υδροβια

Published on 20 Μαρτίου, 2015 | by Kynoclub

0

Πρασινοκέφαλη – Anas plathyrhynchos

Κείμενο: ΣΤ ΚΟΜΑΘ

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 50 – 65 cm

Άνοιγμα φτερών:  81 – 98 cm

Βάρος αρσενικού:  850 – 1572 gr

Βάρος θηλυκού:  750 – 1320 gr

 

Γνωρίσματα

Αρσενικό: Πράσινο κεφάλι, λευκό περιλαίμιο, καστανό στήθος και μαύρη ουρά.

Θηλυκό: Καστανωπή με ελαφρώς πορτοκαλοκαφέ μακρύ ράμφος και μέτωπο που δεν σηκώνεται απότομα, αλλά συνεχίζει ομαλά πίσω από το ράμφος.

prasinokefala2

Γεωγραφική εξάπλωση

Η κατανομή της είναι ευρύτατη στο μεγαλύτερο τμήμα του βορείου ημισφαιρίου. Αποφεύγει τη ζώνη της τούνδρας και την Αρκτική.

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Είδος μεταναστευτικό. Υπάρχουν όμως κάποιοι πληθυσμοί που παραμένουν στη χώρα μας  όλο το χρόνο. Αναπαράγεται σχεδόν σε κάθε είδους υγρότοπο. Προτιμάει γλυκά νερά με καλά αναπτυγμένη βλάστηση για κάλυψη ενώ χρησιμοποιεί και τεχνητές λίμνες για να φωλιάσει. Το θηλυκό χτίζει τη φωλιά στο έδαφος, συνήθως κοντά στο νερό, αλλά έχουν βρεθεί φωλιές μέχρι και 2 χλμ μακρυά. Μπορεί ακόμα να φωλιάσει σε κουφάλες δέντρων ή και σε τεχνητές φωλιές. Στρώνει την φωλιά με φύλλα, ξερά χόρτα και πούπουλα που βγάζει από το σώμα του. Γεννάει μια φορά το χρόνο 9 -13 αβγά, χρώματος ανοιχτού κιτρινοπράσινου, τα οποία επωάζει (μόνο το θηλυκό) για 27 -28 μέρες. Πολλά αβγά στην ίδια φωλιά δείχνουν ότι την ίδια φωλιά τη χρησιμοποιούν δύο θηλυκά.  Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν μετά από 50 – 60 ημέρες.  Το αρσενικό απομακρύνεται από το θηλυκό όταν αρχίζει η επώαση των αβγών και αναζητάει άλλο για να ξαναζευγαρώσει. Διαχειμάζει συνήθως κατά κοπάδια στη νότια Ευρώπη και βόρεια Αφρική σε ποικιλία υγροτόπων και στη θάλασσα.

prasinokefala1

Τροφή

Τρέφεται με μεγάλη ποικιλία φυτικών ειδών και ασπονδύλων που αναζητάει στα ρηχά βυθίζοντας το κεφάλι της κάτω από την επιφάνεια του νερού ή ψάχνοντας στην επιφάνεια. Την νύχτα βγαίνει στα υγρολίβαδα και τις καλλιέργειες για αναζήτηση βλάστησης και σπόρων.

Κυνήγι

Τα πουλιά εγκαταλείπουν την ασφάλεια της θάλασσας και των μεγάλων λιμνών για να βοσκήσουν στις καλλιέργειες το σούρουπο. Επιστρέφουν νωρίς το πρωί. Μόνο τις μέρες με άσχημο καιρό (αέρα και χιονόνερο) τριγυρνάει όλη τη μέρα. Αυτές τις «δύσκολες» μέρες  περιμένουμε στα καρτέρια,  συνήθως κοντά στο νερό.  Χρειάζεται καλή κάλυψη, ζεστά ρούχα και μεγάλη υπομονή. Για το κυνήγι της συνιστώνται όπλα τσοκαρισμένα, ενώ τα φυσίγγια που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι ενισχυμένης γόμωσης με σκάγια Νο 3 – 4

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας