κτηνιατρικα

Published on 6 Μαΐου, 2015 | by Kynoclub

0

Σπάσε τα τζάμια να τον σώσεις από την θερμοπληξία!

Κείμενο: Kate Pinches

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι δεν ιδρώνουν όταν ζεσταίνονται πολύ. Μόνο στις πατούσες τους έχουν ιδρωτοποιούς αδένες. Εμείς μπορούμε να χάσουμε γρήγορα θερμότητα, γιατί ιδρώνει ολόκληρο το σώμα μας, αυτοί όμως δεν μπορούν. Οι σκύλοι ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους λαχανιάζοντας.

Καλά, κι οι άνθρωποι λαχανιάζουν όταν τρέχουν να προλάβουν το λεωφορείο, αλλά κανένα ανθρώπινο πλάσμα δεν λαχανιάζει όσο ένας σκύλος! Ένας σκύλος πιθανόν ν΄ αρχίσει να λαχανιάζει χωρίς καν να κουνηθεί. Αν αρχίσει να ζεσταίνεται, απλούστατα ανοίγει διάπλατα το στόμα του, κρεμάει τη γλώσσα του έξω και αρχίζει το γρήγορο και βαρύ λαχάνιασμα που όλοι ξέρουμε. Όση ώρα λαχανιάζει, ο σκύλος υγραίνει κατ΄ επανάληψη την τεράστια γλώσσα του για να επιταχύνει τη διαδικασία της εξάτμισης, η οποία είναι το κλειδί του μηχανισμού ψύξης. Οι σκύλοι που ζεσταίνονται υπερβολικά πίνουν περισσότερο απ΄ όσο συνήθως, για να διατηρήσουν την παροχή υγρών στην επιφάνεια της γλώσσας. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα, πολλοί σκύλοι θα πέθαιναν από θερμοπληξία.

Κατά παράξενο τρόπο, οι τρεις πλησιέστεροι σύντροφοί μας από το ζωικό βασίλειο, το άλογο, η γάτα και ο σκύλος, έχουν αναπτύξει διαφορετική μέθοδο ψύξης ο καθένας. Τα άλογα ιδρώνουν όπως κι εμείς. Οι γάτες γλείφουν μετά μανίας τη γούνα τους όταν ζεσταίνονται υπερβολικά, απλώνοντας πάνω στο σώμα τους σάλιο για να δροσιστούν. Και οι σκύλοι λαχανιάζουν!

Εξαιτίας λοιπόν αυτής της κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας του σκύλου ως προς την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός του, εμείς οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουμε άγρυπνα τους πιστούς μας φίλους, γιατί αν ζεσταθούν υπερβολικά, κινδυνεύουν να πεθάνουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν αφήνουμε σκύλους στο αυτοκίνητο και όταν τους γυμνάζουμε.

Θεωρώ απίστευτο ότι υπάρχουν άνθρωποι που αφήνουν τους σκύλους τους στο αυτοκίνητο σε χώρες με ζεστό κλίμα. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με το να βάλεις το σκύλο σου στη μεσαία σχάρα του φούρνου για ένα καλό ψήσιμο!

Το ακόλουθο διάγραμμα φτιάχτηκε από τους ανθρώπους της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, των Τελωνείων των Η.Π.Α., οι οποίοι ανησυχούσαν για τη θερμοκρασία μέσα στα αυτοκίνητα που ερευνούσαν οι σκύλοι τους. Δείχνει τη διακύμανση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος συναρτήσει του χρόνου.

thermopliksia1 ΠΩΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Εξωτερική θερμοκρασία          Θερμοκρασία σε κλειστό όχημα         Χρόνος

  1. 26οC 38oC                                         5 λεπτά
  2. 28οC 45oC                                         8 λεπτά
  3. 35οC 71oC+                                       20 λεπτά

 Εξωτερική θερμοκρασία          Θερμοκρασία σε ανοιχτό όχημα       Χρόνος

  1. 26οC 31oC                                         5 λεπτά
  2. 28oC 38oC                                         8 λεπτά
  3. 35οC 48oC                                         20 λεπτά

ΥΠΟ ΣΚΙΑ

Εξωτερική θερμοκρασία          Θερμοκρασία σε κλειστό όχημα        Χρόνος

  1. 26οC 31oC                                         5 λεπτά
  2. 28οC 37oC                                         8 λεπτά
  3. 35οC 43oC                                         20 λεπτά

Εξωτερική θερμοκρασία          Θερμοκρασία σε ανοιχτό όχημα        Χρόνος

  1. 26οC 27oC                                         5 λεπτά
  2. 28oC 31oC                                         8 λεπτά
  3. 35οC 40oC                                         20 λεπτά

skulokouto

 Αυτοκίνητο και μπαγκαζιέρα είναι το ίδιο

Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κανείς Αϊνστάιν για να καταλάβει ότι, αφού η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου είναι 38οC, πέντε λεπτά (ή και λιγότερα) μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο κάτω από τον ήλιο θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε τέτοιο βαθμό, που το λαχάνιασμα δεν θα καταφέρει να τον δροσίσει. Ο σκύλος δεν θα μπορεί πια να χαμηλώσει την ολοένα αυξανόμενη θερμοκρασία του και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ψηθεί στην κυριολεξία και θα πεθάνει.

Βρέξτε καλά με κρύο νερό (κατά προτίμηση με μάνικα) ένα σκύλο που έχει ζεσταθεί υπερβολικά, επειδή έμεινε κλεισμένος μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή λόγω άσκησης, ή βάλτε τον μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη κρύο νερό. Είναι απαραίτητο να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του σώματός του το ταχύτερο δυνατό, υγραίνοντας συγχρόνως το στόμα και τη γλώσσα και προσέχοντας να μην πνιγεί. Καλέστε αμέσως κτηνίατρο και ζητήστε του να εξετάσει ενδελεχώς το σκύλο.

Προβλήματα στα ζεστά κλίματα μπορεί επίσης να δημιουργήσει η λανθασμένη εξάσκηση, αφού οι σκύλοι υπερθερμαίνονται πολύ γρήγορα. Είναι μάλλον λογικότερο να ξεχάσετε το τρέξιμο ή το ποδήλατο με το σκύλο σας, εκτός από τους πιο κρύους χειμερινούς μήνες. Την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο προσπαθείτε να γυμνάζετε το σκύλο σας νωρίς το πρωί, μεταξύ 6 και 7 είναι η καλύτερη ώρα. Η καλύτερη άσκηση είναι ζωηρό περπάτημα στο δρόμο κρατώντας το σκύλο με το λουρί. Η άσκηση αυτή αναπτύσσει τους μύες, βελτιώνει τα πέλματα και δυναμώνει τα μετακάρπια – και κάνει καλό στο σκύλο!!! Επίσης το κολύμπι είναι εξαιρετική άσκηση, διότι χρησιμοποιούνται όλες οι μυικές ομάδες και τονώνεται το καρδιαγγειακό σύστημα. Το ελεύθερο τρέξιμο σε ασφαλή περιοχή είναι πολύ διασκεδαστικό για το σκύλο και του δίνει την ευκαιρία να ξεμουδιάσει πραγματικά – αλλά και πάλι όχι τις ζεστές ώρες της ημέρας. Όταν ο ήλιος καίει, οι περισσότεροι σκύλοι το μόνο που θέλουν είναι να ξαπλώσουν και να κοιμηθούν στο δροσερότερο μέρος που βρίσκουν. Γι΄ αυτό πρέπει πάντα να παρέχετε στο σκύλο σας ένα μέρος σκιερό και μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή του ένα μεγάλο κουβά με φρέσκο νερό.

Αν οι ιδιοκτήτες προσέχουν και φροντίζουν τους σκύλους τους και αν διαθέτουν κοινή λογική, κανένας σκύλος δεν θα υποφέρει και δεν θα πεθάνει ποτέ από θερμοπληξία.

 

 

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας