λαγος

Published on 16 Ιουνίου, 2015 | by Kynoclub

0

Οι…φευγάτοι λαγοί!

Κείμενο : Λάζαρος Ευθημιοπουλος

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Λόγια γεμάτα σοφία από έναν παππού του τόπου μου,  που ευτύχησε να ζήσει  πολλά λαγοκυνήγια και είναι πια ΄΄χορτασμένος΄΄ από δαύτα:

– ΄΄Ο λαγός εκεί που ακούει και νιώθει το σκύλο να πλησιάζει δεν σκέπτεται ούτε πότε… θα σκαρίσει τα πρόβατα από το μαντρί,  ούτε τι φαγητό θα μαγειρέψει το μεσημέρι. Σκέπτεται μόνο πώς θα ξεφύγει΄΄!

Έχει δίκιο, γιατί είναι βέβαιο πως όλη η ζωή του λαγού βρίσκεται βασισμένη σε ένα πολύ καλό σχέδιο διαφυγής.

Όσοι ψάχνουν το γιατάκι του λαγού κυνηγώντας ΄΄καβάλα΄΄ στα σκυλιά τους,  ξέρουν ότι τα πρώτα μέτρα της διαφυγής του είναι τα πιο καθοριστικά για το αν θα τον βάλουν ή όχι στο δισάκι τους…

Γι’ αυτό και είναι απολύτως σημαντική η πλευρά εισόδου του σκύλου στο γιατάκι του. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο λαγός θα φύγει αντίθετα ή λοξά προς την κατηφόρα,   κάνοντας μια κοντινή κυκλική πορεία πριν ακολουθήσει τη διαδρομή που θα περιγράψουμε πιο κάτω.

Στο κυνήγι που χρησιμοποιούνται σταθερά ή κινητά καρτέρια, τις πιο πολλές φορές δεν βλέπουμε το ξεφώλιασμα, αλλά…το ακούμε, όπως ακούμε και τη δίωξη που ακολουθεί από τους σκύλους.

Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο ο λαγός αντιδρά όπως και στην πρώτη, εκτός αν έχουμε κάνει θόρυβο κατά την τοποθέτησή μας,  οπότε ο λαγός θα λάβει και την δική μας θέση στα υπόψη της διαφυγής του…

Αν κάποια στιγμή σχεδιάσουμε σε ένα κομμάτι χαρτί την πορεία των λαγών που κυνηγήσαμε και μας ξέφυγαν,  θα διαπιστώσουμε ότι η πορεία της πλειοψηφίας τους ήταν σχετικά κυκλική. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι αρσενικοί λαγοί που <<ξενοκοιμήθηκαν>>, καθώς είναι αυτοί που θα φύγουν ευθεία για τόπους γνώριμους.  Μέσα σε αυτόν τον κύκλο ΄΄απόδρασης΄΄ και διαφυγής, ο λαγός έχει υπολογίσει από τα πριν την πορεία του:  θα περάσει από αρκετά σημεία που βόσκησε το προηγούμενο βράδυ, θα διασχίσει σημεία με κοπριές κτηνοτροφικών ζώων,  και οπωσδήποτε θα περάσει κάποιον αγροτικό ή δασικό δρόμο.

Σε όλα τα προηγούμενα μπορεί να προσθέσει βράχους ή πεζούλες,  για να αυξήσει τα εμπόδια που θα συναντήσουν τα σκυλιά που τον καταδιώκουν!

Σε αυτή τη ΄΄φάση΄΄, δύσκολα θα εκτεθεί για αρκετό χρονικό διάστημα, διασχίζοντας κάθετα κάποια μεγάλη λάκα..

lagos1

 Σε άγνωστους λαγότοπους

Σε έναν τόπο που δεν γνωρίζουμε καλά λοιπόν,  μπορούμε μεν να ακολουθούμε το σκύλο από μακριά, αλλά μετά τα πρώτα σημάδια ότι πλησιάζει στο γιατάκι, απαιτούνται κάποια ΄΄στρατηγήματα΄΄..

Κάντε καρτέρι σε ένα σημείο που ο σκύλος σας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την ιχνηλασία, πριν αφήσει τα ίχνη της βοσκής και μπει στην διαδρομή για το γιατάκι. Αν πάλι ο λαγός  κάνει κύκλους κάτω από μεγάλη πίεση στην καταδίωξη, χωρίς να βγαίνει σε κάποιο σημείο που να μπορούμε να τον δούμε, τότε καλό είναι να στηθούμε πάνω στην πορεία που έκανε την πρώτη φορά (έστω και αν εκεί δεν έχουμε μεγάλη ορατότητα).

Θα περάσει πάλι στην ίδια διαδρομή ή πολύ κοντά, για να μπερδέψει τους ιχνηλάτες.

Υπάρχουν κυνηγοί που κυνηγούν μόνοι τους το λαγό, αλλά στον κυνηγότοπο χρησιμοποιούν μια τεχνική η οποία πολλές φορές πετυχαίνει… <<Καίνε>> σκόπιμα κάποιο καρτέρι με ένα – δυο σφυρίγματα , με κάποια κουβέντα προς το σκύλο ή με το παίξιμο του κλείστρου της καραμπίνας.

Για να πετύχει το ΄΄κόλπο΄΄ όμως,  πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο! Και αυτός είναι όταν  ο λαγός δεν έχει ακόμα επικεντρώσει όλο το ενδιαφέρον του, στον… σκύλο που ετοιμάζεται να τον ξεφωλιάσει.

lagos2 Λίγο μετά ο κυνηγός που χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα μετακινείται αθόρυβα,  ξεγελώνταςτο λαγό που θεωρεί ότι ξέρει την θέση του κυνηγού.

Το κόλπο αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν διόρθωση ενός κατά λάθους θορύβου που κάναμε, όταν σπάσαμε κάποιο κλαδί ή κυλήσαμε μια πέτρα που πατήσαμε. Σκοπός είναι να κατευθύνουμε ή να επηρεάσουμε σημαντικά την πορεία διαφυγής του λαγού, προς όφελός μας…

Τα τεχνάσματα αυτά είναι χρήσιμα σε σχετικά ανοιχτούς κυνηγότοπους. Σε κλειστές από βλάστηση περιοχές τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά.  Ο λαγός θα περάσει οπωσδήποτε από δρόμο, επιμένοντας να τον χρησιμοποιήσει για να μπερδέψει το σκύλο.

Εκεί, πάνω στο δρόμο, είναι μια θέση καλή και για εμάς να στήσουμε το καρτέρι μας! Και γίνεται ακόμα καλύτερη αν πάνω και κάτω από το δρόμο το μέρος είναι ΄΄κλειστό΄΄ από βλάστηση, και όχι γυμνό..

Ο λαγός βέβαια θα περάσει σαν αστραπή,   αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μεγαλύτερες εκεί, από ότι να περάσει σε δρόμο που κόβει στην μέση μια μεγάλη λάκα. Αν υπάρχουν μονοπάτια που είναι ανοιχτά λόγω της έντονης παρουσίας παραγωγικών ζώων, τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Ο λαγός θα ακολουθήσει πλάγιο ανηφορικό μονοπάτι, πάντα όμως αυτό θα περνάει από την περιοχή που βόσκησε το βράδυ. Αυτό το τελευταίο πρέπει να το έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας,  καθώς κάνουμε την πρώτη ΄΄αναγνώριση΄΄ για το πώς και που θα στήσουμε το καρτέρι μας μετά το ξεφώλιασμα.

Πετυχημένος λαγοκυνηγός είναι αυτός που μπορεί να σκέπτεται…σαν λαγός! Αν κάποιος κυνηγούσε εσάς σε μια παραλία με άμμο, που θα πηγαίνατε για να του ξεφύγετε; Εκεί που έχετε ξαναπεράσει 2-3 φορές και με διαφορετικές κατευθύνσεις κάθε φορά, ή σε σημεία που θα ξεχώριζαν τα ίχνη σας γιατί θα ήταν μοναδικά και προς μια κατεύθυνση;

Το ίδιο κάνει και ο λαγός! Τα ίχνη του μπορεί να μην φαίνονται στο μάτι, αλλά είναι απόλυτα αντιληπτά από τη μύτη του σκύλου. Αν λοιπόν μπορεί να τα μπερδέψει και με άλλες οσμές, είναι σίγουρο ότι θα το κάνει και στο ΄΄φευγιό΄΄ του!

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας