κυνοφιλια

Published on 26 Απριλίου, 2015 | by Kynoclub

0

Ο… πληθωρισμός των κουταβιών!

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Αυτήν την εποχή τα περισσότερα κυνοειδή διάγουν… τον μήνα του μέλιτος και μαζί με αυτά οι εξημερωμένοι σκύλοι.

Βέβαια οι σκύλοι λόγω… «καλοπέρασης» μπορούν να ζευγαρώσουν οποιαδήποτε εποχή του έτους, αφού τα θηλυκά συνήθως παρουσιάζουν οίστρο δυο φορές τον χρόνο. Ωστόσο, τώρα είναι η καλύτερη εποχή για το ζευγάρωμα, μια και όταν θα γεννηθούν τα κουτάβια -μετά δυο μήνες- θα είναι η καλύτερη εποχή για την ανάπτυξη των κουταβιών. Πριν ζευγαρώσουμε τη σκυλίτσα μας όμως, καλό θα είναι να αναρωτηθούμε αν είναι σωστό να το πράξουμε, ξεκινώντας μια διαδικασία «ταλαιπωρίας» τόσο για το ζωντανό όσο και για εμάς τους ίδιους.

Earthborn-Holisticwww.propacpetfood.gr

Προσωπικά συστήνω πάντα να αποφεύγεται το ζευγάρωμα, για τον απλούστατο λόγο ότι σήμερα υπάρχουν υπεράριθμοι σκύλοι και υπεράριθμα κουτάβια! Οι περισσότεροι κυνηγοί, δυστυχώς, ζευγαρώνουν τα ζώα τους είτε από άγνοια είτε από παράδοση (!), είτε από λανθασμένες εμμονές είτε και για το… «χαρτζιλίκι» που θα προέλθει (;) από την πώληση των κουταβιών. Αρκεί μια ματιά στις αγγελίες για να δει και ο πιο δύσπιστος ότι όποιος θέλει, μπορεί να βρει πάμφθηνα κουτάβια, όπως και σκύλους μεγαλύτερους ή και εκπαιδευμένους στο κυνήγι. Αν λοιπόν θέλουμε μόνο ένα κουτάβι, καλύτερα να το αγοράσουμε, παρά να μπούμε στην ταλαιπωρία να κάνουμε μια γέννα όπου το πιθανότερο είναι -αν όλα πάνε καλά- να μην ξέρουμε τι να κάνουμε τα κουτάβια.

Το ίδιο έχουν πάθει και οι περισσότεροι από αυτούς που «χαρίζουν» (ξεφορτώνονται) ή πουλάνε κουτάβια για 50 ή 150 ευρώ. Μα όταν κάποιος έχει σαν κριτήριο (όσο δύσκολες και να είναι οι εποχές) το πόσο «φτηνό» είναι ένα κουτάβι, μοιραίο είναι ότι δεν θα τον ενδιαφέρει ούτε η γενεαλογία του ούτε η υγεία του…

Γιατί λοιπόν να «παράξετε» κουτάβια που θα τα πάρουν άνθρωποι, οι οποίοι πιθανότατα δεν θα δίνουν φράγκο (στην κυριολεξία) για την υγεία τους; Μήπως η σκύλα σας είναι η καλύτερη που υπάρχει ή μήπως έχει κάμποσα κουσούρια που δεν θέλετε να τα παραδεχτείτε; Και ας υποθέσουμε ότι η σκύλα είναι εξαιρετική και θέλετε οπωσδήποτε να πάρετε απογόνους της.

ntratxaar

Περισσότερη σκέψη

Με ποιον σκύλο θα ζευγαρώσετε; Με του κολλητού σας επειδή είναι τζάμπα και ας φερμάρει σπάνια; ‘Η μήπως θα ψάξετε έναν καλό επιβήτορα που θα ταιριάζει με τη σκύλα σας και θα καλύπτει τα δικά της μειονεκτήματα; Μα ο ξένος και άξιος επιβήτορας κοστίζει και θα πρέπει να πληρώσετε 500 ή και 1.000 ευρώ. Είστε έτοιμος να το κάνετε; Αξίζει όλη αυτή η ταλαιπωρία για να κρατήσετε ένα κουτάβι; Ίσως ναι, ίσως και όχι.

Αν δεν σας νοιάζει η ταλαιπωρία και τα έξοδα και, αν παράλληλα σας μαγεύει η χαρά της εκτροφής και της ανατροφής των κουταβιών προχωρήστε. Αν όμως είστε από τους τύπους που τους φαίνονται όλα «βουνό» και δεν τους πολυνοιάζουν όλα αυτά, τότε καθίστε στα αβγά σας!

Με ένα λογικό ποσό μπορείτε να αποκτήσετε ένα εξαίρετο κουτάβι από εξαίρετους γονείς, και να ξεκινήσετε αμέσως μαζί του τη δουλειά και το κτίσιμο του νέου σας συντρόφου. Σκεφτείτε λοιπόν, όσα προαναφέρθηκαν πριν πάρετε την απόφαση να γίνετε κυνοτρόφος.

koutavia

Nα θυμάστε…

«Kυνοτρόφος» είναι αυτός που έχει δέκα θηλυκές και τις ζευγαρώνει με σκοπό το κέρδος, κυνοτρόφος όμως είναι και αυτός που αποφασίζει να βάλει τη μοναδική του σκύλα να γεννήσει. Και οι δύο είναι υπεύθυνοι για τις ζωές που θα φέρουν στον κόσμο, έστω και αν πρόκειται για κουταβάκια!

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας