αγγλικο σεττερ

Published on 7 Μαΐου, 2015 | by Kynoclub

0

Έρχονται οι ρωσιδούλες με τα Σέττερ! (ΦΩΤΟ)

Κείμενο: Ν.  Φωτακόπουλος

Είναι νέες , ωραίες και … ρωσίδες!  Ασχολούνται με την εκτροφή Αγγλικών  Σέττερ σηματοδοτώντας, ίσως, μια  νέα εποχή για την δημοφιλέστερη κυνηγετική φυλή  φέρμας του πλανήτη. .. Και αυτή η νέα εποχή έχει να κάνει με την εκτροφή του  Αγγλικού  Σέττερ,  αποκλειστικά ως σκύλου εκθέσεων  και  μάλιστα από κυνόφιλες που ουδεμία σχέση έχουν με το κυνήγι….

-Η  ιστορία επαναλαμβάνεται  λοιπόν και  ότι έγινε με το Ιρλανδικό δείχνει να γίνεται και με το Αγγλικό Σέττερ. Η ομορφιά της φυλής  είναι  και εδώ η αιτία που οδηγεί στον διαχωρισμό ανάμεσα σε σκύλους εργασίας και σκύλους ομορφιάς. Αναμφίβολα και οι δυο τάσεις οδηγούν σε υπερβολές και έτσι από την μια έχουμε σκύλους εργασίας και αγώνων που θυμίζουν Επανιέλ Μπρετόν και από την άλλη έχουμε  βαριά λεμφατικά Σέττερ που δεν θα άντεχαν ούτε 15 λεπτά ανάβασης σε κάποιο βουνό.  Για κυνηγετικά ένστικτα στην δεύτερη περίπτωση ούτε λόγος να γίνεται αφού είναι βέβαιο πως αυτά μετά από 2-3 γενιές αμβλύνονται σημαντικά.  Θα αναρωτηθεί λοιπόν οποιοσδήποτε κυνόφιλος:

setter3

-Δεν είναι εφικτό να  συμβαδίζει η μορφολογία με την εργασία;

-Η απάντηση είναι ναι!  Μόνο όμως όταν μιλάμε για εκτροφείς που προσπαθούν σε διπλό στόχο. Τα  επιτυχημένα παραδείγματα του Διονύση Ντούλου, του Remo Lui (Βassana) κ.λ.π. είναι χαρακτηριστικά του διπλού στόχου στην εκτροφή.

Παρ όλα αυτά η πορεία μια φυλής δεν καθορίζεται από μεμονωμένους εκτροφείς  αλλά από την παγκόσμια τάση και κυρίως από τις κυνοφιλικές υπερδυνάμεις. Και μια τέτοια υπερδύναμη είναι πλέον και η Ρωσία.  Οι …σεττεργούμαν  εκ Μόσχας και Βλαδιβοστόκ, τα τελευταία χρόνια,  σαρώνουν τα βραβεία των εκθέσεων όχι μόνο στην πατρίδα τους αλλά και σε όλες τις πρώην ανατολικές καθώς και στις  βόρειες χώρες της Ευρώπης. Όπου νάναι  θα έρθουν και κατά δω,  είτε αυτές είτε σκυλιά της εκτροφής τους. Άλλωστε υπάρχει πλέον  ανάλογη τάση και στην Ελλάδα  για στροφή προς το πιο όμορφο. Έστω και αν τα εισαγόμενα ΄΄εκθεσιακα΄΄ Σεττερ    δεν σκαμπάζουν τίποτα από κυνήγι …

setter2 setter1


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας