κυνοφιλια

Published on 16 Ιουλίου, 2015 | by Kynoclub

0

Προσοχή η θερμοπληξία σκοτώνει!

Του Κωνσταντίνου Καψάλη – Κτηνίατρου

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ευθύνεται για αρκετούς θανάτους σκύλων στην χώρα µας, ειδικά τους θερινούς µήνες. Προκαλείται µετά από σύντοµη έκθεση του σκύλου σε θερµό (πάνω από 38ο C) και υγρό περιβάλλον ή από παραµονή του σε θερµό (πάνω από 30ο C) µικρό χώρο µε ανεπαρκή αερισµό ή µετά από υπερβολική και εντατική άσκηση. Οι περισσότερες θερμοπληξίες προκλήθηκαν από παραµονή του σκύλου στο αυτοκίνητο ή στο κλουβί µεταφοράς του, όταν αυτά ήταν κάτω από τον ήλιο σε χρόνο λίγων λεπτών, ακόµα και αν τα παράθυρα ήταν «λίγο ανοικτά». Περιστατικά θερµοπληξίας αντιµετωπίζουµε και σε σκύλους µε υπερβολικό ζήλο που κυνηγούν τις θερµές ώρες της ηµέρας. Όλοι οι σκύλοι κινδυνεύουν από θερµοπληξία αλλά περισσότερο αυτοί που έχουν πλούσιο µακρύ ή/και διπλό τρίχωµα, οι παχύσαρκοι, οι πολύ νεαροί ή υπερήλικες καθώς και οι βραχυκεφαλικές φυλές.

Πως θα την αποφύγουµε:

– Όχι κυνήγι ή εκπαίδευση τις ζεστές ώρες της ηµέρας και ποτέ υπερβολές σε ένταση και διάρκεια. Δεν ισχύει πάντα το «εφόσον αντέχω εγώ, αντέχει και ο σκύλος µου».

-Ταξίδι του σκύλου, σε καλά, άνετα και αεριζόµενα κλουβιά, µε συχνές στάσεις για περπάτηµα και νερό.

  • Ποτέ δεν αφήνουµε το ζώο µέσα στο αυτοκίνητο, ή στο κλουβί µεταφοράς όταν αυτά βρίσκονται στον ήλιο, ούτε καν για τσιγάρα από το περίπτερο, ακόµα και αν τα παράθυρα είναι ανοικτά.
  • Ποτέ δεν δένουµε τον σκύλο µας σε χώρο που δεν υπάρχει σκιά τις µεσηµεριανές ώρες του καλοκαιριού, έστω και αν υπάρχει δίπλα το σπιτάκι του όταν και αυτό είναι εκτεθειµένο στον ήλιο.
  • Πάντα φροντίζουµε να έχει ο σκύλος µας στη διάθεσή του σε τακτά χρονικά διαστήµατα άφθονο δροσερό νερό.
  • Ποτέ δεν αφήνουµε το σκύλο µόνο του στο αυτοκίνητο το χειµώνα µε αναµµένο το καλοριφέρ.

Πως θα καταλάβουµε την θερμοπληξία

  • Η αναπνοή του σκύλου είναι βαριά και συχνή, τα σάλια του τρέχουν και η καρδιά χτυπά γρήγορα.
  • Η θερµοκρασία του είναι πολύ υψηλή (πάνω από 42ο C).
  • Αν δεν είναι ήδη πεσµένος κάτω, στέκεται µε κόπο µε ανοιχτά τα δύο µμπροστινά του πόδια, εµφανίζει άρνηση να µετακινηθεί και έχει έκφραση αγωνίας στο πρόσωπο.
  • Παρουσιάζει από απροθυµία µέχρι πλήρη αδιαφορία στα καλέσµατα.
  • neroΤι πρέπει να κάνουµε

: Ο θάνατος είναι πολύ κοντά αλλά η δύναµη των πρώτων βοηθειών πολύ µεγάλη. Όσο πιο γρήγορα φέρουµε την θερµοκρασία του σώµατος του σκύλου σε φυσιολογικά επίπεδα (38ο – 39,5ο C) τόσο µικρότερη θα είναι η καταστροφή σε ζωτικά όργανα.

  1. Τοποθέτηση του σκύλου σε δροσερό, σκιερό και αεριζόµενο µέρος.
  2. 2. Βρέξιµο όλου του σώµατος µε κρύο νερό και καλύτερα µε ψεκασµούς µε νερό (µπορεί να χρησιµοποιηθεί και οινόπνευµα) και λίγο µασάζ για να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίµατος στο δέρµα.
  3. Κρύες κοµπρέσες στο κεφάλι και τράχηλο ή / και πάγο τυλιγµένο σε πετσέτα.
  4. Εάν πίνει νερό µόνος του, δώστε του άφθονο και κρύο µε λίγο αλάτι (1 κουταλάκι σε 1 λίτρο νερού).
  5. Αν η θερµοκρασία του είναι πολύ µεγάλη ή δεν κατεβαίνει µε τα παραπάνω, χορηγήστε ψυχρό κλύσµα.
  6. Τηλεφωνήστε στον κτηνίατρο.
  7. Σε περίπτωση µεταφοράς ο κλιµατισµός του αυτοκινήτου να είναι ανοικτός σε χαµηλή θερµοκρασία ή, αν δεν υπάρχει, τα παράθυρα να είναι ανοιχτά και οι κοµπρέσες να ανανεώνονται µε κρύο νερό.
  8. Ανάπαυση τουλάχιστο µιάς ηµέρας

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αν ο σκύλος αρχίσει να τρέµει µετριάζουµε την εφαρµογή του κρύου, γιατί το τρέµουλο αυξάνει τη θερµοκρασία. Κάθε δέκα λεπτά βάζουµε το θερµόµετρο. Αν η θερµοκρασία του ζώου πέσει στους 39,5ο C σταµατάµε τα παραπάνω, αλλά συνεχίζουµε την θερµοµέτρηση. Αν η θερµοκρασία πέσει κάτω από 37,5ο C ζεσταίνουµε ελαφρά τον σκύλο και συνεχίζουµε τη θερµοµέτρηση. Μετά τον υποκλυσµό θα συνεχίσουν οι θερµοµετρήσεις αλλά το αποτέλεσµα δεν θα θεωρείται αξιόπιστο για 2-3 µετρήσεις (θα δείχνει χαµηλότερη θερµοκρασία της πραγµατικής)


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας