γκορντον σεττερ

Published on 21 Μαΐου, 2015 | by Kynoclub

0

Η λατρεία για τα Γκόρντον!

Kείμενο-φωτο  : N.Φωτακόπουλος

Υπάρχουν χειμωνιάτικες φυλές σκύλων φέρμας; Μπορεί το ερώτημα να μοιάζει αρκετά παράξενο, όμως όταν μιλάμε για Γκόρντον πρέπει να ξεκινάμε την κουβέντα από εκεί.

Όχι ότι αυτό το φιλότιμο σκυλί δεν θα προσπαθήσει και στα ορτύκια του Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη στα ξεροβούνια της πέρδικας, αλλά… «ας είμαστε ρεαλιστές» όπως λέει και ένας κλασικός λάτρης της φυλής, ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου από το Λιδορίκι. «Στην πέρδικα το Γκόρντον ποτέ δεν θα κάνει αυτά που κάνει ένα καλό Πόιντερ», μας λέει και συμπληρώνει τη φράση του: «Όμως, και ένα Πόιντερ ποτέ δεν θα μπορέσει να κάνει όσα ένα καλό Γκόρντον κάποιο παγωμένο πρωινό μπροστά σε έναν φράχτη από αγριοτριανταφυλλιές και βάτα. Εκεί δηλαδή που κρύβεται η μοναδική μπεκάτσα της περιοχής».

Μετά από 32 χρόνια συνύπαρξης με τα Γκόρντον ο Δημήτρης ξέρει πολύ καλά τη φυλή όμως  είναι και ρεαλιστής -ή σωστότερα ειλικρινής- για να παραδεχτεί ότι το σκοτσέζικο Σέττερ αποδίδει καλύτερα τον χειμώνα… Να, λοιπόν, πού βρίσκεται η αιτία της υστέρησής του έναντι του αγγλικού Σέττερ, στην προτίμηση των Ελλήνων κυνηγών… Είναι λογικό ένας κυνηγός με σκύλο φέρμας να κυνηγάει τα θηράματα της κάθε εποχής ξεκινώντας από τα αυγουστιάτικα ορτύκια, συνεχίζοντας με την πέρδικα για να καταλήξει από τις αρχές Νοέμβρη στην μπεκάτσα. Πόσοι όμως κυνηγούν αποκλειστικά μπεκάτσα, ώστε να προτιμήσουν το Γκόρντον; Μάλλον ελάχιστοι. Και αυτοί οι ελάχιστοι μοιράζουν το ενδιαφέρον τους ανάμεσα σε πολλές φυλές…

gordon

Θέμα… γούστου

Ο Θεσσαλονικιός Παύλος Τριανταφύλλου που ασχολείται επί 25 χρόνια με τη φυλή θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει η φυσική κατάσταση του σκύλου, αλλά και η κατάλληλη προετοιμασία. «Ενα αλυσοδεμένο και απροπόνητο Γκόρντον είναι για λύπηση», μας λέει και συμπληρώνει: «Είναι και θέμα προσωπικού γούστου η επιλογή της φυλής». Και αυτό του το γούστο μας το έδειξε πριν 2- 3 χρόνια όταν κέρδισε με την πανέμορφη Quality  τον τίτλο του Καλύτερου Έκθεσης στην εκδήλωση του Ομίλου Πόιντερ-Σέττερ στην Καβάλα.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από 30 Εκθέσεις που εκπρόσωπος  αυτής της φυλής αναδεικνύεται καλύτερος Έκθεσης. Μάλιστα στις περισσότερες, δεν εμφανίζεται καν κάποιο Γκόρντον… Μόνο σποραδικά κάποιοι Γκορντονάδες παρουσιάζουν κάποιους σκύλους και έπειτα εξαφανίζονται… Άλλωστε όλοι είναι ερασιτέχνες. Ουδείς επαγγελματίας ασχολήθηκε ποτέ, μια και όπως φαίνεται η εκτροφή αυτής της ράτσας δεν έχει… ψωμί. Η εξαίρεση του κανόνα είναι ο Διονύσης Ντούλος που πριν από μερικά χρόνια εξέτρεφε και παρουσίαζε κάποια σκυλιά…

«Εχω απορρίψει τα πολύ βαριά Γκόρντον, αυτά που θα λέγαμε εκθεσιακά» διευκρινίζει ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου. «Είναι πολύ όμορφα σκυλιά και δυστυχώς έχουν πάθει αυτά που έπαθε και το Ιρλανδικό Σέττερ. Εκτρέφονται σε πολλές χώρες ως σκύλοι εκθέσεων, με αποτέλεσμα να αμβλύνεται το κυνηγετικό ένστικτο. Προτιμώ τα πιο ελαφρά σκυλιά που μπορούν να αποδώσουν στις δυσκολίες του δάσους και του βουνού…»

gordonΤα προβλήματα…

Οι έμπειροι κυνόφιλοι συμφωνούν ότι τα αρνητικά του Γκόρντον είναι ο όγκος του και το μαύρο του χρώμα που στο θερμό ελληνικό κλίμα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

– «Από τα μέσα του Οκτώβρη και πέρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ένας σκύλος που έχει κυνηγήσει ήδη ένα μήνα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες», δηλώνει ο Παύλος Τριανταφύλλου. Οι… κατέχοντες όμως Γκόρντον αγαπάνε ένα ακόμα… πρόβλημα.

«Είναι σκύλος ενός ιδιοκτήτη και δένεται με αυτόν που τον πηγαίνει για κυνήγι», συμπληρώνει ο Παύλος και ξεκαθαρίζει σχεδόν θυμωμένος: «Είναι οξύμωρο να λέμε ότι είναι πρόβλημα η αγάπη του σκύλους μας για εμάς. Αν είναι δυνατόν να θεωρείται πρόβλημα η αγάπη του συντρόφου μας». Ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι αυτή η σχέση είναι… αμφίδρομη. «Το Γκόρντον είναι σκύλος που δένεται με το αφεντικό του και γίνεται δυστυχισμένος αν αλλάξει χέρια», μας λέει…

Από τότε που απέκτησε το πρώτο του Γκόρντον πριν από 32 χρόνια δεν ασχολήθηκε ποτέ με άλλη ράτσα. «Δυστυχώς είναι ελάχιστα τα καλά σκυλιά και οι επιλογές που μπορεί να έχει στη διάθεσή του κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τη φυλή», μας λέει και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι Γκορντονάδες που μιλήσαμε τον τελευταίο καιρό.

Οι ικανότητες…

«Ο όγκος του και η όρθια φέρμα του σκύλου καθηλώνει το θήραμα και δίνει χρόνο στον κυνηγό να πλησιάσει», δηλώνει ο Παύλος Τριανταφύλλου, ενώ ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου θεωρεί μεγάλο προσόν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του Γκόρντον μπροστά στις δυσκολίες του δάσους και του πουρναριού. «Λίγοι σκύλοι από άλλες φυλές έχουν τη δύναμη και την ψυχή να ξεπεράσουν τα εμπόδια που μπορεί και ξεπερνά το σκοτσέζικο Σέττερ», μας λέει.

Εδώ θα συμφωνήσει και ο γράφων που καταθέτει την προσωπική του εμπειρία από τον Ferg, ένα όμορφο Γκόρντον που περάσαμε μαζί μια συναρπαστική χρονιά τη δεκαετία του ΄90. Δυστυχώς «έφυγε» ξαφνικά σε ηλικία δύο ετών. Παράλειψή μου όμως θα ήταν αν δεν σημείωνα και την παλιότερη εμπειρία από μια σκυλίτσα του Νίκου Ρωμανιά. Τρέχαμε μαζί σαν ζευγάρι σε κάποιον αγώνα μπεκάτσας.  Εγώ με αγγλικό Σέττερ και αυτός με την Γκορντονίτσα του. Αν και είχα το μυαλό μου στην καθοδήγηση του σκύλου μου, η άκρη του ματιού μου έψαχνε τη μαύρη σιλουέτα της συναγωνιζόμενης που «έπλεε» ανάμεσα στα ντούσκα και τα πεσμένα κλαδιά. Εξαιρετική στην έρευνά της, αν και έμοιαζε περισσότερο με αγγλικό παρά σκοτσέζικο Σέττερ. Ίσως είναι μια ένδειξη της,  χωρίς λόγο,  σύγκρισης του Γκόρντον Σέττερ με το Αγγλικό Σέττερ και σχετικά ανησυχητικό για το που  μπορεί να οδηγήσει αυτή η σύγκριση. Ας ελπίσουμε ότι το Γκόρντον θα παραμείνει Γκόρντον.

gordon1

Σε ποιους ταιριάζει

–Σε κυνόφιλους κυνηγούς που εκτιμούν τη σιγουριά και την ξεχωριστή αρχοντιά του Σκοτσέζου ευγενούς.

–Το φυσικό του περιβάλλον είναι αυτό της εξοχής και μάλιστα το ορεινό. Είναι γενικά σκύλος που χρειάζεται χώρο και χρόνο.

Iδανικός για όσους θέλουν ένα μόνο σκύλο, γιατί είναι σχετικά αυτάρκης αν αισθάνεται ότι τον αγαπούν όσο αγαπά, ενώ θα προειδοποιήσει για τυχόν κινδύνους, χωρίς να είναι φύλακας ούτε να γίνεται ποτέ επιθετικός.

Ταιριάζει σε κυνηγούς που δεν εντυπωσιάζονται από τις ξέφρενες «κούρσες» χωρίς νόημα και επιθυμούν ένα δυνατό, ανθεκτικό και αξιόπιστο κυνηγόσκυλο για πολύωρα κυνήγια στο βουνό και κυρίως στα δάση του χειμώνα…

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας