τους, μετακυλώντας το κόστος της λειτουργίας των κυνηγετικών οργανώσεων και της θηροφύλαξης στους εναπομείναντες 170.000. Ενδεικτικό της δημογραφικής κατάρρευσης των κυνηγών είναι το γεγονός ότι την εποχή που δημιουργήθηκε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, το έτος 2000, οι κυνηγετικές άδειες έφταναν τις 300.000 ενώ την δεκαετία του 80 είχαν αγγίξει τις 340.000. Έτσι μετά την φυγή των μισών κυνηγών οι έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν δειλά-δειλά πριν μερικά χρόνια έγιναν πλέον μόνιμες και αυξάνονται συνεχώς. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισχυρισμός κάποιων που λένε ότι αυτοί που σταμάτησαν να βγάζουν άδεια εξακολουθούν να κυνηγούν, δεν είναι βάσιμος μια και οι οδηγίες προς τους θηροφύλακες όπως και η φύση της δουλειάς τους είναι πρώτα και πάνω από όλα η πάταξη του κυνηγίου χωρίς άδεια.

thurofulakh1

Μειώνονται οι κυνηγοί και αυξάνονται οι εισφορές

-Ίσως να υπάρχουν και μερικοί που πράγματι κυνηγούν χωρίς άδεια όμως είναι αναλογικά ελάχιστοι. Η βασική αιτία της μείωσης των κυνηγών είναι από α) η μη εισροή νέων κυνηγών σε αντικατάσταση των βιολογικά αποχωρούντων και από την άλλη είναι οι οικονομικοί λόγοι που οδηγούν ενεργούς κυνηγούς στην έξοδο ενώ δεν αφήνει νέους να εισέλθουν. Όσο οικονομικά κυνήγια και να κάνει κάποιος το κυνήγι παραμένει πάντα μια ακριβή ενασχόληση. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδία ουδέποτε έπραξαν κάτι για να προσελκύσουν τους νέους στο κυνήγι ενώ με την εσωστρέφεια και την τακτική τους απέναντι στην κοινωνία άφησαν πεδίο δράσης ..λαμπρό στους κατ επάγγελμα αντικυνηγούς και ΄΄οικολόγους΄΄ να συκοφαντούν και να προπαγανδίζουν κατά της κυνηγετικής δραστηριότητας. Ακόμα και οι τοπικοί Κυνηγετικοί Σύλλογοι μετατράπηκαν σε εκδοτήρια αδειών και υποκαταστήματα είσπραξης εσόδων για τις ανώτερες Κυνηγετικές Οργανώσεις. Τα ψίχουλα που κρατούν για την λειτουργία τους δεν επιτρέπουν να κάνουν κάτι για να προσελκύσουν νέους κυνηγούς και να προπαγανδίσουν θετικά την κυνηγητική δραστηριότητα στις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς με την δομή που έχουν οι κυνηγετικές οργανώσεις ( βασίζονται σε καταστατικά από την εποχή της χούντας) ευνοούνται οι αιώνιες ηγεσίες που εκλέγονται από 20-30 άτομα και όχι από τις 180.000 κυνηγούς που έχουν λόγο και ψήφο μόνο στον Κυνηγετικό Σύλλογο στον οποίο άλλωστε εντάσσονται υποχρεωτικά…          

thurofulakh

Τι λένε οι ίδιοι οι θηροφύλακες;

Όμως ας γυρίσουμε από εκεί που ξεκινήσαμε. Στην θηροφυλακή και στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δημιουργήσει πανικό στους αιώνιους κυνηγοπατέρες που για πρώτη φορά βλέπουν ότι δεν πιάνουν τόπο οι κομματικές και προσωπικές γνωριμίες τους, στις οποίες βάσισαν εδώ και δεκαετίες την οργάνωση του κυνηγίου στην Ελλάδα. Μπορεί μέχρι τώρα αυτή η επιλογή να έδινε λύσεις όμως ήταν βέβαιο ότι θα ερχόταν και η στραβή! Και να που ήρθε… Τώρα λοιπόν που τέθηκε για πρώτη φορά και με τόσο επίσημο τρόπο το θέμα κατάργησης της ιδιωτικής θηροφυλάκής, η οποία αναμφισβήτητα και κατά γενική ομολογία απέδωσε τα μέγιστα στα 15 χρόνια λειτουργίας της καλύπτοντας τις αδυναμίες της πολιτείας, μήπως η κυνηγετική ηγεσία θα πρέπει να πληροφορήσει τον κυνηγετικό κόσμο για το μέλλον της; Όποιο και αν είναι αυτό. Αν νομοθετικά της αφαιρεθεί η δυνατότητα θηροφύλαξης η ΚΣΕ και οι Ομοσπονδίες πως θα αντιδράσουν; Και τι σημαίνει οικονομικά η συνέχεια λειτουργίας της Θηροφυλακής ή ακόμα και η διάλυση της; Ήδη ο στόλος των 250 αυτοκινήτων έχει γεράσει ενώ η μισθοδοσία των εκατοντάδων θηροφυλάκων επιβαρύνεται (και πολύ σωστά) με τις ΄΄οριμάνσεις΄΄ των χρόνων προϋπηρεσίας.

Μια μικρή έρευνα του kynoclub.gr μεταξύ Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων από τους οποίους ζήτησε την γνώμη τους απέδειξε ότι οι περισσότεροι ψηφίζουν …ΣΥΡΙΖΑ προσδοκώντας την ένταξή τους στο δημόσιο. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ Γιώργο Τριανταφυλλίδη πρόεδρο του Σωματείου Θυροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων διευκρίνισε ότι η διοίκησή του παρακολουθεί τα τεκταινόμενα όμως στην παρούσα φάση δεν προτίθεται να κάνει κάποια ενέργεια ή να εκδώσει κάποια ανακοίνωση. Βέβαια μην περιμένετε από τους ίδιους τους θηροφύλακες, σε προσωπικό τουλάχιστον επίπεδο, να βγουν και να πουν δημόσια την θέση τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει σεβαστό στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Ακόμα και όταν χρησιμοποιήθηκαν για επικοινωνιακούς λόγους στήνοντας μπλόκα στις εθνικές οδούς ή ως τιμητικό άγημα για φιλικά προσκείμενους πολιτικούς, πάντα με την παρουσία πρόθυμων παπαγάλων του κυνηγετικού τύπου, δεν μπόρεσαν να διαμαρτυρηθούν. Μην περιμένετε να το κάνουν και τώρα ατομικά. Μόνο το Σωματείο τους. Ας περιμένουμε λοιπόν…

Δείτε:Κατάρρευση των κυνηγετικών αδειών.Σταμάτησαν το κυνήγι 55.000 κυνηγοί μέσα σε έξι χρόνια!

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας