επικαιροτητα

Published on 26 Απριλίου, 2015 | by Kynoclub

0

Το παράπονο των Κυπρίων για τα ανοιξιάτικα τρυγόνια..

ΕΦΑΓΕ ΠΟΡΤΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ

«Μαγειρεύεται» ο χάρτης για τη φετινή κυνηγετική περίοδο, με το θήραμα να παρουσιάζει ικανοποιητικούς αριθμούς

Ενοχλημένοι οι Κύπριοι κυνηγοί για την κατά παρέκκλιση άδεια στη Μάλτα, καθώς από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο, πανευρωπαϊκά, είναι κλειστή περίοδος κυνηγίου

Οι κυνηγοί είναι αρκετά ευχαριστημένοι από τους πληθυσμούς της φάσσας, όχι όμως με τους πληθυσμούς του τρυγονιού. Η φάσσα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια συνεχόμενη αύξηση στον πληθυσμό της, λόγω του «καλού» χειμώνα

Οι Κύπριοι κυνηγοί, κυρίως οι λάτρεις του τρυγονιού, παρουσιάζονται ενοχλημένοι από τη στάση της αρμόδιας ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραχώρηση κατά παρέκκλιση ανοιξιάτικης άδειας στη Μάλτα για το κυνήγι του τρυγονιού. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ και ΔΑΖ), Αντώνης Κακουλλής, ανέφερε στη «Σημερινή» ότι παλαιότερα η Ομοσπονδία σε συνεργασία με το Ταμείο Θήρας έκανε προσπάθεια, ώστε να επιτραπεί το ανοιξιάτικο κυνήγι, ωστόσο η καθ’ ύλην ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε φρένο σ’ αυτά τα σχέδια.

Αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες

Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Κακουλλής, «κάναμε προσπάθεια ως Ομοσπονδία σε συνεργασία με το Ταμείο Θήρας, μεταβήκαμε αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες, ώστε να ζητήσουμε το ανοιξιάτικο κυνήγι του τρυγονιού, με το αιτιολογικό ότι τον Σεπτέμβριο περνά από το νησί μας ελάχιστος αριθμός τρυγονιών, αλλά και το ότι ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη μετάβασή μας στο βόρειο τμήμα του νησιού μας, όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός τρυγονιών, για κυνήγι. Πήραμε αρνητική απάντηση, ενώ μας επισήμαναν πως αν προχωρήσουμε στην έκδοση άδειας κυνηγίου θα πληρώσει η χώρα μας τεράστια χρηματικά πρόστιμα. Η Μάλτα, ωστόσο, φαίνεται ν’ απέδειξε ότι τον Σεπτέμβριο δεν έχει τρυγόνια, ενώ από την Κύπρο φαίνεται, από τις καταμετρήσεις, ότι περνούν τρυγόνια».

karteri

«Δεν θα το διακινδυνεύσουμε»

Το κυνήγι της φάσσας και του τρυγονιού ξεκινά με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις 15 Αυγούστου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Κακουλλή, «είθισται στην Κύπρο να δίνουμε την άδεια την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Όμως, φέτος τυγχάνει η πρώτη Κυριακή να είναι 16 Αυγούστου. Αντιλαμβάνεστε πόσος κόσμος θα βρίσκεται σε υπαίθριους κατασκηνωτικούς χώρους. Δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε». Ως εκ τούτου, για φέτος, το θερινό κυνήγι φαίνεται να μεταφέρεται για τις 23 προσεχούς Αυγούστου, ενώ σε ό,τι αφορά το κυνήγι αποδημητικού θηράματος (πέρδικας, λαγού και φραγκολίνας), αυτό φαίνεται να «κλείνει» οριστικά την 1η προσεχούς Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο, πανευρωπαϊκά, είναι καθορισμένη κλειστή περίοδος κυνηγίου.

«Σβήνει» το τρυγόνι

Ο Λειτουργός του Ταμείου Θήρας Πέτρος Αναγιωτός ανέφερε στη «Σ» ότι η Μάλτα κατάφερε να πείσει την ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική περίοδο για το κυνήγι του τρυγονιού. Δηλαδή, ότι μόνο την άνοιξη υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός τρυγονιών για κυνήγι. Σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, «αυτό για την Κύπρο δεν ισχύει. Υπήρξε κάποια διερεύνηση για προώθηση του θέματος στην ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο τα πλάνα δεν προχώρησαν, αφού η ίδια η ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει επαρκής αριθμός τρυγονιών, την περίοδο του καλοκαιριού στο νησί μας, προς θήρευση».

Σε ό,τι αφορά τη φετινή κυνηγετική περίοδο, ο κ. Αναγιωτός μάς ανέφερε ότι «αξιολογούμε τις εισηγήσεις των κυνηγετικών συλλόγων με επιτόπου συσκέψεις, ώστε η ηγεσία της Ομοσπονδίας με την Υπηρεσία να προχωρήσουν στην τελική διαμόρφωση του φετινού χάρτη». Σε σχέση με τον μειωμένο αριθμό τρυγονιών, μας επισήμανε ότι σχεδόν σε όλην την Ευρώπη, ο πληθυσμός του τρυγονιού μειώνεται δραματικά. «Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τα τελευταία 30 χρόνια ο πληθυσμός του τρυγονιού μειώθηκε κατά 70%», τόνισε ιδιαίτερα. Σημειώνεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το Ταμείο Θήρας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την έρευνα κάρπωσης για την περσινή περίοδο.

trigoni2Πολλαπλασιάζεται η φάσσα

Ο Πρόεδρος της ΚΟΚ και ΔΑΖ ανέφερε, επίσης, στη «Σ» ότι οι κυνηγοί είναι αρκετά ευχαριστημένοι από τους πληθυσμούς της φάσσας, όχι όμως με τους πληθυσμούς του τρυγονιού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η φάσσα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια συνεχόμενη αύξηση στον πληθυσμό της, λόγω του «καλού» χειμώνα με πλούσια βροχόπτωση που σημειώνεται. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς», τόνισε, «να μην υπάρχουν ατυχήματα στους κυνηγούς μας και προσβλέπουμε σε μια καλή κυνηγετική χρονιά».

Σε ό,τι αφορά το παίξιμο της φάσσας και του τρυγονιού, ο κ. Κακουλλής επισημαίνει ότι οι φάσσες και τα τρυγόνια φημίζονται για την εξυπνάδα τους, γι’ αυτό χρειάζεται καλή σκόπευση και πάρα πολλή αντοχή και υπομονή από τους κυνηγούς. Συστήνει, δε, στους κυνηγούς να είναι ήρεμοι και υπομονετικοί, επειδή «το κυνήγι της φάσσας είναι πολύ δύσκολο, λόγω του ότι η φάσσα είναι πολύ έξυπνο θήραμα, με το δυνατότερό της όπλο να είναι η πολύ καλή όραση που διαθέτει. Επίσης, η φάσσα από τη φύση της είναι πολύ καχύποπτη και προσεκτική. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου εύκολο το “παίξιμό” της».

Οξεία όραση

Το κυνήγι της φάσσας απαιτεί καλό καμουφλάζ και ιώβεια υπομονή. Πολλές φορές, ακόμα κι αν εντοπιστεί κάποια περιοχή περάσματος κοπαδιού φασσών, αυτό πιθανόν να μη συνεπάγεται ένα επιτυχημένο κυνήγι της φάσσας. Τα πουλιά μπορεί να μην περάσουν, τελικά, από εκείνο το πέρασμα, αλλά να μετακινηθούν πιο κάτω, όταν ο κυνηγός βρίσκεται εκεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνούμε την οξεία όραση που η φάσσα διαθέτει και την ικανότητα ν’ αντιλαμβάνεται την παραμικρή κίνηση στο έδαφος.

Καλό καμουφλάρισμα

Συνήθως, το κυνήγι της φάσσας γίνεται με καρτέρι στο νερό. Τα πουλιά, λόγω του καλοκαιριού που έχουμε στην Κύπρο, μαζεύονται κοντά σε πηγές, ποτάμια, ποτίστρες, και οπουδήποτε αλλού υπάρχει πηγή νερού για να ξεδιψάσουν. Εκεί εκτιμάται από τον κυνηγόκοσμο ότι είναι το ιδανικότερο σημείο για το «παίξιμο» της φάσσας. Επίσης, οι κυνηγοί είθισται να εξορμούν λίγες ημέρες πριν από το κυνήγι σε περιοχές όπου υπάρχει νερό, είναι επιτρεπόμενη περιοχή για κυνήγι και πιθανό να υπάρχουν και πουλιά στην περιοχή.

Η αναγνωριστική αυτή εξόρμηση πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, χωρίς να προκαλείται θόρυβος, ώστε να μη δίνεται η αίσθηση στα πουλιά ότι απειλούνται. Άλλο σημαντικό στοιχείο για ένα επιτυχημένο κυνήγι της φάσσας είναι το καλό καμουφλάρισμα στο πόστο του κάθε κυνηγού και το καλό οπτικό πεδίο. Η φάσσα είναι γνωστή για την καχυποψία αλλά και για την οξεία όραση που διαθέτει. Λέγεται ότι η παραμικρή κίνηση είναι ικανή να κάνει τη φάσσα ν’ αλλάξει πορεία.

trigoniaΌχι σε άσκοπες ντουφεκιές

Ένα τρίτο, σημαντικό στοιχείο είναι η ακρίβεια χρόνου, δηλαδή ο σωστός χρόνος στον οποίο θα σηκώσουμε το όπλο, θα στοχεύσουμε και θα πυροβολήσουμε. Η φάσσα δεν είναι ένα ιδιαίτερα γρήγορο πουλί. Αντιθέτως, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα «αργά» πουλιά που κυνηγάμε στην Κύπρο. Αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στο ν’ αφήσουμε το πουλί να κοντέψει αρκετά προτού κινηθούμε και μας αντιληφθεί για ν’ αλλάξει πορεία. Η εγκράτεια στο συγκεκριμένο κυνήγι είναι μεγάλη αρετή. Οι κυνηγοί πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα σκάγια τους θα πλήξουν καίρια το πουλί για να πατήσουν τη σκανδάλη και όχι να φανεί το πουλί ή το κοπάδι στον ορίζοντα και να αρχίσουν να ρίχνουν άσκοπα ντουφεκιές.

Τα πρώτα πόστα

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πουλιά στο νερό έρχονται κοπαδιαστά και σ’ αυτήν την περίπτωση οι κυνηγοί πρέπει να σέβονται τους άλλους κυνηγούς που βρίσκονται στην περιοχή, ασχέτως εάν τους γνωρίζουν ή όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι κυνηγοί που κρατάνε τα πρώτα πόστα πρέπει να αφήσουν τα πουλιά να «μπουν», δηλαδή να κοντέψουν αρκετά, ώστε μόλις ρίξουν αυτοί και το κοπάδι «σπάσει», να μπορούν να επωφεληθούν και οι άλλοι κυνηγοί.

Χρειάζεται υπομονή…

Το πιο σημαντικό, ίσως, στοιχείο στο κυνήγι της φάσσας είναι η υπομονή. Το κυνήγι αυτό χρειάζεται μεγάλη υπομονή. Τα πουλιά πολλές φορές θα αντιληφθούν τον κίνδυνο που παραμονεύει από τα αυτοκίνητα, τους άτσαλους κυνηγούς που δεν καμουφλάρονται καλά και την οχλαγωγία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναβάλουν την καθιερωμένη κάθοδό τους στο νερό για αργότερα, όταν τα πράγματα θα έχουν πλέον κοπάσει. Πολλές είναι οι αναφορές από κυνηγούς που είχαν την υπομονή και έμειναν μετά τις 10-11 το πρωί στο νερό, όπου τα πουλιά άρχισαν να έρχονται αυτήν τη φορά όχι ομαδικά αλλά ατομικά προς την πηγή, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια ευχάριστη κατάσταση για όσους κρατούσαν ακόμη τα πόστα. Βασικός κανόνας σ’ αυτό το κυνήγι είναι οι κυνηγοί να είναι άνετα ντυμένοι, εφοδιασμένοι με νερό και να είναι καλά προστατευμένοι από τον καυτό ήλιο.

– See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/news/226382/i-malta-pire-to-trygoni#sthash.J4I31dHf.dpuf


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας