ερωτησεις

Published on 28 Μαρτίου, 2015 | by Kynoclub

0

Κουτάβι από κυνηγετικούς ή αγωνιστικούς γονείς; Και ποια ράτσα να διαλέξω;

Διαβάζω πολλές φορές κάποια κείμενα μέσα από τα οποία κατηγορούνται οι σκύλοι αγώνων και οι αγώνες γενικότερα. Επειδή είμαι νέος κυνηγός έχω μπερδευτεί λίγο. Τον Νοέμβριο θα κλείσω τα 18 μου χρόνια και θα βγάλω κυνηγετική άδεια. Θέλω να αγοράσω ένα σκυλάκι και θέλω την συμβουλή σας τόσο για την ράτσα του όσο και για το αν πρέπει να προέρχεται από σκύλους αγώνων. Μήπως πρέπει να προτιμήσω ένα σκυλάκι που να προέρχεται από κυνηγετικούς γονείς;. Σας ευχαριστώ και ζητώ συγνώμη για την αφέλεια στις ερωτήσεις μου όμως δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτε από σκύλους και για αυτό απευθύνθηκα σε εσάς. .

Δ. Σανταμούρης

kourtsxaar

Η απάντησή μας.

Κατ αρχάς συγχαρητήρια για το …θάρρος να ρωτήσετε αφού δεν γνωρίζετε. Και με αφορμή τις δικες σας ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα και για άλλους αναγνώστες που έχουν παρόμοιες απορίες. Κατ αρχάς ο όρος ”κυνηγετικοί γονείς” είναι αυτονόητος για όλους τους σκύλους που αναπαράγονται. Επομένως και για τα σκυλιά των αγώνων τα οποία πρωτίστως και αντικειμενικά όχι μόνο κυνηγάνε (και οι αγώνες κυνήγι είναι και μάλιστα το πιο απαιτητικό) αλλά έχουν αποδείξει και την αξία τους. Μια ματιά στους πίνακες με τα αποτελέσματα και τις κατατάξεις των αγώνων μας δείχνει ,με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ποιοι σκύλοι έχουν διακριθεί και έχουν φέρει αποτελέσματα. Αντίθετα ένα ανώνυμο σκύλο, που βρίσκεται στα χέρια κάποιου κυνηγού, όσο καλός και αν είναι (ίσως και καλύτερος από πολλά σκυλιά αγώνων) , δεν μπορούμε να τον ξέρουμε ούτε και να το τεστάρουμε.

Για τον ιδιοκτήτη του μπορεί να είναι ο καλύτερος σκύλος του κόσμου αλλά το ξέρει μόνο αυτός και ίσως κάποιοι συνκυνηγοί του. Και ασφαλώς, ο κάθε ιδιοκτήτης έχει τα δικά του προσωπικά κριτήρια αξιολόγησης του σκύλου του. Φυσικά ακόμα και τα ”ανώνυμα” σκυλιά των απλών κυνηγών προέρχονται από σκύλους αγώνων. Αν ανατρέξουμε στους προγόνους τους θα βρούμε είτε στους γονείς είτε στους παππούδες και προπάππους να αναφέρονται σκύλοι αγώνων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγώνες είναι το μόνο μέσο αξιολόγησης των καλύτερων προς αναπαραγωγή σκύλων. Αυτή είναι η χρησιμότητά τους. Εδω πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν κάνουν όλοι οι σκύλοι για αγώνες. Αντίθετα όλοι οι σκύλοι Αγώνων κάνουν για το κυνήγι. Ελάχιστοι από τους σκύλους που γεννιούνται μπορούν να σταθούν στις απαιτήσεις των Αγώνων Έρευνας Κυνηγίου και Μεγάλης Έρευνας. Πιο …βατοί είναι οι Αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου όπως αυτοί που γίνονται στην μπεκάτσα, την ορεινή πέρδικα και το ορτύκι. Στους Αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου θεωρητικά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όλα τα σκυλιά των κυνηγών. Αυτό όμως θεωρητικά. Γιατί και στους Αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου που μετράνε στο Πρωτάθλημα, οι απαιτήσεις από ένα σκύλο είναι πάρα πολλές. Και πρώτα από όλα να είναι πραγματικός εκπρόσωπος της φυλής του. Ένα Σέττερ πρέπει να εργάζεται σαν Σέττερ και ένα Κούρτσχααρ σαν Κούρτσχααρ.

banner-Josera-kynoclub.grwww.josera.gr

Η πρώτη σας επιλογή λοιπόν θα είναι να πάρετε ένα σκυλάκι από γνωστούς γονείς που έχουν αποδείξει την αξία τους σε αγώνες εργασίας και ακόμα καλύτερα αν έχουν αξιολογηθεί και σε εκθέσεις μορφολογίας. Αν πάλι γνωρίζετε κάποιον κυνηγό που διαθέτει σκυλάκια και είστε απόλυτα βέβαιοι για την αξία των σκύλων του γιατί όχι; Μπορείτε να επιλέξετε και από μια γέννα οποιουδήποτε κυνηγού που θα γνωρίζετε ότι έχει άξια σκυλιά. Aυτονόητο είναι ότι το σκυλάκι πρέπει να είναι εγγεγραμμένο στον ΚΟΕ και δεν θα πρέπει να το πάρετε πριν γίνει εννέα εβδομάδων και χωρίς να είναι εμβολιασμένο. Έτσι μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για περιπέτειες με την υγεία του. Τα κουτάβια είναι πολύ ευαίσθητα ενώ ακόμα και τα εμβόλια δεν παρέχουν 100% εξασφάλιση ότι δεν θα κολλήσουν κάποια ”παιδική” αρρώστια.

Πάμε στην επιλογή της φυλής τώρα. Η συμβουλή μας είναι μία και ίδια με αυτή που έδινε ο αείμνηστος Μπασουράκος πριν μισό αιώνα. Κούρτσχααρ! Σε ένα νέο και άπειρο κυνόφιλο ένα Κούρτσχααρ ταιριάζει πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φυλή φέρμας. Είναι ένας ευφυής σκύλος που θα συγχωρήσει την αδεξιότητα και την παρεκτροπή του αφεντικού του και δεν θα τα ….στυλώσει. Αντίθετα ένα Πόιντερ, ένα Αγγλικό Σέττερ ή ένα Μπρετόν είναι, στην θεωρία, πιο εύθραυστοι σκύλοι και μια λάθος συμπεριφορά απέναντι τους ίσως να μην είναι αναστρέψιμη. Βέβαια υπάρχουν και άλλες φυλές όμως δεν χρειάζεται να πλατειάσουμε. Το Κούρτσχααρ ως μια αξιόπιστη και άξια ηπειρωτική φυλή είναι η καλύτερη επιλογή για ένα νέο κυνηγό. Θα ψάξει, θα βρει, θα φερμάρει και τέλος θα απορτάρει όλα τα θηράματα και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να σας ευχαριστήσει. Καλή επιτυχία στην επιλογή σας…

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας