κτηνιατρικα

Published on 27 Μαρτίου, 2015 | by Kynoclub

0

Οι φυλές των κυνηγόσκυλων και οι κληρονομικές ασθένειες τους…

Μέρος Α

Επιμέλεια Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Πάνω από όλα η υγεία συνηθίζουμε να λέμε για τους εαυτούς μας αλλά με τους συντρόφους μας τι γίνεται; Υπάρχουν ράτσες που είναι …φιλάσθενες και αν ναι ποιες είναι αυτές και από τι κινδυνεύουν; Και επειδή υπάρχουν πολλών ειδών και αιτιών ασθένειες καλό είναι  να ξέρουμε πέντε πράγματα για αυτές και ειδικότερα για τις κληρονομικές παθήσεις. Η σύντομη αναφορά στις ασθένειες των πιο γνωστών φυλών ελπίζουμε να δίνει  αφορμή για περισσότερο ψάξιμο… Η δυσπλασία παραδείγματος χάρη είναι μια κληρονομική πάθηση που μπορεί να αποφευχθεί μέσα από την εξέταση των χρησιμοποιούμενων προς αναπαραγωγή γεννητόρων. Ας δούμε όμως σε συντομία τις παθήσεις και τις φροντίδες προλήψεις για τις φυλές που χρησιμοποιούν οι Έλληνες κυνηγοί.

irishsetter

 Ιρλανδικό  Σέττερ

Φυλή με αξιοσημείωτη μακροβιότητα, υψηλή γεννητικότητα και στοργικό μητρικό ένστικτο, το Ιρλανδικό «είναι ότι τρώει»: αν τρέφεται και γυμνάζεται σωστά είναι υγιής, ανθεκτικός, μυώδης και αθλητικός σκύλος, πάντα σε φόρμα λόγω της υψηλής ζωτικότητας του. Αεικίνητος και πολύ ενεργητικός, τρώει πολύ και έχει τάση για παχυσαρκία αν δεν ελεγχθεί η λαιμαργία του. Η φυλή παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα διαστολής/συστροφής στομάχου (γι’ αυτό πρέπει να τρώει μικρά, μοιρασμένα γεύματα σε περιόδους ηρεμίας και όχι στρες) ενώ έχει προδιάθεση για οφθαλμικές παθήσεις. Χρειάζεται επίσης έλεγχο δυσπλασίας.

kourtsxaar

Κούρτσχααρ

Πολύ καλή αν προσεχθεί το στάδιο της ανάπτυξης, με ποιοτική διατροφή. Είναι λαίμαργος και πρέπει να διατηρείται σε καλή μυϊκή κατάσταση με κολύμπι και καθημερινό τρέξιμο. Καρδιοπάθειες, λυμφοσάρκωμα, ισχιακή δυσπλασία και οφθαλμικές παθήσεις είναι τομείς που χρειάζονται προληπτικό έλεγχο. Μέσο προς υψηλό όριο ζωής και καλή γονιμότητα.

pointer

Πόιντερ

Εξαρτάται απόλυτα από την ανατροφή του κουταβιού σ’ όλα τα στάδια της ανάπτυξης, τη δίαιτα και την άσκηση του ενηλίκου. Το Πόιντερ δεν «σηκώνει» κακομεταχείριση και προχειρότητες. Χρειάζεται ποιότητα σ’ όλους του τομείς της ζωής του, καθαρό αέρα και ήλιο, ελεύθερο καλπασμό, αγάπη, σχολαστική φροντίδα και ειδικό πρόγραμμα προπονήσεων ανάλογο ενός (π.χ.) γκρεϋχάουντ. Καρδιακές παθήσεις, αθλητικά ατυχήματα που οφείλονται σε έλλειψη φυσικής κατάστασης, ισχιακή δυσπλασία και ιστολογικά/ογκολογικά προβλήματα κάνουν την εμφάνιση τους στη φυλή, που είναι επιρρεπής και σε διαστολή/συστολή στομάχου αν δεν ακολουθείται προληπτικό πρόγραμμα στην ποσότητα, τη συχνότητα και τη χρονική στιγμή των γευμάτων.

italikosixnilatis

Ιταλικός  Ιχνηλάτης

Εξαιρετική αν δίνεται προσοχή στη διατροφή, το συχνό καθαρισμό των αυτιών του και το δέρμα του που είναι λεπτό και τραυματίζεται εύκολα. Τα νεαρά ζώα δεν πρέπει να βγάνουν νωρίς στο κυνήγι ή να κάνουν εξαντλητικά εκπαιδευτικά μια και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπαθειών.

epaniel1

Επανιελ Μπρετον

Εξαιρετικά καλή υγεία αν ο σκύλος διατηρείται μυώδης και ακμαίος. Ζει πολλά χρόνια και η φυσική του -υψηλή- ενέργεια είναι παροιμιώδης όσο και η ανθεκτική του υγεία αλλά τα αναπαραγωγικά ζώα πρέπει να ελέγχονται για ισχιακή δυσπλασία και να διατηρούνται απαλλαγμένα από εξωπαράσιτα και ενδοπαράσιτα γιατί έχουν εμφανιστεί στη φυλή κρούσματα επίμονης αλλεργίας παρασιτικής αιτιολογίας. Είναι λαίμαργο σκυλί  και πρέπει το βάρος του να ελέγχεται.

ntratxaar

 Ντράτχααρ

Πολύ στιβαρή, αθλητική, μυώδης φυλή που διατηρείται σε άριστη φυσική κατάσταση με καθαρό αέρα,  άσκηση και σωστή διατροφή. Οι γεννήτορες πρέπει να ελέγχονται για ισχιακή δυσπλασία και εντρόπιον. Συνήθως απολαμβάνει αξιοσημείωτη μακροβιότητα και ευτοκία, αν και ορισμένες θηλυκές παρουσιάζουν ορμονικές διαταραχές (που επηρεάζουν το τρίχωμα) οι οποίες πρέπει να ελέγχονται γενετικά.

gordonsetter

 Γκόρντον Σέττερ

Γενικά καλή υγεία  αν διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Μεγαλόσωμος και γεροδεμένος, χρειάζεται ποιοτική δίαιτα και άσκηση για άρτια μυϊκή διάπλαση και υγιή σκελετό. Απαιτείται έλεγχος ισχιακής δυσπλασίας και οφθαλμικών παθήσεων ενώ τα γεύματα του πρέπει να χωρίζονται σε δύο (πρωί και βράδυ) γιατί η φυλή περιλαμβάνεται στη λίστα κινδύνου από το σύνδρομο γαστρικής διαστολής /συστροφής. Οι καρδιακές παθήσεις δεν είναι άγνωστες στη φυλή, ιδιαίτερα οι καρδιο-μυοπάθειες. Ο ”ξαφνικός θάνατος” είναι κάτι που χαρακτηρίζει την φυλή.

kritikosixnilatis

Κρητικός Λαγωνικός

Εξαιρετική υγεία  αν διατηρείται σε καλή φόρμα πάντοτε.

Δεν πρέπει να κουράζεται υπερβολικά σε νεαρή ηλικία, γιατί είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς και θλάσεις λόγω απειρίας. Ο καλπαστής σκύλος προσβάλλεται από καρδιοπάθειες, αν προπονείται εξαντλητικά όταν είναι ακόμα σωματικά ανώριμος.

Η φυλή χαρακτηρίζεται από μακροζωία και ευτοκία, ενώ οι θηλυκές είναι καλές και στοργικές μητέρες.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας