επικαιροτητα

Published on 7 Μαΐου, 2015 | by Kynoclub

0

Επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, κρούσμα της γρίπης των πουλερικών εντοπίστηκε στην περιοχή Edincik του δήμου Bandιrma του Βalikesir, ΒΔ της Τουρκίας, όπου εκτρέφονται 1,2 εκατ. κοτόπουλα, κυρίως για λόγους ωοπαραγωγής.

Σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά και πρόσφατη ανακοίνωση του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα ο εντοπισμός έγινε κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε το τουρκικό Υπουργείο Αγροτικής Παραγωγής και Κτηνοτροφίας στην περιοχή, μετά το θάνατο 40.000 πουλερικών το τελευταίο τετράμηνο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Bandιrma κ. Ali Mantı, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση της ασθένειας, καθώς η περιοχή έχει τεθεί σε καραντίνα και έχει ξεκινήσει η απολύμανση των εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, έχει απαγορευτεί κάθε εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα στην περιοχή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Βιομηχανιών Πουλερικών κ. Sait Koca, η μετάδοση του ιού της γρίπης πιθανολογείται ότι έγινε από αποδημητικά πουλιά, των οποίων η διαδρομή διέρχεται από την Bandιrma. Ανησυχίες, ωστόσο, εγείρονται για τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στις μονάδες του Edincik, όπου λειτουργούν 132 πτηνοτροφεία, εκτροφής 1,2 εκατ. κοτόπουλων από τα συνολικά 250 εκατ. κοτόπουλα που παράγονται ετησίως στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που εκδηλώθηκε η γρίπη των πουλερικών στην Τουρκία ήταν το 2006, όπου οι ζημιές που οι ορνιθοπαραγωγοί υπέστησαν υπολογίζονται σε 300 εκατ. λίρες σε διάστημα μόλις δύο μηνών, ενώ σοβαρό πλήγμα είχε δεχθεί και ο τουρισμός στην Τουρκία την χρονιά εκείνη.

Πηγή : Αgrotypos

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας