επικαιροτητα

Published on 29 Μαρτίου, 2015 | by Kynoclub

0

Λίμνη Βόλβη. Ποιοι πυροβολούν τους πελεκάνους;

Επιμέλεια: kynoclub.gr

Ασφαλώς δεν είναι κυνηγοί αυτοί που πυροβολούν τους πελεκάνους στη λίμνη Βόλβη, μια και πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί προστατευόμενο είδος και μάλιστα μη βρώσιμο, δεν βρισκόμαστε καν σε κυνηγητική περίοδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πελεκάνοι πέφτουν νεκροί από πυροβολισμούς και τα αίτια αυτών των φόνων θα πρέπει αναμφίβολα να αναζητηθούν στους ανταγωνιστές αυτών των όμορφων  ψαροφάγων πουλιών.

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 ο Φορέας Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης (Φ.Δ.) ειδοποιήθηκε από υπαλλήλους του Δασαρχείου Λαγκαδά για την εύρεση νεκρών πελεκάνων στην περιοχή της Νυμφόπετρας. Το προσωπικό του Φορέας Διαχείρισης εντόπισε συνολικά 7 πτώματα πελεκάνων, από τα οποία τα 4 ήταν σε προχωρημένη σήψη . Τα υπόλοιπα τρία πτώματα μεταφέρθηκαν αμέσως στην Κτηνιατρική Κλινική του ΑΠΘ για τις απαραίτητες εξετάσεις από την κ. Γεωργοπούλου Γιάννα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας Πτηνών). Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 οι ακτινογραφίες των πτωμάτων από το Τμήμα Παθολογίας Πτηνών, έδειξαν ότι τα δύο από τα τρία πουλιά έφεραν σκάγια. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο πυροβολισμός των πτηνών δεν αποτέλεσε το κύριο αίτιο θανάτωσής τους. Να υπενθυμίσουμε ότι η θήρευση του πελεκάνου είναι παράνομη καθώς αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 147/2009. Δείγματα των πτωμάτων έχουν δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω μικροβιολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί το ακριβές αίτιο θανάτου.

pelekanos11 pelekanos12

Πηγή: http://www.foreaskv.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας