επικαιροτητα

Published on 1 Ιουλίου, 2015 | by Kynoclub

0

Κιλκίς : Το γατάκι δεν ήταν γατάκι….αλλά αγριόγατα!!!

Μια μικρή αγριόγατα, ένα είδος που είναι σπάνιο να το συναντήσει κανείς γιατί είναι κρυπτικό, αποδείχθηκε ότι είναι το αδέσποτο γατάκι που βρέθηκε σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς και κατέληξε στα χέρια των εθελοντών της “Δράσης για την Άγρια ζωή”, στη Θεσσαλονίκη.

Αν και εξωτερικά το ζώο μοιάζει με γατάκι, η βιολόγος Δέσποινα Μίγλη, η οποία κάνει το διδακτορικό της πάνω στην αγριόγατα, απεφάνθη ότι είναι ευρωπαϊκή αγριόγατα καθώς φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της. “Η ουρά είναι μεγάλη και φουντωτή, με μαύρους δακτυλίους, έχει μία μαύρη γραμμή που ξεκινάει από το σβέρκο και καταλήγει στη βάση της ουράς και μαύρες γραμμές στα πλαϊνά των ματιών, σαν να ‘φοράει’ μολύβι” εξήγησε η κ. Μίγλη.

Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν λίγα στοιχεία για το είδος της ευρωπαϊκής αγριόγατας καθώς είναι ένα μοναχικό νυκτόβιο ζώο, που επιλέγει να κρύβεται, δεν κάνει αγέλες και τρέφεται κυρίως με ποντίκια, μικρά ψάρια, ερπετά και πουλιά. Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για ένα είδος που δεν έχει εξημερωθεί καθώς η οικόσιτη γάτα προέρχεται από την εξημέρωση της αφρικανικής αγριόγατας.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Οι κυνηγοί κυρίως συναντούν αγριόγατες, όταν στις εξορμήσεις τους, τις ‘ξετρυπώνουν’ τα σκυλιά τους και τις αναγκάζουν να ανέβουν σε δέντρα. Από την άλλη, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο που είναι η αναπαραγωγική τους περίοδος, συναντάμε πολλές φορές, σε επαρχιακούς δρόμους, νεκρά αρσενικά ζώα, χτυπημένα από αυτοκίνητα” τόνισε η κ. Μίγλη, προσθέτοντας ότι οι αγριόγατες γεννάνε όσα μωρά γεννούν και οι οικόσιτες.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση, επειδή τα έξοδα φροντίδας του ζώου είναι πολλά, όποιος θέλει μπορεί να το “υιοθετήσει” αναλαμβάνοντας κάποιο μέρος των εξόδων του μέσω της ιστοσελίδας /www.drasi-agriazoi.gr

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας