επικαιροτητα

Published on 6 Μαΐου, 2015 | by Kynoclub

0

«Κατέλαβαν» και το Γράμμο τα μινκ που απελευθερώθηκαν από τη Σιάτιστα!

Τα γουνοφόρα σαρκοφάρα ζώα έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικοσύστημα της περιοχής – Τα μινκ σκοτώνουν περισσότερα ζώα από όσα χρειάζονται για να τραφούν

Η απελευθέρωση πάνω από 50.000 γουνοφόρων μινκ, τον Αύγουστο του 2010, από μονάδες εκτροφής στο Χιλιόδεντρο και τη Σιάτιστα, έχουν οδηγήσει σήμερα σε ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη την περιοχή, μέχρι και το Γράμμο.

Άγνωστοι, τότε, είχαν ανοίξει τα κλουβιά και είχαν αφήσει τα ζώα να «πλημμυρίσουν» τον κάμπο της Καστοριάς, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του οικοσυστήματος αφού πρόκειται για ξενικό είδος. Πολλά ζώα βέβαια είχαν συλλεχθεί, άλλα είχαν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων, ωστόσο κάποια κατάφεραν να διαφύγουν και, όπως φαίνεται, να εγκατασταθούν και να αναπαραχθούν στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ξενικό είδος.

«Μιλάμε για ένα σαρκοφάγο θηλαστικό που προτιμάει τις υδάτινες περιοχές και τρώει από λαγούς και κουνέλια μέχρι πουλιά που κάνουν τις φωλιές τους στα καλάμια της λίμνης Καστοριάς» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιχθυολόγος και διευθύντρια του Ενυδρείου Καστοριάς, Αννα Λάτσιου.

Όπως εξήγησε η κ. Λάτσιου, το μινκ έχει ένα ξεχωριστό τρόπο να τρέφεται αφού σκοτώνει περισσότερα ζώα απ΄ ό,τι χρειάζεται για να τραφεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πνίγει και τα αφήνει ή τα πάει στη φωλιά του».
Επιπλέον, το μινκ έχει σχετικά εύκολη αναπαραγωγή με αποτέλεσμα να γίνεται επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου διαχείρισης, με τη σύνταξη μελέτης περιορισμού του είδους.

«Από μια ενέργεια κάποιων που αυτοαποκαλούνται ‘οικολόγοι’, έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα και απαιτούνται άμεσα μέτρα» εκτιμά η κ. Λάτσιου.

Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, που έχει επανειλημμένα απευθυνθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη λήψη μέτρων.

mink

«Πιστεύω ότι έχουν ήδη αναπαραχθεί δύο ή τρεις φορές, με τον πληθυσμό τους να φτάνει πλέον μέχρι τις παρυφές του Γράμμου και τα αλβανικά σύνορα» λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, άποψη που συμμερίζεται και ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

«Τα βρίσκεις παντού στην περιοχή μας και, μάλιστα, δεν διστάζουν να επιτεθούν σε κοτέτσια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκοσλιόπουλος.

Σημαντικά όμως είναι τα προβλήματα που δημιουργούν στην ορνιθοπανίδα της λίμνης Καστοριάς, όπου τα πιο πολλά ενδιαιτήματα, όπως αναφέρει ο κ.Παναγιωτόπουλος ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας (ΕΟΕ), τείνουν να εκλείψουν.

«Το μινκ είναι μεγάλος θηρευτής και αναταγωνιστικό είδος με τη βίδρα, την οποία έχει καταφέρει να εκτοπίσει. Παράλληλα, παρυδάτια πουλιά που κάνουν φωλιές στα καλάμια, όπως πάπιες και νερόκοτες έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, αφού γίνονται εύκολα θηράματα» τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρινίζοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία από καταμετρήσεις πουλιών, την τελευταία 15ετία, οι πληθυσμοί κάποιων ειδών έχουν μειωθεί αισθητά εξαιτίας των μινκ.

«Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να γίνει κάτι για την εξάπλωση των γουνοφόρων μινκ, αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί και φοβάμαι πως αν συνεχισθεί αυτό, τα επόμενα χρόνια θα θρηνήσουμε πολλά είδη της ορνιθοπανίδας» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια των αγνώστων να απελευθερώσουν τα μινκ, πριν από 4 χρόνια, «εξτρεμιστική με μεγάλες και διογκούμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον».

“Κανείς δεν έχει παρακολουθήσει επισταμένως το φαινόμενο, υπάρχει μόνο μια επιδερμική αντιμετώπιση που αν δεν αλλάξει, οι ανατροπές στο οικοσύστημα θα είναι πολύ μεγάλες” καταλήγει.

Νατάσα Καραθάνου

Πηγή: http://www.protothema.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας