υδροβια

Published on 11 Ιουλίου, 2015 | by Kynoclub

0

Κυνηγόπαπια, Γκισάρι – Aythya ferina

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 42 – 49 cm

Άνοιγμα φτερών: 72 – 82 cm

Βάρος αρσενικού: 725 – 1300 gr

Βάρος θηλυκού: 630 – 1120 gr

Γνωρίσματα

Αρσενικό: Καφεκόκκινο κεφάλι που έρχεται σε αντίθεση με το μαύρο στήθος και το ανοιχτό γκρίζο σώμα.

Θηλυκό: Καστανό κεφάλι και εμπρός μέρος του σώματος με μια σχετικά δυσδιάκριτη λευκή περιοχή στη βάση του ράμφους.

Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται στην κεντρική και δυτική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία. Ξεχειμωνιάζει στη νότια και δυτική Ευρώπη, βόρεια και ανατολική Αφρική και νότια και ανατολική Ασία.

papia1

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Είδος μεταναστευτικό. Αναπαράγεται σε μεγάλες λίμνες γλυκού νερού, με πυκνή βλάστηση στις όχθες και μικρά νησάκια που χρησιμοποιεί ως θέσεις φωλεοποίησης. Φωλιάζει στο έδαφος, κοντά στο νερό , μέσα σε πυκνή βλάστηση. Η φωλιά κατασκευάζεται από το θηλυκό και στρώνεται με βλάστηση και πούπουλα. Γεννάει μια φορά το χρόνο 8-10 αβγά χρώματος ανοιχτού πρασινωπού. Τα αβγά επωάζονται μόνο από το θηλυκό για 25 περίπου μέρες και εκκολάπτονται ταυτόχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται από το θηλυκό και είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 50 -55 μέρες. Ξεχειμωνιάζει σε μεγάλα κοπάδια νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής, σε ανοιχτά νερά ακόμα σε τεχνητές λίμνες και ταμιευτήρες.

Τροφή

Τρέφεται με υδρόβια φυτά, ασπόνδυλα, βατράχια, γυρίνους και μικρά ψάρια που αναζητά κάτω από το νερό, κάνοντας καταδύσεις στον πυθμένα των λιμνών. Μερικές φορές σκαλίζει με τα πόδια την λάσπη αναζητώντας ασπόνδυλα.

Κυνήγι

Εγκαταλείπουν σπάνια τη θάλασσα και τις βαθιές λίμνες γιατί εκεί, ως καταδυτικές πάπιες, αναζητούν την τροφή τους.   Μπορούμε να τη κυνηγήσουμε με καρτέρι από την όχθη όπου θα περιμένουμε υπομονετικά να πλησιάσουν κάποια πουλιά. Τις περισσότερες φορές θα τα χτυπήσουμε μέσα στο νερό για αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία θηραματοφόρου σκύλου που θα μπαίνει στα παγωμένα νερά. Χρειάζεται καλή κάλυψη, ζεστά ρούχα και μεγάλη υπομονή. Στη χώρα μας που απαγορεύεται το κυνήγι στους περισσότερους υγροτόπους είναι πολύ δύσκολο να την κυνηγήσουμε γιατί σπάνια βγαίνει στα χωράφια και τα ρηχά νερά. Για το κυνήγι της συνιστώνται όπλα τσοκαρισμένα, ενώ τα φυσίγγια που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι ενισχυμένης γόμωσης με σκάγια Νο 5 – 6.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας