κυνοφιλια

Published on 18 Απριλίου, 2015 | by Kynoclub

0

40 «πρέπει» για το σκύλο σας!

Κείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Για όσους το κυνήγι και η κυνοφιλία είναι ταυτόσημες έννοιες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κυνηγετικός σκύλος χρειάζεται όλο το χρόνο την φροντίδα και την αγάπη μας και όχι μόνο κατά την διάρκεια του κυνηγίου. Και επειδή το kynoclub.gr  και ο γράφων είναι κατά των … «ταρατσόσκυλων» και των ΄΄βαρελόσκυλων΄΄ σας υπενθυμίζουν 40 πράγματα που πρέπει να έχετε στο νου σας για καλύτερη επιλογή και συμβίωση…

  1. Αγοράστε σκύλο με γενεαλογικό πιστοποιητικό του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ)
  2. Επιλέξτε την φυλή με βάση το είδος των θηραμάτων  που κυνηγάτε πιο τακτικά.
  3. Επιλέξτε την φυλή με βάση το πόσο σας αρέσει εμφανισιακά και κυνηγετικά και κυρίως με βάση τον χαρακτήρα της.
  4. Μην πάρετε σκύλο δωρεάν. Κανείς δεν χαρίζει έναν καλό σκύλο, όπως κανείς δεν χαρίζει ένα πρόβατο , μια γίδα ή μια αγελάδα.
  5. Αρσενικά και θηλυκά σκυλιά παρουσιάζουν κάποια προβλήματα κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Αξιολογήστε τα πριν αποφασίσετε για το φύλο τους.
  6. Μην αγοράσετε σκύλο δι αλληλογραφίας. Δείτε οπωσδήποτε τον άνθρωπο που τον πουλάει. Ίσως καταλάβετε περισσότερα και από το αν βλέπατε τους γονείς του σκύλου!
  7. Δείτε οπωσδήποτε το περιβάλλον που διαμένουν και αναπαράγονται οι σκύλοι από τους οποίους θα αγοράσετε κουτάβι.
  8. Κοινωνικοποιείστε το κουτάβι σας από νωρίς. Μάθετέ το να συναναστρέφεται με ανθρώπους και άλλα ζώα.
  9. Μάθετέ το να μετακινείτε με το αυτοκίνητο χωρίς να ζαλίζεται και συνηθίστε το σε θορύβους.
  10. Τα εμβόλια είναι απαραίτητα. Όπως και η αποπαρασίτωση και η προστασία από το καλααζάρ.beagle
  11. Μην βγάζετε τα νεαρά σκυλιά στην εξοχή από πολύ νωρίς για ατέλειωτα εκπαιδευτικά.
  12. Η ηλικία των έξη μηνών είναι η ενδεδειγμένη για τις πρώτες ημίωρες εξόδους και εξοικείωση με τον κυνηγότοπο (χωρίς όπλο). Ποτέ περισσότερο και ας δείχνει ο σκύλος ότι είναι ακούραστος
  13. Αν νομίζετε πώς δεν θα τα καταφέρετε στην εκπαίδευσή του, προτιμήστε να αναθέσετε αυτή την αποστολή σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή.
  14. Προσοχή! Μην αφήνετε τα ελαττώματα να εδραιώνονται σε ένα νεαρό σκύλο. Συμβουλευθείτε κάποιον έμπειρο εκπαιδευτή έγκαιρα και από μικρή ηλικία του σκύλου.
  15. Η ταράτσα δεν είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για διαμονή του σκύλου ούτε και το βαρέλι για στέγη.
  16. Ο σκύλος είναι ευτυχισμένος και ισορροπημένος όταν ζει κοντά στον ιδιοκτήτη του και όχι όταν είναι απομονωμένος έστω και σε μεγάλους χώρους(κτήματα κ.λ.π..)
  17. Διαλέξτε τροφή για τον σκύλο σας με κριτήριο την ποιότητα και όχι την τιμή. Καλύτερα μαγειρέψτε παρά να του δώσετε μια τροφή επειδή είναι πάμφθηνη.
  18. Μία φορά κάθε δέκα μέρες μην τον ταΐσετε καθόλου για ένα 24ωρο. Στην φύση αυτό συμβαίνει πολύ πιο συχνά…
  19. Φροντίστε να έχει πάντα στην διάθεσή του άφθονο και φρέσκο δροσερό νερό.
  20. Το μικροτσίπ κοστίζει όσο περίπου ένα 15κιλο ξηρής τροφής. Είναι κρίμα να χάνονται (κλέβονται) σκυλιά, επειδή δεν έχουμε φροντίσει να τα «κατοχυρώσουμε».setter21
  21. Το τηλέφωνό μας στο ειδικό περιλαίμιο του σκύλου, γραμμένο με ανεξίτηλο μαρκαδόρο, κάνει ακόμα πιο εύκολη την ανεύρεση του.
  22. Μην πάρετε δεύτερο σκύλο αν δεν είστε βέβαιοι πώς μπορεί να συνυπάρξει με το παλιό σας (τόσο κυνηγετικά όσο και … στο κυνοστάσιο).
  23. Τα αντιπαρασιτικά περιλαίμια όπως  και κάθε είδους παρασιτοκτόνο μπορούν να προλάβουν  κάποιες σοβαρές ασθένειες. Η πρόληψη κοστίζει πάντα λιγότερο από την θεραπεία…
  24. Όταν φεύγετε για διακοπές ή δουλειές προτιμείστε να αφήσετε τον «Τζακ» σε κάποιον καλό ξενώνα για μικρά ζώα, και όχι στην θεία σας που σιχαίνεται τα ζώα.
  25. Το σκυλόκουτο και η μπαγκαζιέρα πρέπει να αερίζονται σωστά. Η (κουμπό)τρυπα που ίσως είναι αρκετή για αερισμό τον Γενάρη με τους 0 βαθμούς, είναι τελείως ακατάλληλη για τους 40 βαθμούς του Αυγούστου…
  26. Όταν βλέπετε κάποιον να μην του καίγεται καρφί που τα σκυλιά του βρίσκονται κάτω από τον καυτό ήλιο, βάλτε ένα χοντρό χέρι στον ….χοντρόπετσο ιδιοκτήτη!
  27. Μην αλλάζεται κτηνίατρο σαν το πουκάμισο. Εμπιστευθείτε κάποιον και μείνετε σε αυτόν..
  28. Μην αγοράζεται σκύλους από «εκτροφεία», που διαθέτουν δέκα διαφορετικές ράτσες και ….στοκ από κουτάβια.tampela
  29. Ενημερωθείτε για τις Ζώνες Εκπαίδευσης Σκύλων της περιοχής σας, όπου μπορείτε να προπονήσετε νόμιμα τον σκύλο σας χωρίς προβλήματα απαγορεύσεων.
  30. Επειδή ο κίνδυνος της φόλας είναι πάντα υπαρκτός ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας γράψει τα φάρμακα που θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας. Τώρα!
  31. Μην αγχώνεστε! Δεν είναι απαραίτητο να ζευγαρώσει ο σκύλος σας ή η σκύλα σας για να είναι καλά …στην υγεία και την ψυχολογία του.
  32. Αν όμως αποφασίσετε να ζευγαρώσετε την σκυλίτσα σας και δεν έχετε χώρο και χρόνο για τα γεννητούρια, μπορείτε να την πάτε σε κάποιον ξενώνα έμπειρου ιδιοκτήτη-κυνοτρόφου που θα αναλάβει τα περαιτέρω.
  33. Μην ξεχάσετε όμως να δηλώσετε την γέννα στον ΚΟΕ, πριν τα κουτάβια συμπληρώσουν τις τριάντα μέρες της ζωής τους. Μετά την παρέλευση των τριάντα ημερών ο ΚΟΕ δεν κάνει δεκτές δηλώσεις γέννας…
  34. Για να δηλωθεί όμως η γέννα και να πάρουν πιστοποιητικά τα κουτάβια θα πρέπει να διαθέτουν απαραίτητα και οι δύο γονείς επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά.
  35. Τα αυτιά του σκύλου θέλουν τακτική περιποίηση και καθάρισμα για την αποφυγή της δημιουργίας ωτίτιδας. Ειδικά οι μακρύτριχες φυλές και φυλές με μακριά αυτιά, όπως Κόκερ, Σπρίνγκερ, Σέττερ, Ιιούρα κ.λ.π
  36. Το τσιμεντένιο έδαφος είναι ακατάλληλο για τον σκύλο. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, φροντίστε να υπάρχει στην διάθεσή του κάποιο μαξιλάρι ή χαλάκι..
  37. Μην αφήνετε τον σκύλο σας, αυτή την εποχή, (και κάθε εποχή) κλεισμένο στο αυτοκίνητο με κλειστά τζάμια. Ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι μεγάλος!
  38. Θεωρητικά, τα καλύτερα σκυλιά είναι αυτά που βραβεύονται σε εκθέσεις και αγώνες εργασίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς δίνουν και  ισάξιους απογόνους….augerinos
  39. Όμως, παρ’ όλα αυτά, προτιμήστε να αγοράσετε κουτάβι από γνωστούς γονείς και προγόνους, που έχουν διακριθεί σε εκθέσεις και αγώνες εργασίας.
  40. Ξεκινήστε την εκπαίδευση του  νεαρού σας σκύλου κατ ευθείαν σε άγριο θήραμα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, βρείτε ήμερο που να προσομοιάζει η συμπεριφορά του σε αυτή του άγριου.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας