κυνοφιλια

Published on 12 Ιουνίου, 2015 | by Kynoclub

0

Ο κυνοτρόφος έχει τον πελάτη που του αξίζει…

Κείμενο: Γιαννης Νικολακόπουλος

Φωτο:Ν Φωτακόπουλος

springerspanielΕκτροφέας λοιπόν! Ευτυχώς, δεν συγκαταλέγομαι μεταξύ των επαγγελματιών και έτσι γλιτώνω την αποδοκιμασία και την άδικη κριτική.

Απλώς “υποκλέπτω” τον τίτλο του εκτροφέα εκμεταλλευόμενος το 13ο άρθρο του κανονισμού του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας, που ορίζει ως “:εκτροφέα” τον οποιοδήποτε ιδιοκτήτη της σκύλας κατά τη γέννα.

Ανήκω σε εκείνους τους «ρομαντικούς» που προσπαθούν, με πολύ κόπο και χρήμα, να έχουν εξαίρετους σκύλους για να προβάλλουν τις φυλές που αγαπούν… Σε αυτούς που προσπαθούν με μία ή δύο γέννες ετησίως να δημιουργήσουν κουτάβια αντάξια ή καλύτερα των γεννητόρων τους.

Πολύ θα ήθελα να έχω τις συνθήκες, τις ευκαιρίες, την εύκολη πρόσβαση στη γνώση, την επαφή με πολλούς ποιοτικούς σκύλους, όπως την έχουν οι εκτροφείς στις προηγμένες κυνοφιλικά χώρες.

Ως ερασιτέχνης, λοιπόν, έχω το προνόμιο να είμαι στο απυρόβλητο (σχεδόν)! Έτσι γίνομαι αποδέκτης πολλών «εκμυστηρεύσεων» γι΄ αυτούς τους…. «απατεώνες», τους «ψεύτες», τους «κλέφτες», τους «άσχετους» εκτροφείς (τα κοσμητικά επίθετα είναι πολλά και τέτοια που δεν γράφονται όλα).

Έχω διαπιστώσει λοιπόν ότι… όλοι φταίνε, όλοι είναι ανάξιοι, όλοι… πλην των κρινόντων! Δεν αποφάσισα να γίνω ο υπερασπιστής των εκτροφέων, απλώς υπερασπίζομαι σθεναρά την εκτροφή!

Η εκτροφή είναι το Α και το Ω της κυνοφιλίας, και όποιος την υπηρετεί το αποδεικνύει με το έργο του, άρα δεν χρειάζεται υποστηρικτές. Το κακό όμως ξεκινάει από τους ίδιους, τους πάσης φύσεως εκτροφείς. Προκειμένου να προβάλουν εαυτούς… όλους τους άλλους τους θάβουν. Είναι μία μέθοδος και αυτή για να είσαι στην κορυφή. Αντί να σκαρφαλώνεις βράχο βράχο, κατεβάζεις τους άλλους από τον γκρεμό!

 

Είναι γνωστό πως σε όλα τα επαγγέλματα (ακόμη και στα… λειτουργήματα) υπάρχουν οι άριστοι και οι κακοί, οι τίμιοι και οι απατεώνες, οι ηθικοί και οι ανήθικοι. Το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ των εκτροφέων. Στο χέρι μας είναι να τους επιλέγουμε, αρκεί να είμαστε γνώστες, αρκεί να ξέρουμε τι θέλουμε. Τείνω να πιστέψω πως ο Έλληνας εκτροφέας είναι ο καθρέπτης του… υποψήφιου ιδιοκτήτη σκύλου! Όσο συνεχίζεται η τηλεφωνική αγορά, όσο βλέπουμε για πρώτη φορά το νέο μας κουτάβι στο ΚΤΕΛ, στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι, τόσο θα δίνουμε χώρο στην εξάπλωση της κακής εκτροφής.

koutavia

 Οι αγοραστές…

Αλήθεια ποιο είναι το προφίλ του υποψήφιου αγοραστή; Θα έχετε ακούσει πως Αγγλοι, Σκανδιναβοί και Κεντρο-ευρωπαίοι σοβαροί εκτροφείς δεν είναι πρόθυμοι να πουλήσουν σκύλους στην Ελλάδα. Διερωτώμαι αν οι περισσότεροι υποψήφιοι ιδιοκτήτες πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν σκύλο. Αν ξέρουν τη φύση του, τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του, αν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του. Διερωτώμαι αν γνωρίζουν τις ανάγκες του, τη φροντίδα του, τη διατροφή του.

Διερωτώμαι αν ξέρουν τις ιδιαιτερότητες της φυλής που ζητούν, τον τρόπο που κυνηγά, τη μορφολογία του ως παράγοντα κίνησης και αντοχής. Διερωτώμαι αν έχουν τουλάχιστον τα στοιχειώδη προσόντα για να κοινωνικοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν ένα κουτάβι ή αν είναι ικανοί να χειρίζονται και να διατηρούν σε ένα ανεκτό επίπεδο έναν σκύλο ήδη εκπαιδευμένο. Δυστυχώς, οι απαντήσεις που θα μπορούσα να δώσω είναι απογοητευτικές.

Οι περισσότεροι αγοραστές δεν διανοούνται πως πρέπει να τους εγκρίνει και ο εκτροφέας. Πως υπάρχουν εκτροφείς που θέλουν για τα σκυλάκια, που με δική τους πρωτοβουλία γεννήθηκαν, να ζουν αξιοπρεπώς, να έχουν καλή στέγη και τροφή, να παρακολουθούνται από κτηνίατρο. Πως θέλουν να είναι σε χέρια ανθρώπων που θα αναδείξουν τα προσόντα του σκύλου τους, πως θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τους δικούς τους στόχους για τη φυλή.

Ένας εκτροφέας που ζει από αυτή τη δουλειά, που έχει να θρέψει την οικογένειά του, να πληρώσει ενοίκια, δάνεια και το γραμμάτιο των τροφών, νομίζετε πως θα αρνηθεί την πώληση; Θα το στείλει με το ΚΤΕΛ, το τρένο ακόμη… και κολυμπώντας! Νομίζετε πως θα στείλει το καλύτερο κουτάβι του; Νομίζετε πως αν η πελατεία του είναι αυτού του επιπέδου θα προσπαθήσει να βελτιώσει την εκτροφή του ξοδεύοντας χρήματα, χρόνο και κόπο;

springerspaniel1

  H αμφισβήτηση…

Υπάρχουν όμως και σωστοί εκτροφείς, με γνώσεις, με στόχους, με οράματα, με άπειρες ώρες δουλειάς στο εκτροφείο και στα χωράφια για εκπαίδευση, με χρέη τεράστια για να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές κυνοτροφείο και, δυστυχώς, αβέβαιο μέλλον.

Δεν είναι η μειονότητα. Θα έρθουν στιγμές που θα υπάρξουν και γι΄ αυτούς… «αστοχίες υλικού». Ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν ξεφυτρώσει μία δυσπλασία μετά 2-3 σειρές απαλλαγμένων προγόνων, αλλά και εκεί ο σωστός εκτροφέας θα χειριστεί το θέμα με αξιοπρέπεια και εντιμότητα.

Από την άλλη όμως, είναι έρμαιο του κάθε άσχετου που δεν θα κοινωνικοποιήσει, δεν θα εκπαιδεύσει, δεν θα δώσει ευκαιρίες θηραμάτων στο κουτάβι και θα διατυμπανίζει πως ακριβοπλήρωσε έναν άχρηστο σκύλο ή θα έχει παράπονα γιατί το πόιντερ που αγόρασε ανοίγεται πολύ μακριά (και θα εννοεί πάνω από 50 μέτρα!)…

Η άλλη μεγάλη αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των εκτροφέων έρχεται από τα pedigrees, δηλαδή αν πράγματι τα κουτάβια προέρχονται από τους δηλωμένους γονείς…. Καθόλου αβάσιμο, αφού στο παρελθόν υπέπεσαν στο αμάρτημα και «μεγάλα ονόματα».

Σήμερα όμως υπάρχουν περισσότεροι τρόποι ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου και του γενετικού κώδικα (DNA). Όταν ακριβοπληρώνεις ένα πολλά υποσχόμενο κουτάβι ή έναν ήδη εκπαιδευμένο σκύλο, δώσε και 70 ευρώ για εξακρίβωση DNA ώστε να είσαι σίγουρος. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να σταματήσουν οι κακοί εκτροφείς να εκμεταλλεύονται τον κυνηγό: να αποκτήσει γνώσεις, να ξέρει τι θέλει, να είναι σε θέση να διαλέγει το καλύτερο. Να πάει ο ίδιος να δει, να μιλήσει, να ερευνήσει…

Να απορρίψει τους ψευτράκους, τους ξερόλες, αυτούς που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και αυτούς που κατηγορούν όλους τους άλλους.

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας