επικαιροτητα no image

Published on 22 Μαρτίου, 2015 | by Kynoclub

0

«Τεράστια απειλή για την κτηνοτροφία»

Τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν για την κτηνοτροφία από την εμφάνιση αγελών με τσακάλια στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνει ο Δασάρχης Ολυμπίας κ. Βασίλης Γιακουμής, ο οποίος ζητάει από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να λάβουν άμεσα μέτρα, για την εξάλειψη του φαινόμενου των αλλεπάλληλων επιθέσεων στα αιγοπρόβατα.
Όπως δήλωσε ο Δασάρχης Ολυμπίας
στην «ΠΡΩΤΗ» -που έφερε στην επικαιρότητα το τεράστιο αυτό πρόβλημα- πριν από δύο χρόνια ενημέρωσε το ΥΠΕΚΑ για την παρουσία των αγελών με τσακάλια στην παραπάνω περιοχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων.
Σύμφωνα με το κ. Γιακουμή, το διάστημα εκείνο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν τρεις ομάδες με 20 περίπου αγρίμια, τα οποία αρχικά έκαναν επιθέσεις σε μικρούς αγριόχοιρους που αποτελούσαν και εύκολη λεία για αυτά…
Αυτή τη στιγμή ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τα τσακάλια έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα να αποτελούν μάστιγα για την κτηνοτροφία, κυρίως στην ορεινή περιοχή της επαρχίας Ολυμπίας.
Την μεγάλη ύπαρξή τους στη συγκεκριμένη περιοχή εξάλλου, ευνοεί και το γεγονός ότι πλέον πολλά από τα αιγοπρόβατα αποτελούν εύκολο στόχο αφού δεν λαμβάνονται σημαντικά μέτρα για την προστασία τους (κατάλληλες περιφράξεις, διαρκής έλεγχος, κατάλληλοι ποιμενικοί φύλακες κ.α.).

Από την Αρκαδία

Στο μεταξύ στο έγγραφο που είχε αποσταλεί τότε από το Δασαρχείο Ολυμπίας προς το ΥΠΕΚΑ, αναφερόταν ότι τα τσακάλια που παλαιότερα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από την Ηλεία, ήλθαν στην περιοχή από τη γειτονική περιοχή της Αρκαδίας, όπου τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους αυξήθηκε υπέρμετρα…
Ωστόσο ο κ. Γιακουμής στις δηλώσεις του, δεν αποκλείει το γεγονός πέρα από τα τσακάλια να υπάρχουν στην περιοχή και διάφορα υβρίδια (λ.χ. διασταύρωση τσακαλιού με λύκο), τα οποία όπως επισημαίνει πιθανότατα να βρέθηκαν στο συγκεκριμένο μέρος, έπειτα από απελευθερώσεις που έγιναν κατά το παρελθόν…
Τα παραπάνω λεγόμενα επιβεβαιώνουν τα όσα ανάφερε η «ΠΡΩΤΗ» σχετικά με τον τρόπο των επιθέσεων, που δείχνει ότι δεν πρόκειται μόνο για τσακάλια, αλλά πιθανόν και για άλλα άγρια είδη που «λυμαίνονται» την ορεινή περιοχή της επαρχίας Ολυμπίας.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που απειλεί την κτηνοτροφία σε ολόκληρη την επαρχία Ολυμπίας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, διότι διαρκώς η κατάσταση επιδεινώνεται» εξήγησε ο Δασάρχης Ολυμπίας.

Πηγή: http://www.protinews.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας